Op stedentrip naar eigenzinnig Bilbao

Geniet op stedentrip naar Bilbao van een combi van authenticiteit en modernisme, met als hoogtepunt een bezoek aan het Guggenheimmuseum. En, de cultuur van de eigenzinnige Basken ervaren is altijd een feestje!

Er valt zoveel te ontdekken

De oude binnenstad van Bilbao staat ogenschijnlijk in scherp contrast met de infiltratie van moderne architectuur, maar het geheel is toch bijzonder harmonisch opgezet. En dat maakt het juist zo fascinerend. Bilbao is een relatief onbekende eend in stedentrip-land, maar dat wordt gauw anders!

Het charisma van Guggenheim

Het aantal mensen dat kiest voor een stedentrip naar Bilbao stijgt enorm. Tot een tijdje terug had niemand nog gehoord van deze Noord-Spaanse, Baskische stad. Geheel onterecht, want sinds het grootschalige vernieuwingsproject van de jaren 90 heeft Bilbao een metamorfose ondergaan. De grootste eyecatcher is het Guggenheimmuseum, dat in nog slechts drie andere steden ter wereld een vestiging heeft. Dit museum voor moderne kunst trekt per jaar een miljoen bezoekers naar Bilbao en daarmee is het ‘Guggenheim-effect’ een feit. Maar Bilbao heeft nog meer stokpaardjes. Het oude centrum, Casco Viejo, is innemend authentiek. Eet tapas op een terras en laat uw ogen glijden over de kabbelende rivier Nervión, die tijdens de stadsvernieuwing grondig werd schoongemaakt.
Tip: Maak een uitstapje naar het buitengebied van Bilbao. Met de metro rijdt u binnen een half uur een geheel ander landschap binnen van pittoreske havendorpjes en grillige kusten aan de Golf van Biskaje.

Ga naar bezienswaardigheden

Voordelig kleding kopen in Bilbao

Een dag uittrekken om te winkelen kan voordelen opleveren tijdens uw stedentrip naar Bilbao. Kleding en aanverwante zaken zijn hier goedkoper dan in Nederland. Het stadsdeel rond het Guggenheimmuseum, Bilbao Centro, is modern en dynamisch. Hier kunt u naar hartelust inkopen doen. Internationale ketens en eigentijdse warenhuizen zijn in deze buurt gevestigd. Doorkruis vanaf het Guggenheim het park aan de westkant om bij het struise winkelcentrum Leizaola te komen. Hier zit een groot aantal kledingwinkels en schoenenzaken gebroederlijk naast elkaar. Heeft u meer zin om al winkelend wat door het oude centrum te kuieren? Ook een prima idee. U treft er een prettige mix van moderne en traditionele boetieks.
Ga sfeer proeven op de Mercado de la Ribera, die geregistreerd staat als de grootste overdekte markt van Europa. Houdt uw ogen goed open en ontdek een paar interessante architectonische verrassingen.

Ga naar winkelen

Gaat u mee op Spaanse kroegentocht?

Bilbao is in vele opzichten een rijzende ster. Ook als het om een avondje stappen gaat, kan de stad aardig tippen aan grote Spaanse broeders van naam. Na zonsondergang daalt er een opgewekte levendigheid neer over de straten en pleinen. Waar u moet zijn? Vraag het de jeugd. De populairste uitgaansgelegenheden bevinden zich namelijk wat verspreid over de beide oevers. Eén ding is zeker: in het oude centrum zit u altijd goed. Het wemelt er van de pubs en clubs. Heeft u zin om mee te doen aan een traditie, de gastronomische equivalent van de kroegentocht? Hierbij is het de bedoeling dat u niet neerstrijkt bij één restaurant, maar juist bij veel verschillende tentjes tapas gaat eten.
Liefhebbers van theater en dans mogen niet vergeten een kaartje te boeken voor een avondje Palacio Euskalduna. Dit prachtige concertgebouw aan de rivier is het tweede prestigeproject van Bilbao, naast het Guggenheimmuseum.

Ga naar uitgaan

Snoepen en snacken in Bilbao

Verheugt u zich ook zo op al het lekkere eten en drinken dat u gaat nuttigen tijdens uw stedentrip naar Bilbao?In Baskenland wordt ontzettend veel waarde gehecht aan gastronomie. Opvallend is dat men in Bilbao, bij wijze van spreken, de hele dag door tapas eet. Pintxos, zo heten de alombekende Spaanse hapjes hier, zijn in Baskenland van excellente kwaliteit. Overal staan ze uitgestald in schalen op de bar en de keuze is groot. De locals nemen zoete pintxos als ontbijt en tussendoortje, vullende tapas bij de lunch, en putten ‘s avonds uit een keur van weer andere smakelijkheden. De hele dag door snoepen en snacken… een goed gebruik in een stad waar men pas heel laat aan tafel gaat om echt te dineren.
Wat drinken betreft is men in Bilbao meer van de wijnen dan van de bieren. In de weide omtrek vindt wijnbouw plaats en u drinkt hier dus liefst een druifje van eigen bodem.

Ga naar eten en drinken