Wat is hot in St. Petersburg?

Sint-Petersburg heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke stedentrip. Ontdek zelf waarom het één van de meest culturele steden ter wereld wordt genoemd!

Er valt zoveel te ontdekken

Het prachtige en statige Sint-Petersburg spreekt bij velen tot de verbeelding. Dit 'Venetië van het noorden' lijkt verdacht veel op ons eigen Amsterdam, waar Tsaar Peter de Grote dan ook inspiratie opdeed voor zijn stad. De unieke architectuur kreeg vorm onder Elizabeth en Katharina II. Als 'venster naar Europa' en hoofdstad van het Russische Rijk van 1712 tot 1917, werd Sint-Petersburg de bakermat voor kunst en literatuur.

In 1914 wilden de Russen, met de eerste wereldoorlog en hun Duitse vijand in het achterhoofd, een meer Russisch klinkende naam voor hun stad. Sint-Petersburg werd toen omgedoopt tot Petrograd, een naam die later (na de dood van Lenin) weer werd veranderd in in Leningrad als symbool van het heersende socialisme. Pas in 1991 werd de oorspronkelijke naam weer teruggenomen. Hoe jong de geschiedenis van Sint-Petersburg ook is, zo veelzijdig is de rijkdom aan cultuurschatten die u er aantreft. De Petrus-en-Paulusvesting, die nu de gelijknamige kathedraal herbergt waarin de Russische Tsaren hun laatste rustplaats vonden, was het allereerste gebouw van de in 1703 gestichte stad. Van deze vesting stamt ook de naam af: De stad is niet zoals velen denken, naar Peter de Grote (de stichter van de stad), genoemd, maar naar de apostel Petrus. Langzaam maar zeker werd de stad naar Nederlands model (met een grachtenstelsel) uitgebreid met diverse buitenplaatsen, paleizen en kerkelijke gebouwen in de West-Europese bouwstijlen, waaronder het Zomerpaleis, het Winterpaleis (nu een deel van de beroemde Hermitage) en de Izaäkkathedraal, maar ook in traditioneel Russische stijl, zoals de Kerk van de Verlosser op het Bloed.
Tegenwoordig is St. Petersburg een trendy en moderne stad vol jonge en hippe mensen! Grote levensader van Sint-Petersburg is de 4 kilometer Nevski Prospekt, een belangrijke verkeersader en winkelstraat waaraan vele bezienswaardige gebouwen in Jugendstil, Barok en Neoclassistische stijl gelegen zijn. Naast de vele statige gebouwen en musea kent Sint-Peterburg een lange theatertraditie. Voor de Russische adel was het destijds mode om een eigen theater-aan-huis te bezitten. Sommige hiervan zijn nog steeds in gebruik, zoals het Hermitagetheater en het Jusupovpaleis. Het  bekendste theater van Sint-Petersburg is het Mariinski. Niet alleen voor het theater, maar ook op het gebied van ballet, opera en klassieke muziek geniet Sint-Petersburg wereldwijde faam. De mogelijkheden om voorstellingen bij te wonen zijn zeer divers. St. Petersburg is een fantastische stad met vele hippe en vooral onbekende mogelijkheden!