Boedapest, de betoverende tweelingstad.

Een fraaie stedentrip naar Boedapest, waar de Donau de stad doorsnijdt in twee delen: het heuvelachtige Buda en het levendige vlakke Pest. Boedapest heeft vele prachtige gebouwen en heerlijke thermaalbaden!

Er valt zoveel te ontdekken

Boedapest, die fraaie Oost-Europese stad die ooit wereldberoemd werd om haar thermaalbaden, heeft inmiddels de allure van een ware westerse metropool. De door zigeuners bezongen rivier de Donau doorsnijdt de stad en deelt haar in tweeën. Op de rechteroever ademt u, in het heuvelachtige stadsdeel Boeda met zijn burchten en uitzichtpunten, de oude geschiedenis in. Op de linkeroever in het vlakke Pest, het winkel- en zakencentrum van de stad, gonst het van de moderne creativiteit en bedrijvigheid.

Wie op de Burchtheuvel staat en de weerspiegeling van de beroemde Kettingbrug in de rivier de Donau ziet, weet meteen dat hij zijn hart verpand heeft aan Boedapest. Wat een schoonheid biedt de Hongaarse hoofdstad, modern in haar doen en laten, uiterlijk zo veelzijdig. Omdat het land in het verleden onder heerschappij heeft gestaan van de Turken en de Oostenrijkers en daarna tijdenlang onder communistisch bewind viel, is Hongarije een smeltkroes van stijlen op het gebied van architectuur en cultuur.

Boedapest wordt in tweeën gesneden door de rivier de Donau. Op de rechteroever kronkelen de bochtige straatjes van het stadsdeel Boeda langs historische pracht en praal omhoog de Burchtheuvel op. Hier ademt alles geschiedenis en vertellen oude Hongaren in traditionele koffiehuizen hun verhalen. Het mooiste uitzicht bieden de Burchtwijk en de Gellértheuvel. Kom op adem op het autovrije Margaretha Eiland, dat als een groen lustoord midden in de Donau ligt.

Op de linkeroever van de rivier strekt zich, herkenbaar aan de rechte winkellanen en grote malls, het moderne en vlakke stadsdeel Pest uit, dat gonst van allerhande bedrijvigheid. Ga hier shoppen bij bekende winkelketens en profiteer van de gunstige prijzen dankzij de Hongaarse munteenheid, de forint. Het ligt in de planning dat het land over niet al te lange tijd overgaat op de euro, maar nu liggen de prijzen er gemiddeld nog laag.
Boedapest doet niet onder voor andere Europese hoofdsteden als het om het nachtleven gaat en de party animals onder ons kunnen hun hart ophalen op knallende feesten en in trendy clubs. Ook is er een rijk aanbod op het gebied van theater en opera. Houdt u van lekker uit eten gaan? Ook dat kan in Boedapest uitstekend. En in stijl, want het is de gewoonste zaak van de wereld dat u tijdens uw dinertje een trio authentieke zigeuners aan uw tafel krijgt, melancholieke tonen toverend uit hun violen.

Waar vindt u de stadsdelen Buda en Pest?:

Boedapest is in het verleden een aantal keren behoorlijk geteisterd door aanvallen van buitenaf, met name van Turken en Oostenrijkers, en gedeeltelijk in de as gelegd door branden. Gelukkig zijn vele authentieke elementen bewaard gebleven, maar u komt het ook regelmatig tegen dat verschillende bouwstijlen in elkaar overlopen.

Schitterende constructies, waaronder het Koninklijk Paleis en het romantische Visserbastion in het historische stadsdeel Boeda, geven de stad echt allure. Als u vanaf de Burchtheuvel de omgeving overziet, staat u oog in oog met een van de mooist denkbare panorama's: de Kettingbrug, die Boeda met Pest verbindt, en de Parlementsgebouwen aan de Pestzijde, met hun weerspiegeling in de Donau.

Wereldberoemd is Boedapest vanwege de thermale baden. Het nemen van een bad is een beproefde manier om te relaxen en bij te komen van de indrukken die u overdag heeft opgedaan.

Een ander bijzonder fenomeen vormen de koffiehuizen. Er zijn er honderden van in de stad en ze worden platgelopen door alle generaties Hongaren, die er socializen en de krant lezen onder het genot van een kop koffie.

Ga naar bezienswaardigheden

Shoppen naar mooie wijnen en Hongaarse schaakspelen:

Shoppen tot u er zere voeten van krijgt, dat kan in het moderne stadsdeel Pest waar zich de grote internationale ketens en grote malls bevinden. De laatste jaren zijn er veel winkelcentra bijgekomen die Hongaren zowel als toeristen in grote getale trekken, zoals Duna Plaza en Pólus Center, en deze hebben ruimere openingstijden dan de winkels in de stad.

De lange fameuze winkelstraat Váci utca is een echte publiekstrekker als het om shoppen gaat. Lekker autovrij, en bomvol leuke en gerenommeerde winkels. Vergeet ook niet de omliggende straatjes af te struinen op zoek naar originele items om mee te nemen in de koffer. Souvenirs waarmee u het thuisfront blij maakt, zijn nog steeds met stip de Hongaarse poppen in klederdracht, spulletjes van kant, waardevolle Hongaarse schaakspellen en mooie wijnen.

Ga naar winkelen

Origineel feestje? Skybar Party op een van de vele dakterrassen:

Boedapest had duidelijk wat in te halen toen de Koude Oorlog ten einde liep en Hongarije zich onder het communistische juk vandaan worstelde. De clubs en bars zijn de afgelopen decennia als paddestoelen uit de grond geschoten. Er wordt veel waarde gehecht aan live, en de podia in de verschillende clubs staan, naast flitsende dj’s, dan ook vaak avond aan avond vol swingende bands.

Voor traditioneler vermaak is Boedapest ook de uitgelezen plek. Theater en folklore vieren er hoogtij, en u kunt op vele plekken in de stad nog genieten van echte zigeunerensembles. Een ander mooi fenomeen vormen de Skybar Party’s: geniet van een origineel feestje hoog boven de stad, op een van de dakterrassen.

Ga naar uitgaan

Heerlijke wijnen met een uitstekende Hongaarse menukaart:

Van oudsher houden de Hongaren van stevige kost. Toch hebben de subtiele invloeden vanuit de Servische, Oostenrijkse en Turkse keuken de Hongaarse menukaart flink geïnspireerd. De afgelopen decennia zijn er overal in de stad leuke, hippe restaurants bijgekomen, en de koks toveren er spijzen op tafel van over de hele wereld. Maar ook kunt u in Boedapest natuurlijk volop genieten van eerlijk Hongaars eten. Een traditioneel gerecht is goulash, in Hongaarse kringen “ketelgoulash” genoemd. In tegenstelling tot alle andere soorten goulash is dit geen hoofdgerecht, maar een soep. Wie toch een flinke portie goulash wil zoals we hem in Nederland gewend zijn, kan beter pörkölt bestellen.

De Hongaren zijn niet weg te slaan bij allerhande zoete gebakjes, schroom niet het goede voorbeeld te volgen. Laat uw diner verder flankeren door een van de exquise Hongaarse wijnen. Eerder werden ze bestempeld als zoet, maar vandaag dwingen ze internationaal respect af en worden ze gezien als topwijnen. Tokaye is een van de beste wijnen uit de gelijknamige streek. Of kies voor een Bikavér, “stierenbloed”, een wijn met een verrassende kruidige afdronk.

Ga naar eten en drinken

Top 5 Boedapest