Bekijk alle hotels

Gedenkstatte Berliner Mauer

Tijdens een bezoek aan Berlijn kan de Gedenkstatte Berliner Mauer, het gedenkteken voor de Berlijnse Muur, eigenlijk niet worden overgeslagen. Vlakbij dit indrukwekkende monument, dat onder andere bestaat uit een stuk Muur, vindt u het documentatiecentrum. Hier wordt u bijgepraat over de geschiedenis van de tweedeling van Berlijn, het gespleten Duitsland en het Ijzeren Gordijn.

Vluchtpogingen
De locatie, de Bernauer Strasse, heeft een dramatische rol gespeeld ten tijde van de oprichting van de Muur in 1961. Het DDR-regime liet de Muur dwars door deze straat bouwen, zodat de huizen aan beide zijden van elkaar gescheiden werden. Toen de eerste versperringen werden opgeworpen, probeerden mensen van Oost-Berlijnse zijde nog snel naar het westelijk deel te vluchten, waarbij zij direct van de bovenverdiepingen van hun huizen in de vangnetten van de West-Duitse brandweer probeerden te springen. Dat liep niet altijd goed af en er vielen gewonden en zelfs doden.

De Gedenkstatte Berliner Mauer is recentelijk uitgebreid. Het documentatiecentrum ondergaat een ingrijpende verbouwing en zal eind 2014 worden heropend. Het bezoekerscentrum en het monument zijn wel toegankelijk voor publiek.

Adres: Bernauer Strasse
Tel: 030 467986666
Metro: Bernauer Strasse
Openingstijden: Monument dagelijks 8.00-22.00 uur, bezoekerscentrum apr-okt di-zo 9.30-19.00 uur, nov-mrt 9.30-18.00 uur.
Prijzen: Gratis
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)
Bekijk alle hotels in Berlijn