Wat is hot in Gdansk?

Wie durft zich over te geven aan het Grote Genieten in Gdansk, ja, met hoofdletters? Wij wel, want deze Poolse Hanzestad aan de Oostzee staat vanaf nu op de kaart als favoriete bestemming.

Er valt zoveel te ontdekken

Verbazingwekkend fris en vrolijk is ze, de stad Gdansk in het noorden van Polen. Op een paar kilometer afstand van de Baltische Zee ligt ze te stralen, hand in hand met de kustplaatsen Gdynia en Sopot. Het trio wordt bestempeld als ‘Driestad’ en is de perfecte combi voor een geslaagd weekend of weekje weg. Ook de Polen zelf profiteren graag van een bezoek aan het historische Gdansk, met als extra’s een uitstap naar de haven van Gdynia en een dagje luieren op het zandstrand van Sopot. Voelt u het zand al tussen uw tenen? En hoe smaakt de zomerse cocktail? Maar ook als u de zee links laat liggen, is een stedentrip Gdansk beslist de moeite waard. Het gekke is: u voelt zich er meteen thuis. Misschien heeft dat te maken met de geveltjes die een beetje aan Amsterdam doen denken. Of met de muurtjes die werden gemetseld van Hollandse bakstenen. Of vormen de strategische ligging aan de kust en het scheepvaartverleden de gemeenschappelijke deler? Hoe dan ook, in Gdansk heeft u het gevoel dat alles klopt. En dat is heerlijk als u op vakantie bent!

Gdansk is een stad met wortels in zeer oude tijden. Al in de prehistorie ontstond aan de monding van de rivier Motlawa bij de Oostzee, of Baltische Zee, een kleine haven. Deze vesting had een gunstige ligging ten opzichte van het enorme achterliggende gebied en groeide gestaag door tot ze een belangrijke Hanzestad werd. Dat betekent dat Gdansk vanaf de middeleeuwen nauwe banden had met Duitse en Nederlandse havensteden. Als u door het centrum loopt, ziet u dit goed terug in de architectuur. Zo doen de gevels van de panden langs de Lange Straat, de ‘Ulica Dluga’, en de Lange Markt, ‘Dlugi Targ’, wat Nederlands of Vlaams aan. Architecten uit de Lage Landen hebben van oudsher inderdaad een stempel gedrukt op het uiterlijk van de stad. Menig Nederlands baksteentje, meegekomen over zee als contragewicht in de scheepsruimen, is in Gdansk gebruikt voor de bouw.
Bij veel van de charmante gevels, torens en bouwwerken die u ziet, moet u trouwens bedenken dat het hier om grondig herstelde en gerestaureerde versies gaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Gdansk het zwaar te verduren gehad en werd de stad gebombardeerd. Des te meer zal uw respect groeien voor de vaklui die jarenlang hebben gewerkt aan de wederopbouw. Met minutieuze precisie en enorme vakkennis hebben zij Gdansk haar oorspronkelijke gezicht terug weten te geven.
Ook op andere vlakken heeft Gdansk een achtenswaardige geschiedenis en daarover komt u meer te weten in bijvoorbeeld het Solidariteitsmuseum. Hier leert u alles over de opstand van de havenarbeiders onder vakbondsman Lech Walesa in 1980, die de eerste scheur veroorzaakten in het bolwerk van de Russische overheersing. Met een hoofd vol verhalen staat u weer buiten, en zult u de stad met nog meer eerbied bekijken.
Naast voor geschiedenis en cultuur, mag er ook tijd zijn voor shoppen. Snuffel royaal rond in de vele winkeltjes waar barnsteen verkocht wordt. In de oeroude tot steen gestolde hars ziet u vaak nog letterlijk de sporen van prehistorische planten en beestjes. Over het andere lokale product, het likeurtje Goldwasser, worden de sterkste verhalen verteld. Vraag er de eerste de beste local maar naar, natuurlijk onder het genot van een borreltje. Is het tijd voor een stapje terug, om alles even op een rijtje te zetten? Doe dat op het terras, in de bar of in een van de vele eettentjes in het centrum. Ze zitten met zijn allen, heel praktisch, op een kluitje. Blijf lekker lang hangen, want het grote genieten gaat in Gdansk gewoon dag en nacht door.

Welke unieke stad heeft een Nederlands tintje?:

