Wat is hot in Krakau?

Waarom Krakau door UNESCO is aangewezen als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld? Boek een stedentrip naar deze prachtige Poolse parel en ga het zelf zien, horen, proeven en voelen.

Er valt zoveel te ontdekken

Krakau heeft het geluk gehad dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog buiten schot is gebleven. De stad is één groot schitterend openluchtmuseum, waar een schat aan eeuwenoud cultuurgoed te zien is. Dat het historisch centrum van Krakau een plek heeft veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zegt genoeg!

Het feit dat Krakau vrijwel ongeschonden de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen, oefent een magnetische aantrekkingskracht uit op toeristen. De oudste gebouwen die nog in het historisch centrum te zien zijn, stammen uit het begin van de 13e eeuw. Daaromheen heeft de stad zich in de loop der jaren uitgebreid en haar aanblik met een diversiteit van bouwstijlen verrijkt. Centraal in de historische binnenstad ligt het grootste marktplein van Europa, het levendige middeleeuwse Rynek Glówny, met in het midden de beroemde Lakenhallen en vele gezellige cafés en restaurants eromheen. Op een steenworp afstand vindt u de andere grote publiekstrekker van Krakau, het eeuwenoude koninklijk kasteel van Wawel, met zijn eigen kathedraal daar vlak naast.

Ten zuid-oosten van het oude centrum komt u terecht in de Joodse wijk Kazimierz. Ooit was dit deel van Krakau een getto, maar tegenwoordig staat de buurt bekend om haar gezellige kleine barretjes, galeries en antiekwinkeltjes, de geplaveide straatjes en de fraaie gebouwen. Wandel door de smalle steegjes, breng een bezoek aan de synagoge, of blaas lekker uit in de tuin van een van de smaakvol ingerichte cafés. Ook kunt u in Kazimierz terecht voor een smaakvol hapje eten, waar u bijna niets voor betaalt

Krakau is een stad van oude verhalen en mythen, maar zij is ook een moderne universiteitsstad. De inwoners zijn apetrots op hun Jagiellonische Universiteit die, op de universiteit van Praag na, de oudste van Centraal-Europa is. Studenten komen uit heel Polen naar Krakau omwille van deze prestigieuze academie. Veel jongeren wonen in de kelders die van oudsher bij de historische panden in de stad horen. Als deze ruimtes niet zijn omgebouwd tot studentenkamer, dan toch zeker wel tot kroeg of discotheek: er zijn dus ook volop uitgaansmogelijkheden in Krakau. Groot bijkomend voordeel van een stedentrip naar weergaloos Krakau is dat u uw euro’s inwisselt voor Poolse zloty’s… die u met een gerust hart kunt laten rollen.

Waar vindt u één groot openluchtmuseum?:

Krakau staat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De stad is één groot openluchtmuseum en u komt er ogen tekort. Waar gaat u eerst heen, naar het eeuwenoude kasteel en de kathedraal van Wawel? Of naar Rynek Glówny, het grootste marktplein van Europa? Het maakt niet uit wat er bovenaan uw lijstje staat, als u maar niet vergeet een bezoek te brengen aan de Lakenhallen voor een tasje vol leuke Poolse souvenirs, en aan de Mariakerk waar ieder uur een heuse schildwacht traditioneel een paar korte tonen uit zijn trompet perst. Ook de oude Jagiellonische Universiteit is een bezoek waard, want van grote historische waarde voor Krakau. Uit alle uithoeken van het land komen studenten naar de stad om aan deze prestigieuze academie te studeren. Wie zin heeft om de benen te strekken, kan een eindje gaan wandelen in het Planty Park, de mooie groenstrook die in een ring om het historische centrum ligt en die is aangelegd op de fundamenten van de oude stadswallen.

Krakau is sterk verbonden met de geschiedenis van de Joden. Al eeuwen geleden werd deze bevolkingsgroep verbannen naar een aparte wijk buiten het centrum, een buurt die nu bekend staat als Kazimierz. Later werd de buurt weer bij de stad getrokken en vandaag de dag kunt u er heerlijk ronddwalen door de smalle straatjes, er de mooie synagoge bewonderen en een heerlijk hapje eten in een van de gezellige eetgelegenheden.

Ook buiten Krakau is een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden te vinden. Zo mag u eigenlijk een bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen niet missen, waar zelfs vóór de Middeleeuwen al zout werd gewonnen. En op anderhalf uur rijden van de stad staat u oog in oog met een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van Europa, concentratiekamp Auschwitz, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen de dood vond.

Ga naar bezienswaardigheden

Ga in deze stad op zoek naar typisch Poolse souvenirs:

Gezellige markten en boetiekjes. Wie wil daar niet een graantje van meepikken tijdens zijn stedentrip? Krakau biedt voor de shoppers onder ons gelukkig een heleboel mogelijkheden. De Lakenhallen op het grote marktplein Rynek Glówny komt u niet uit zonder een tasje vol typisch Poolse souvenirs van hout en wol. Op een steenworp afstand van het plein vindt u in de winkelstraat Ulica Bracka de Cepeliawinkels, waar u terecht kunt voor originele Poolse hebbedingen. De Ulica Florianska en de Ulica Szewska herbergen leuke boetiekjes en souvenirwinkels.

