Wat is hot in Vilnius?

Vilnius was in 2009 de Culturele Hoofdstad van Europa. En dat is zeker niet voor niets! De hoofdstad van Litouwen is verrassend veelzijdig! Verras uzelf!

Er valt zoveel te ontdekken

Bezoek de vele parken en kerken die de stad telt en geniet van de restaurantjes en barretjes in het gezellige en levendige oude centrum. De oude binnenstad staat op de lijst van UNESCO en dat zegt toch al heel wat over de schoonheid van deze stad! Hoewel Vilnius vaak een barokke stad wordt genoemd, zult u hier ook de gotische, renaissance, eclectische, neoclassicistische en vele andere bouwstijlen vinden.

Misschien een tikkeltje overdreven wordt Vilnius soms ook wel 'Rome van het Noorden' genoemd. Dat zou te danken zijn aan de vele barokke gebouwen die de stad telt. Ook de kleine, nauwe straatjes in het centrum doen Zuid-Europees aan. Het oude centrum, Senamiestis, is gelegen aan de zuidoever van de Neris-rivier en is gemakkelijk te belopen. Aangrenzend ligt de wijk Uzupis, waar veel kunstenaars en studenten wonen. Qua sfeer valt het te vergelijken met de Amsterdamse Jordaan. In deze delen heeft men veel gedaan aan karakterbehoud, wat deze tevens autoluwe stadsdelen heeft behoed voor sfeerbepalende winkelcentra en  overheersende lichtreclames. Katedros Aikste, het 'Kathedraalplein' met de Stanislova Bazilika en de losstaande klokkentoren 'Belfry' is een uitstekend oriëntatiepunt voor uw wandeling door de stad. Vanaf de daarachter gelegen Gediminas-heuvel met toren heeft u een prachtig uitzicht op de oude binnenstad en de oude Joodse wijk. Vilnius verkent u het beste te voet. En op uw gemak: er zijn diverse restaurantjes, cafeetjes en terrasjes om lekker bij te komen. Ook de Gedimino Prospektas, de grote boulevard waar ook meerdere grote theaters, banken en overheidsgebouwen te vinden zijn, leent zich uitstekend. Hier vindt tevens nachtclubs, discotheken en andere vormen van vermaak. Wij zeggen: doen!