1. De Middeleeuwse binnenstad om je ogen uit te kijken

Krakau is één van de weinige steden die de Tweede Wereld oorlog zonder al te veel kleerscheuren heeft doorstaan en zodoende haar prachtige Middeleeuwse centrum heeft kunnen behouden. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is feitelijk één groot openluchtmuseum. Centraal in de historische binnenstad ligt Rynek Glówny, met in het midden de beroemde Lakenhallen en vele gezellige café’s en restaurants eromheen.

2. Ga ondergronds in Rynek Underground

Als je op Rynek Glówny bent, kun je ondergronds gaan om letterlijk af te dalen naar de geschiedenis van Krakau in het interactieve museum Rynek Underground. Het is op deze plek ontstaan doordat daar 5 jaar lang archeologische opgravingen werden gedaan. Door gebruik van geluids- en lichteffecten is men erin geslaagd om je ogenschijnlijk over de hobbelige straten door de middeleeuwse stad te laten lopen. Gezien de populariteit van dit museum is een tip dat je tevoren je toegangskaartje koopt bij het ticketbureau naast de Lakenhal of online. Je krijgt een aangewezen tijdstip, maar je mag zolang binnenblijven als je wilt. Elke tweede maandag van de maand is Rynek Underground gesloten.

3. De Wawel heuvel in het hart van de stad

Te voet zie het meeste tijdens je stedentrip weekendje. Vanaf het grote marktplein loop je in zo’n 15 minuten naar de Wawel heuvel. Dit is een plek vol oude verhalen en legendes. De belangrijkste is die van de draak die in een grot onder de heuvel woonde. Toen de draak verslagen was door een schoenmakerszoon, kon de heuvel bewoond worden. Je vindt hier het indrukwekkende Wawel kasteel met op de binnenplaats de grote Wawel kathedraal, waar de monarchen van weleer liggen begraven. Het voorste deel van de kathedraal kun je gratis in. Alleen als je de kasteelgebouwen van binnen wilt zien of in de kathedraal wilt afdalen naar de graftombes, dan heb je een kaartje nodig.

4. Kazimierz, de Joodse wijk

Ten zuid-oosten van het oude centrum kom je in de Joodse wijk. Een bezoek hieraan mag in je stedentrip eigenlijk niet ontbreken. Je ontkomt in Krakau niet aan een stuk geschiedenis. In de 15e eeuw moest de Joodse bevolking verhuizen naar Kazimierz, wat toen een apart stadje was. Hoewel de Joodse gemeenschap in 1941 door de Duitse bezetters gedwongen werden te verhuizen naar de andere kant van de rivier, wordt dit deel toch nog altijd de Joodse wijk genoemd. Vandaag de dag is dit dé creatieve wijk van de stad. Er heerst een levendige sfeer in de met street art opgesierde straten. Je vindt er fantastische unieke boetiekjes en kunststudio’s. Smaakvol eten kun je er voor heel weinig geld op de gezellige terrassen.

5. De smaak van Krakau

Waar ter wereld je ook komt, elke stad heeft wel zijn eigen lokale lekkernijen die nergens zo lekker zijn als bij de stalletjes op straat. Krakau kent een ware foodtruck-scene! In Kazimierz vind je zelfs een aantal foodtruck-courts. Daar iets lekkers scoren, is dan ook een ultieme tip om minstens één keer tijdens je weekendje weg te proberen. Het meest populair zijn de zapikanka (een soort langwerpige Poolse pizza), de kielbasa (worst van de BBQ in alle soorten en maten) en de obwarzanek (pretzel). Dag en nacht verkrijgbaar op bijna elke straathoek, waar je voor minder dan 2 euro je maag vult.

 

6. Romantiek op de Bernatek Brug

Vanuit Kazimierz kun je via de Bernatek Brug, een moderne voetgangers- en fietsbrug, naar het district Podgórze. De brug is niet alleen functioneel, maar ook cultureel, want er worden regelmatig kunstexposities gehouden. Maar … de Bernatek Brug doet ook dienst als liefdesbrug. Als je wilt kun jij hier ook jouw liefdesslotje tijdens je stedentrip Krakau in goed gezelschap van honderden andere aan de reling achterlaten.

7. Podgórze, tip voor trendy winkelen

Dit is het district dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s werd omgebouwd tot een ommuurde Joodse getto. Tegenwoordig is Podgórze - mede door haar geschiedenis - een culturele hotspot waar je naast talloze monumenten ook trendy winkels vindt.

8. Schindler’s Fabriek, oog in oog met het oorlogsverleden

In Podgórze staat de oude fabriek van Schindler, die wereldberoemd geworden is door Spielbergs film. Het is nu een museum dat het verhaal vertelt over de fabrieksdirecteur die het leven van meer dan duizend Joden redde en over de stad tijdens de Duitse bezetting.

9. Het Planty Park, een groene verrassing

Het Planty Park is een langgerekt stadspark waar je niet omheen kunt. Het zo’n 200 jaar geleden aangelegd op de fundamenten van de stadswallen die eeuwenlang de stad hadden beschermd. Het is één lange sliert van talloze tuinen. Strijk neer waar je wilt … tussen de bloemen, of bij de fonteinen, of onder de bomen. Een tip voor heerlijke rustplek om het stadsgewoel even achter je te laten.

10. Wieliczka Zoutmijnen, het witte goud van Krakau

Buiten Krakau liggen de Wieliczka zoutmijnen. Een onvergetelijke bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen tijdens je stedentrip. De mijngangen onder het plaatsje Wielickza zijn in totaal ruim 300 kilometer lang en gaan zo’n 350 meter de grond in. Het zout - het witte goud - verschafte de stad in de Middeleeuwen haar rijkdom. Het is een grote sprookjesachtige ondergrondse wereld, heel bijzonder om die met eigen ogen te aanschouwen.

11. Auschwitz, indrukwekkend!

Tenslotte, maar zeker niet op de laatste plaats, mag een duistere bladzijde in de geschiedenis niet onbenoemd blijven. Op ca. een uur rijden van het centrum van Krakau bevinden zich de voormalige concentratiekampen van Auschwitz. Je kunt een dagtour boeken waarbij je de kampen van Auschwitz en Birkenau onder leiding van een gids bezoekt. Veel mensen beschouwen een bezoek als een must see, maar denk niet dat het enkel een leerzaam uitje is, het is behoorlijk confronterend om getuige te zijn van de nietsontziende stuitende efficiency van de Nazi’s indertijd. Dus bedenk goed tevoren of je op deze manier je dag wilt besteden.

 

Naast de rijke geschiedenis, trendy foodscene en groene parken is er nog iets wat Krakau heel aantrekkelijk maakt en dat zijn de lage prijzen. Echt een onweerstaanbare stedentrip voor een weekendje weg als je budget wat kleiner is!