Aan de Rynek Kleparski vindt u de groente- en fruitmarkt Stary Kleparz, waar van ’s morgens 7.00 uur tot zonsondergang de kooplui hun waren aan de man proberen te brengen. Leuk om te weten is, dat het hier om een van de oudste markten van Polen gaat, daterend uit de 14e eeuw. Rondom Nowy Kleparz aan het eind van de Ulica Dluga, de langste straat van Krakau, vindt u nog een interessante versmarkt. Krakau’s grootste vlooienmarkt bevindt zich op het plein Plac Nowy in Kazimierz en is iedere zondagochtend geopend.

Wie graag alle winkels van de bekende merken bij elkaar heeft, kan zijn zloty’s laten rollen in een van de grote winkelcentra in Krakau. Onder het dak van Krakow Plaza in het centrum van de stad zitten niet minder dan 1000 winkels op een rij. Een andere gigant op dit gebied is Galeria Kazimierz in de Joodse wijk. Hier kunt u niet alleen terecht voor de ultieme shopervaring, maar ook voor het trekken van een paar baantjes in het zwembad of een uurtje afzien bij de sportschool.

Ga naar winkelen

In Krakau kunt u luisteren naar heerlijke Jazz muziek:

Wist u dat Krakau de meeste drinkgelegenheden per vierkante meter heeft van de hele wereld? En al deze barretjes en cafés blijven ook nog eens tot laat open! Het Krakause nachtleven is dankzij het groeiende aantal studenten en toeristen de laatste jaren behoorlijk uitgebreid. De meeste clubs, bars en disco’s bevinden zich rond het grote marktplein Rynek Glówny, ze blijven allemaal open tot 2.00 uur of zelfs 4.00 uur. Daal zeker eens de trappen af naar de binnenste regionen van een van de keldercafés die diep in het hart van de oude panden te vinden zijn. Hier komen veel studenten en is het iedere avond beregezellig. Ook zijn in dit soort kelders vaak de meest hippe clubs gevestigd.

Jazz is een populaire muzieksoort in Krakau. Er zijn diverse bars waar elke avond live jazzmuziek voor het voetlicht wordt gebracht. Zet bijvoorbeeld koers naar U Muniaka Jazz Club of naar Podium. Ook Chlopskie Jadlo in de Ulica Agnieszski is leuk, dit is een bar-restaurant waar liefhebbers van folk terecht kunnen. Wilt u zich tot diep in het hart laten raken? Hoor dan hoe rasmuzikanten gepassioneerd de ziel van Krakau blootleggen in Klezmer-Hois, oftewel het klezmerhuis, in Kazimierz. Hier staat iedere avond traditionele Joodse klezmermuziek op het programma.

Een wedje leggen? Dat kan in de casino’s van het Continental, Forum en Pod Roza Hotel. Gepaste kleding is verplicht en er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Ga naar uitgaan

Waar geniet u van heerlijke soepen en Poolse vleesgerechten?:

Voor een heerlijke maaltijd hoeft u in Krakau geen straatje om. De verscheidenheid qua aanbod is groot en eigenlijk zit er geen enkel restaurant tussen dat niet reuze betaalbaar is. In de historische binnenstad vindt u wat u zoekt rondom het grote marktplein Rynek Glówny, en ook in de omliggende straten struikelt u over de leuke eettentjes. Wie zich overdag vermaakt heeft met slenteren door de Joodse wijk Kazimierz, hoeft niet lang te zoeken naar een gezellige stek om de avond door te brengen met een hapje eten, een drankje en een goed gesprek. Al dan niet gelardeerd met live klezmermuziek.

De Poolse keuken is van huis uit een arme boerenkeuken waarin stevige kost op dampende borden prijkt, maar heeft in de loop der eeuwen ook andere smaken in zich verenigd. Zo zijn er overeenkomsten met bijvoorbeeld de Duitse en de Hongaarse keuken, maar ook met die van de Joden en de Russen. Door al deze invloeden is een gevarieerd menu ontstaan, waarvan vleesgerechten en rijke soepen de hoofdmoot vormen. De laatste decennia wint vooral ook de mediterrane keuken terrein.

Een traditionele Poolse familie zal de dag beginnen met een bammetje met beleg, een beetje zoals wij dat gewend zijn. Ook de lunch is een broodmaaltijd. Als avondeten schept men traditioneel eerst een bord soep op, bijvoorbeeld rode bietensoep, barszcz geheten, of grochówka, een stevige soep van erwten, linzen en aardappelen met worst. Vervolgens komt het hoofdgerecht van vlees, aardappelen en groenten op tafel. Zuurkool, of bigos, is daarbij een van de grote favorieten; het wordt op verschillende manieren in gerechten verwerkt. Vergeet niet te proeven van de smakelijke worsten en vleeswaren die overal in Krakau te koop zijn. De Polen zelf zijn er niet voor niets zo gek op.

Ga naar eten en drinken

Top 5 Krakau