Bilbao, een perfecte mix van moderne en oude bezienswaardigheden.

Bilbao is de levendige hoofdstad van Baskenland met als futuristische bezienswaardigheid het Guggenheim Museum. Maar met de prachtige natuur, de oude stad en historische pleinen heeft Bilbao meer te bieden.

Guggenheim, de nummer één van de bezienswaardigheden in Bilbao

Uw besluit staat vast? U gaat naar de Baskische stad Bilbao? Dan heeft u waarschijnlijk ook al toegangskaarten besteld voor het Guggenheimmuseum. Van de bezienswaardigheden in Bilbao is dit epische museum voor moderne kunst de absolute eyecatcher. Al voor u het futuristische bouwwerk binnenloopt, bent u onder de indruk. Want sta buiten op het plein maar eens stil bij de beroemde beelden van de reuzenspin en de reflecterende metalen bollen, en vooral bij de ‘Flower Puppy’ van kunstenaar Jeff Koons. Deze 12 meter hoge hond is bedekt met een zee van bloeiende bloemen in alle kleuren. Een ingenieus ingebouwd irrigatiesysteem houdt ze het hele jaar door in leven met water en bemesting.

Zwerven door de zeven straten waar het allemaal begon

Casco Viejo is het oude centrum van Bilbao. In de middeleeuwen ontstond hier een nederzetting van zeven straten, ‘Las Siete Calles’, en die zijn nu nog steeds te herkennen. In de loop van de geschiedenis is er uitbundig langs deze straten bijgebouwd en daardoor komt u veel verschillende stijlen tegen. Juist die mengelmoes maakt Bilbao tot de charmante kwajongen onder de Spaanse steden. Niet gek dus dat het voor levensgenieters heerlijk toeven is in Casco Viejo. U vindt er de belangrijkste bezienswaardigheden van Bilbao en u struikelt er over de gezelligste eettentjes en kroegen. Het is ook hier dat u tapas moet proeven, ‘pinxtos’ heten deze hapjes in Noord-Spanje. Waarom ze hier zo bijzonder smaken? Vertelt u het ons maar!

Bilbao: van antieke kathedraal tot nieuwerwetse loopbrug

Onder de highlights van Bilbao treft u zowel oud als nieuw. In de eerste categorie prijkt de Santiagokathedraal bovenaan de lijst. Dit prachtige historische bouwwerk dateert uit het begin van de 16e eeuw. U zult er veel doorgewinterde wandelaars met grote rugzakken tegenkomen, want de kerk ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In de categorie ‘modern’ noemen we in de eerste plaats de Zubizuribrug. Deze futuristische brug over de rivier de Nervión moet u minstens één keer op en neer gelopen hebben. Er is trouwens weinig kans dat u hem zult missen, want hij komt precies uit bij… het Guggenheimmuseum.

Bilbao, Valencia Guggenheim Museum

Nog meer geweldige bezienswaardigheden