Plan uw Stedentrip Gdansk

Stedentrip Gdansk

Wie durft zich over te geven aan het Grote Genieten in Gdansk, ja, met hoofdletters? Wij wel, want deze Poolse Hanzestad aan de Oostzee staat vanaf nu op de kaart als favoriete bestemming.

Er valt zoveel te ontdekken

In het noorden van Polen bij de Baltische Zee ligt Gdansk te stralen, hand in hand met het haventje Gdynia en de badplaats Sopot. Dit trio staat bekend als ‘Driestad’. Voelt u het zand al tussen uw tenen? En hoe smaakt de zomerse cocktail? Maar, ook zonder een uitstapje naar zee is een stedentrip Gdansk heerlijk. Het gekke is: u voelt zich er meteen thuis. Komt dat misschien doordat er bij het bouwen van de stad zoveel Hollandse bakstenen zijn gebruikt?
Kraanpoort
Gdansk Craft bier
Gdansk Amber Museum
Gdansk Centrum

Gdansk, stad met een Nederlands tintje

Als u door het centrum van Gdansk loopt, ziet u dat veel van de gevels nogal Nederlands aandoen. Door zijn positie als Hanzestad stond Gdansk lange tijd in nauw contact met Holland en Vlaanderen. Architecten uit die landen hebben duidelijk hun invloed doen gelden. Menig Nederlands baksteentje, meegekomen over zee als contragewicht in de scheepsruimen, is bij het bouwen en metselen gebruikt. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, kreeg Gdansk het zwaar te verduren en moest er veel gerestaureerd worden. Een schitterend voorbeeld van een herbouwd pand is de Artushof aan de Dlugi Targ, de Lange Markt. Hier kwamen in de middeleeuwen ridders bij elkaar om samen glas en zwaard te heffen. Ook prachtig is de Kraanpoort op de kade van de rivier Motlawa. Deze curieuze takelconstructie maakt onderdeel uit van het Maritiem Museum.
Zeldzame kunstschatten kunt u bewonderen binnen de met zorg gemetselde muren van de Mariabasiliek, de grootste van bakstenen gebouwde kerk ter wereld.

Ga naar bezienswaardigheden

Koopt u een barnstenen ring of een lokaal likeurtje?

Naast genieten van geschiedenis en cultuur mag er ook tijd zijn voor shoppen tijdens uw stedentrip Gdansk. Snuffel royaal rond in de winkeltjes in de Ulica Mariacka, de populaire winkelstraat nabij de Mariabasiliek, waar barnsteen verkocht wordt. In de miljoenen jaren oude, gestolde hars ziet u nog de sporen van prehistorische planten en beestjes. Over het andere lokale product van Gdansk, het likeurtje Goldwasser, worden de sterkste verhalen verteld. Vraag er de eerste de beste local maar naar, natuurlijk onder het genot van een borreltje. Wie graag veel koopkilometers maakt, kan prima winkelen bij grote shopping malls als Galeria Baltycka. Maar pas op. In tegenstelling tot wat u misschien verwacht, betaalt u hier niet minder dan in Nederland.
Tip van onze reisleider: als u op zoek bent naar goedkope mode, ga dan naar Fashion House Outlet Centre. Deze verzameling stores buiten het centrum doet denken aan Batavia Stad. Eén blik op de prijskaartjes en u bent helemaal in vakantiestemming.

Ga naar winkelen

Gezellig terrasjes pakken tijdens uw stedentrip Gdansk

Na een mooie dag wordt het bij het vallen van de avond tijd om op stap te gaan. Dat is geen probleem, want in Gdansk houdt men wel van een feestje. In zomerse maanden gonst het in het centrum van de gezelligheid in de buitenbars en op de terrassen. De Polen zijn trots op hun streekbieren en er is veel variatie. Drink zo’n pilsje aan het eind van de middag, als de voeten moegekuierd zijn. Blijf urenlang zitten op de kade van de rivier en probeer alle smaken uit. Ook bij minder goed weer is er geen reden om niet een paar elegante hakken of een trendy overhemd aan te trekken en ’s avonds de stad in te gaan. Alle populaire uitgaansgelegenheden zitten rond het centrum. Een heerlijkheid als u van de ene naar de andere tent wilt kunnen banjeren.
Bent u echt een onverzadigbare feestneus? Zoek dan vertier in de badplaats Sopot. Hier, bij de leuke tentjes langs het strand en in de stadskern, wordt het zeker een latertje.

Ga naar uitgaan

Poolse pirogi en een stevig ontbijt

De Polen houden van stevige kost. Als u na een dag stedentrip Gdansk met een knorrende maag aanschuift in een restaurant, kan het dan ook geen kwaad om voor een traditionele hap te kiezen. Zo bent u verzekerd van een flinke portie vlees of vis, overgoten met romige sauzen en gecombineerd met voedzame soepen. Smul een keertje van Poolse pirogi, deeg-envelopjes met een hartige of zoetige vulling. Verder zijn de eetgewoonten in het internationaal georiënteerde Gdansk ook doorspekt met buitenlandse invloeden. In het centrum hoeft u niet lang te zoeken naar precies dát menu waar u zin in heeft.
Wie in Gdansk de dag goed wil beginnen, kan blind iets aanwijzen op de ontbijtkaart. De Polen gaan namelijk niet aan het werk of aan de wandel voordat ze een stevige bodem hebben gelegd. Proef heerlijk donker brood, vleeswaren, kaas, jam, eieren, worst en nog meer lekkers. Wij zeggen: eet smakelijk en geniet met volle teugen!

Ga naar eten en drinken

Hotelaanbod Gdansk

Gdansk

Fama Residence

Klein en gemoedelijk hotelletje met een ligging te weinig te wensen over laat: Direct in de binnenstad van Gdansk.

Probeer een andere periode, of klik door naar de hotelinformatie om de beschikbaarheid te bekijken.
Bekijk details
Gdansk
Beste beoordeling

Hotel Hanza

Met een super lokatie aan de Motlawa rivier en praktisch naast de Zuraw kraan, in de oude stad, is dit misschien wel het populairste hotel van Gdansk. Van harte aanbevolen!

9,0
3 dagen vanaf
€ 402,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Gdansk

Hotel Number One by Grano

Hotel nummer 1 in architectuur, uniek design en comfort. Nieuw hotel met een frisse uitstraling én met zwembad!

7,5
3 dagen vanaf
€ 382,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Gdansk

Sadova

Modern hotel in eigentijdse stijl in een rustige straat op 5 minuten lopen van het historische centrum. Prettig stadshotel met ruime kamers en gastvrij personeel.

8,5
3 dagen vanaf
€ 429,- p.p.
incl. vlucht + hotel
Bekijk details