Gdansk heeft een echt handelsverleden en dat is overal zichtbaar, niet in de laatste plaats omdat de rivier Motlawa het centrum van de stad direct verbindt met de open zee. Schepen en bootjes varen hier af en aan, net als in vroeger tijden, alleen vervoeren ze nu steeds vaker toeristen en pleziervaarders in plaats van uiteenlopende waren uit alle delen van de wereld.
Dankzij haar positie als Hanzestad stond Gdansk lange tijd in nauw contact met Holland en Vlaanderen. Nieuwsgierige bouwmeesters uit deze landen stapten al gauw aan boord van de schepen die op Polen voeren. Daar aangekomen leefden ze zich uit op het uitbreiden van de stad. Indrukwekkende gevels, ontworpen in renaissancestijl, waren het resultaat.
Een mooi voorbeeld van zo’n schitterend pand is de Artushof aan de Dlugi Targ, de Lange Markt. Hier kwamen in de middeleeuwen edele ridders bij elkaar om hun verbond van eer te versterken door de zwaarden en het glas samen te heffen. Het pand heeft het door de eeuwen heen behoorlijk te verduren gehad, met name in de Tweede Wereldoorlog, maar u ziet dat restaurateurs met grote liefde te werk zijn gegaan. Ieder authentiek detail dat de bombardementen overleefd had werd met zorg gekoesterd, de delen die niet meer te redden waren, heel deskundig herbouwd. Ook de Kraanpoort, de curieuze, ingenieuze takelconstructie op de kade van de rivier Motlawa, is helemaal in de oorspronkelijke staat teruggebracht, net zoals de Groene Poort en de Gouden Poort.
Een aantal zeldzame kunstschatten is te zien binnen de muren van de bijzonder mooie Mariabasiliek, de grootste van baksteen gebouwde kerk ter wereld. En wie zich realiseert hoe mooi het uitzicht over Gdansk is vanaf de hoge klokkentoren, klimt zonder aarzeling de trappen op. Ook de andere schoonheid onder de kerken, de Kathedraal van Oliwa, is een pareltje. Van buiten bescheiden, van binnen een prachtig pronkstuk.
Wilt u nu wel eens het fijne weten van dat roemrijke scheepvaartverleden van Gdansk? Gun uzelf dan een bezoek aan het Maritiem Museum. Aan de hand van maquettes, oude documenten en een collectie reuze interessante voorwerpen wordt u meegenomen langs de belangrijkste momenten van de geschiedenis. Natuurlijk stapt u dan ook even aan boord van het schip MS Soldek, dat van net na de oorlog is, en bezoekt u de oude Kraanpoort. Deze maakt onderdeel uit van het Maritiem Museum.

Ga naar bezienswaardigheden

Leuke winkelstraten met bijzondere producten:

In Gdansk kunt u prima een dagje winkelen. Er zitten een paar grotere shopping malls, zoals Galeria Baltycka, die niet onderdoen voor hun West-Europese broeders en zusters. In tegenstelling tot wat u misschien verwacht, liggen de prijzen hier ongeveer hetzelfde als in Nederland. Het aanbod mag er zeker zijn: Polen probeert duidelijk een inhaalslag te maken op economisch gebied. Als u op zoek bent naar merkkleding en wél minder wilt betalen dan thuis, kunt u beter een stukje buiten het centrum naar Fashion House Outlet Centre gaan. Deze grote publiekstrekker is vergelijkbaar met Batavia Stad, behalve dan dat de prijskaartjes u in een nog vrolijker vakantiestemming brengen dan u al was.
Dat barnsteen het lokale product van Gdansk is, zal u niet ontgaan. Lopend door de Ulica Mariacka, de razend populaire winkelstraat nabij de Mariabasiliek, struikelt u over de ene verkoper na de andere en kunt u de lieftalligste zaakjes in. Iedereen die een stedentrip naar Gdansk maakt komt terug met minstens één barnstenen ring, ketting, armband, of simpelweg een brokje van dit bijzondere product. Verder is Gdansk echt zo’n stad waar u al wandelend ineens de leukste winkeltjes tegenkomt. Ga dus met open vizier op reis en laat u verrassen.

Ga naar winkelen

Waar vindt u vele buitenbars met gezellige terrassen:

Na een dag veel moois bekijken, wordt het bij het vallen van de avond tijd om ‘op stap’ te gaan. Dat is in Gdansk geen enkel probleem, want hier houdt men wel van een feestje. In het centrum gonst het vooral in de zomer van de gezelligheid in de buitenbars en op de terrassen. De Polen zijn trots op hun streekbieren, gebotteld in lokale brouwerijen, en er is veel variatie. Drink zo’n pilsje aan het eind van de middag, als de voeten moegekuierd zijn, of probeer er meerdere uit en blijf urenlang gezellig zitten op de kade van de rivier Motlawa.
Maar er is meer te doen in nachtelijk Gdansk! Ook als het weer het laat afweten, is er geen reden om niet een paar elegante hakken of een trendy overhemd aan te trekken en de stad in te gaan. Alle populaire uitgaansgelegenheden zitten rond het centrum, een heerlijkheid als u ontspannen van de ene naar de andere tent wilt banjeren. Bent u echt een onverzadigbaar feestbeest? Zorg dan dat u de nabijgelegen badplaats Sopot opzoekt. Hier, langs het strand en in de stadskern, wordt het zeker een latertje. Ga dansen met de enthousiaste locals en geef u over aan de zinderende geneugten van de poolnacht.

Ga naar uitgaan

Waar kunt u de Poolse pirogi proeven en vele andere traditionele gerechten?:

De Polen houden van stevige kost. Als u met een knorrende maag aanschuift in een restaurant in Gdansk, kan het dan ook geen kwaad om voor een van de traditionele gerechten te kiezen. Zo bent u verzekerd van een mooie portie vlees of vis, overgoten met romige sauzen en aangevuld met voedzame soepen en groenten. Maar uiteraard zijn de eetgewoonten in Gdansk, de stad die van oudsher internationaal georiënteerd is en openstaat voor ideeën van buitenaf, ook doorspekt met westerse en oosterse invloeden. In het centrum kunt u gewoon op goed geluk een restaurant binnenlopen en u laten verrassen door wat er op het menu staat.
Wie in Gdansk de dag goed wil beginnen, kan blind iets aanwijzen op de ontbijtkaart. De Polen gaan namelijk niet aan het werk of aan de wandel vóór een stevige bodem te hebben gelegd. Ontbijt dan ook uitgebreid met donker brood, vleeswaren, kaas, jam, eieren, worst en nog meer lekkers. Geen wonder dat de mensen hier niet zo’n haast hebben om het uur van de lunch te bereiken. ’s Avonds eten ze dan wel graag knus aan een mooi gedekte tafel. Maar u eet natuurlijk lekker buiten de deur, voor ieder budget en voor elke smaak is er volop keus. Laat het u smaken!

Ga naar eten en drinken