Genieten van gemoedelijk Brussel

Wie een stedentrip naar Brussel boekt, gaat genieten. Kijk uw ogen uit op de Grote Markt, gniffel om Manneken Pis en smikkel van de beste frieten.

Er valt zoveel te ontdekken

..zong Jacques Brel over zijn geboortestad. De stad die hem bij tal van liedjes inspireerde, een wereldstad met een intieme dorpse sfeer. Door Brussel loop je niet, nee door Brussel struin je. Over de Grote Markt met haar gildehuizen en theatrale allure. Door de Beenhouwersstraat, waar je je al kunt verheugen op het aperitief voor de avond.

Wat maakt een stedentrip Brussel zo interessant?

Een stedentrip naar Brussel brengt u naar de hoofdstad van België én naar de stad waar het Europees Parlement zetelt. Een unieke kans om meer aan de weet te komen over dit instituut, want het Parlementsgebouw is deels open voor publiek. In het bezoekerscentrum krijgt u op een boeiende, virtuele manier uitleg. Genoeg van politiek? Dan is het tijd voor de andere highlights van Brussel. Na een fotomomentje met de kleine grappenmaker Manneken Pis kunt u de Grote Markt op. Dit door fraaie gebouwen omgeven plein vormt al sinds de middeleeuwen het centrum van de stad. In Brussel verwijzen heel wat bouwwerken terug naar de middeleeuwen, bijvoorbeeld de oude Zwarte Toren en de Sint-Michielskathedraal.
Een grappig contrast met de oude geschiedenis vormt het Atomium. Deze enorme constructie van negen met elkaar verbonden bollen die samen het ijzermolecuul verbeelden, werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in 1958. U kunt naar binnen in dit ‘bolwerk’. Helemaal bovenin is zelfs een restaurant.

Ga naar bezienswaardigheden

Fijne tips voor een middagje winkelen

In België is het leven een en al gemoedelijkheid. En hoewel politiek zwaargewicht Brussel zich graag wat plechtiger gedraagt, is het er heel gezellig rondwandelen. De stad is bezaaid met plezierige winkels: boetieks, designerstores, antiekverkopers, cadeauwinkeltjes en chocolatiers. Waar u moet zijn? Pak de kaart, want niet alle leuke adressen liggen even dicht bij elkaar. De Nieuwstraat, met zijn C&A, Primark en Mediamarkt, vindt u ten noordoosten van het centrum. Hier zit ook de Belgische warenhuisgigant Galeria Inno. De zuidkant van het centrum, met de Antoine Dansaertstraat, heeft eigentijds en jong, maar ook prijzig design te bieden. Wie het nog deftiger wil, neemt de Louizalaan en de Waterloolaan als ijkpunt.
Speciaal op citytrip naar Brussel om te speuren naar antiek en curiosa? Dan kunt u op stap in de wijk Zavel en in de naburige Marollen. Deze buurten staan bekend om hun tweedehandswinkels en brocantes, met op nummer één de vlooienmarkt aan het Vossenplein.

Ga naar winkelen

Brussel, stad van plezante festiviteiten

Benieuwd naar het uitgaansleven? Brussel is niet alleen een hotspot voor wilde feestgangers. Zeker, het hoge gehalte aan populaire clubs en stoere kroegen mag niet onvermeld blijven, maar de stad heeft nog zoveel andere kanten. Er is een enorm aanbod aan evenementen. Wie een stedentrip naar Brussel wil boeken, kan zich eens afvragen welke daarvan hij wil meemaken. Een kleine greep: in mei zijn de Opendeurendagen van het Europees Parlement reuze interessant. Of ga in juli naar Brussel, want op de eerste donderdag van die maand trekt een historisch kostuumspektakel door het centrum. Augustus is de tijd van het Bloementapijt. Iedere twee jaar wordt dan de Grote Markt gedurende een paar dagen bedekt met, letterlijk, een prachtig kleed van verse bloemen.
De Grote Markt is nog veel vaker het middelpunt van festiviteiten. In september zijn er bierfeesten en rond kerst is het plein gehuld in winterse sferen. Alleen al de licht- en geluidshow die daarbij hoort is een reis naar Brussel waard.

Ga naar uitgaan

Maak plaats voor frieten, wafels en bier

Begint u al stiekem te watertanden bij het woord ‘friet’? Wees gerust, frietjes gaat u zeker eten, dit is uw kans. Overal in de stad kunt u terecht bij om het even welk ‘frietkot’ om een zak knapperige, vers gesneden patatjes te halen. Ook staan frieten bij de meeste restaurants ruimschoots op de kaart, bijvoorbeeld in de smakelijke combi met mosselen of vis. Op stedentrip in Brussel zult u trouwens versteld staan van het grote aantal restaurants dat lokale specialiteiten aanbiedt. Bestel ‘Paling in ’t groen’ of kies voor gerechten met witlof, de nummer één onder de Brusselse groenten. Maar het blijft vast niet bij hartig. Want wie wil er niet smullen van een mierzoete wafel, of zichzelf verwennen met smeuïge bonbons van de chocolatier?
En dan is er nog het bier. Bestel een Lambiek, Kriek, Geuze of Faro en u weet dat u een typisch Brusselse pint drinkt. Leuke tip: boek een rondleiding bij Brouwerij Cantillon en zie hoe uw biertje tot stand is gekomen.

Ga naar eten en drinken