Plan uw Stedentrip Baltische Staten

Betaalbaar op stedentrip naar de Baltische Staten

Gelegen aan de Oostzee, op zo’n twee uur vliegen van Amsterdam, bieden de Baltische Staten een prachtkans voor een betaalbare stedentrip met alles erop en eraan. Estland, Letland en Litouwen liggen ter hoogte van Scandinavië en worden officieel tot Noord-Europa gerekend, maar ook Rusland heeft in deze landen lange tijd een vinger in de pap gehad. Daardoor doen de cultuur, de sfeer en de bezienswaardigheden op sommige momenten oosters aan. Wie op stedentrip gaat naar de Baltische Staten, kan kiezen uit charmante hoofdsteden met elk hun eigen uniciteit. Tallinn, de hoofdstad van Estland, heeft een verbluffend mooie middeleeuwse kern. Riga in Letland trekt bovenal liefhebbers van jugendstil en art nouveau. En Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, verwijst uitbundig naar de hoogtijdagen van de barok.

Populaire bestemmingen in Baltische Staten

Tallinn

Tallinn (5)

3 dagen € 295,-

Riga

Riga (4)

3 dagen € 166,-

Vilnius

Vilnius (4)

3 dagen € 276,-

Beste stedentrip aanbiedingen

Tallinn

Hotel Go Shnelli

Tallinn

Modern en populair hotel met uitstekende faciliteiten. Een gunstige prijsstelling, direct naast het centraal station. U loopt zo in 5 min. naar de oude binnenstad. Van harte aanbevolen!

6,8
3 dagen vanaf
€ 349,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Tallinn

Hotel Original Sokos Viru

Tallinn

Een markant hotel met geschiedenis en een begrip in Tallinn! In dit moderne, comfortabele hotel is het KGB-Museum gevestigd.

8,0
3 dagen vanaf
€ 295,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Riga

Hotel Gutenbergs

Riga

Een prachtig, romantisch boutiquehotelletje, gevestigd in een historisch gebouw dat eerst dienst deed als drukkerij. Vanaf het dakterras een prachtig uitzicht over het oude centrum!

3 dagen vanaf
€ 184,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details

Waarom zijn de Baltische Staten een ‘must visit’?

Een bezoek aan de Baltische Staten, ook wel de Oostzeelanden genoemd, is een ontdekkingsreis naar een heel ander stukje Europa. Een gebied dat met zijn aantrekkelijke steden, ongerepte natuur en verscholen dorpjes nog volop eigenheid ademt. Estland, Letland en Litouwen waren lange tijd behoorlijk ontoegankelijk: tot 1991 vielen zij onder Russische heerschappij. Het was alleen mogelijk naar deze landen te reizen onder strenge voorwaarden. Inmiddels is de achterstand ruimschoots weggewerkt en worden toeristen er juist met open armen ontvangen. Behalve het aanbod van mooie steden hebben de Baltische Staten heel wat verrassingen in petto voor natuurliefhebbers. Een groot deel van het landoppervlak bestaat uit ruige bossen, wetlands en verkoelende meren. Aan de Oostzee is het genieten van een lange kuststrook met heerlijk veel strand.

Waarom zijn Tallinn, Riga en Vilnius zo populair voor een stedentrip?

Wie een stedentrip naar de Baltische Staten wil maken, zal in de meeste gevallen kiezen voor één van de drie landen. Wordt het Estland, Letland of Litouwen? En gaat de stedenreis dus naar Tallinn, Riga of Vilnius? De keuze is niet makkelijk, want we hebben het hier stuk voor stuk over aantrekkelijke bestemmingen met een interessante geschiedenis. Alle drie de steden hebben een authentiek centrum dat verrassend goed bewaard is gebleven, niet in de laatste plaats omdat de beide Wereldoorlogen weinig vat op dit deel van Europa hebben gehad. Ook om die reden zijn er nog volop overblijfselen uit een ver verleden te vinden. Om er een paar te noemen: de drie meter dikke oude stadsmuur in Tallinn, het sprookjesachtige Zwarthoofdenhuis in Riga en de verbluffende hoeveelheid mooie kerkjes in Vilnius. Tot slot is het verblijf in deze drie steden verbluffend voordelig. Men kan er voor weinig geld overnachten, winkelen, plezier maken en uit eten. Kijk onderaan deze pagina per stad naar onze actuele aanbiedingen.

Het beste moment voor een stedentrip naar de Baltische Staten

Welke maanden van het jaar zijn het meest gunstig voor een stedentrip naar de Baltische Staten? Het gebied ligt vrij noordelijk, ter hoogte van Scandinavië en op dezelfde breedtegraad als Moskou. Hierdoor blijft het in Estland, Letland en Litouwen ‘s zomers relatief koel en wordt het er nooit te heet voor een actieve stedenvakantie. Zijn de winters dan extreem koud en moet de bontmuts mee in de koffer? Hoewel de Baltische Staten invloed ondervinden van de zee, wat de aanvoer van koude lucht matigt, staat het gebied toch bekend om de koude en donkere winters. Wie van plan is om in dit jaargetijde te reizen, moet dus rekening houden met uitdagende weersomstandigheden en … met mooie witte plaatjes! Voor wie in voor- of naseizoen op citytrip naar de Baltische Staten wil: de lente komt er wat laat op gang en de herfst is relatief kort.

De temperaturen in de Baltische Staten per seizoen

Houdt bij het plannen van een stedentrip naar de Baltische Staten rekening met kou in december, januari en februari. Het kwik kan dan tot flink onder het vriespunt dalen en komt niet snel meer boven nul. Winterse dagen met sneeuw en ijs zijn eerder regel dan uitzondering; kerst is dan ook een sfeervolle tijd in dit deel van Europa. Liever een grotere kans op aangename temperaturen? Ga in lente, herfst of zomer op reis. In mei krijgt de zon steeds meer kracht. Juli is in de regel de warmste maand, met temperaturen tot 25 graden en hier en daar een uitschieter naar boven. Tegen het eind van de zomer neemt de kans op regen toe en in september zet de herfst in. Kijk hieronder voor een overzicht van de gemiddelde temperaturen per stad per seizoen.

Tallinn (Estland):
• Voor- en najaar: -7 – 15 °C
• Zomer: 7 – 22 °C
• Winter: -11 – 2 °C

Riga (Letland):
• Voor- en najaar: -5 – 16 °C
• Zomer: 10 – 22 °C
• Winter: -8 – 0 °C

Vilnius (Litouwen):
• Voor- en najaar: -4 – 18 °C
• Zomer: 11 – 23 °C
• Winter: -8 - -1 °C


Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor een stedentrip naar de Baltische Staten? Lees per stad wat de mooiste plekken en de leukste uitstapjes zijn.

1. Tallinn

Tallinn stedentrip
Estland is een van de jongste lidstaten van de Europese Unie. Voordat het land in 1991 toetrad, had het lang onder Russische heerschappij gestaan. Wie vandaag door de hoofdstad Tallinn wandelt, komt heel wat overblijfselen tegen uit die tijd. Op de Toompeaheuvel herinnert bijvoorbeeld de Alexander Nevsky Kathedraal met zijn uivormige torens nog duidelijk aan het Russische verleden. Echter, in de wijken rond het centrum zijn de grauwe Sovjet-flats vervangen door moderne gebouwen. Het straatbeeld is hier eigentijds en hip, met een ruim aanbod van restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Echt een plaatje is het oude centrum van Tallinn. Het ligt binnen metersdikke stadsmuren en is nog bijzonder goed intact. Wandel door de pittoreske Katariinasteeg en over het marktplein Raekoja plats, met daaraan het oudste stadhuis van de Baltische Staten. Tallinn behoorde in de middeleeuwen tot de Hanzesteden en profiteerde mee van de rijkdom die de internationale handel opleverde. Dankzij deze erfenis is de stad ook vandaag nog een lust voor het oog.

Stedentrips-tips:
• Ga naar het uitkijkpunt Kohtuotsa op de Toompeaheuvel en volg het voorbeeld van velen: poseer voor de roze muur met de cryptische tekst: ‘The times we had’…
• Bezoek op zaterdag de vlooienmarkt in de moderne wijk Kalamaja.
• Aan de overkant van de Finse Golf, op zo’n twee uur varen van Tallinn, ligt de Finse hoofdstad Helsinki. Plan een dagtocht in!

2. Riga

Riga stedentrip
Wie naar Riga gaat, kiest voor een stedentrip naar de grootste stad van de Baltische Staten. De stad baart opzien met unieke bezienswaardigheden en ligt ook nog eens pal aan zee. Om die reden combineren veel mensen hun citytrip naar Riga graag met een stukje ontspanning. Maar op een badhanddoek op de lauweren rusten kan altijd nog; eerst moet er volop genoten worden van alles wat de woelige geschiedenis deze stad heeft nagelaten. Bezoek eeuwenoude bouwwerken als het Zwarthoofdenhuis, het gildepand dat verhaalt over de avonturen van vrijgezelle handelslieden. Fotografeer prachtige kerken als de Petruskerk. Strijk neer op pleinen waar ooit middeleeuwse markten gehouden werden. Wie graag uitgebreid uit eten gaat voor weinig geld, komt er in Riga niet slecht vanaf. Probeer naast moderne creaties van enthousiaste koks ook eens de traditionele Letse pannenkoekjes. Spoel ze weg met ter plaatse gebrouwen bier of een verrassend lekkere lokale wijn.

Stedentrips-tips:
• Combineer een stedentrip naar Riga met het buitenleven rondom de stad. In de omgeving bevinden zich prachtige nationale parken.
• Het Bezettingsmuseum geeft een gedetailleerd inkijkje in de geschiedenis van Riga onder verschillende overheersers.
• Maak een rondvaart langs de mooiste plekjes; start bij het Vrijheidsmonument uit 1935.

3. Vilnius

Vilnius stedentrip
Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, heeft een lieflijk centrum. Net als dat voor Riga en Tallinn geldt, staat ook hier de stadskern op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oudste huisjes dateren uit de 13e eeuw en zijn nog prachtig intact. Wat opvalt in Vilnius is het grote aantal kerken, kloosters en kapelletjes dat de stad rijk is. Litouwen heeft van oudsher altijd opengestaan voor verschillende gezindten en in het Church Heritage Museum wordt tot in detail uitgelegd wat er in het land op het gebied van religie allemaal gebeurd is. In dit museum is bovendien een veelheid aan kostbare kerkschatten te bewonderen. Welke kerken mogen niet ontbreken op de to do-lijst? Een lust voor het oog is de gotische, rode Sint-Annakerk, opgetrokken uit drieëndertig verschillende soorten baksteen. Ook een bezoek aan de witte Kathedraal van Vilnius, met de losstaande klokkentoren, is een must. Tot slot staat de Sint-Petrus-en-Pauluskerk vooral bekend om het adembenemend mooie interieur.

Stedentrips-tips:
• Breng een bezoek aan het straatje Literatu gatve. Er hangen meer dan honderd kunstwerkjes als eerbetoon aan Litouwse schrijvers.
• Ga poolshoogte nemen in de wijk Uzupis, door kunstenaars uitgeroepen tot vrijstaat met een eigen ‘president’.
• Maak een dagtocht naar het betoverende stadje Trakai, middenin een waterrijk nationaal park.