Plan uw trip naar KrakauWat is hot in Krakau?

Waarom Krakau door UNESCO is aangewezen als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld? Boek een stedentrip naar deze prachtige Poolse parel en ga het zelf zien, horen, proeven en voelen.

Er valt zoveel te ontdekken

Krakau heeft het geluk gehad dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog buiten schot is gebleven. De stad is één groot schitterend openluchtmuseum, waar een schat aan eeuwenoud cultuurgoed te zien is. Dat het historisch centrum van Krakau een plek heeft veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zegt genoeg!

Het feit dat Krakau vrijwel ongeschonden de Tweede Wereldoorlog is doorgekomen, oefent een magnetische aantrekkingskracht uit op toeristen. De oudste gebouwen die nog in het historisch centrum te zien zijn, stammen uit het begin van de 13e eeuw. Daaromheen heeft de stad zich in de loop der jaren uitgebreid en haar aanblik met een diversiteit van bouwstijlen verrijkt. Centraal in de historische binnenstad ligt het grootste marktplein van Europa, het levendige middeleeuwse Rynek Glówny, met in het midden de beroemde Lakenhallen en vele gezellige cafés en restaurants eromheen. Op een steenworp afstand vindt u de andere grote publiekstrekker van Krakau, het eeuwenoude koninklijk kasteel van Wawel, met zijn eigen kathedraal daar vlak naast.
Ten zuid-oosten van het oude centrum komt u terecht in de Joodse wijk Kazimierz. Ooit was dit deel van Krakau een getto, maar tegenwoordig staat de buurt bekend om haar gezellige kleine barretjes, galeries en antiekwinkeltjes, de geplaveide straatjes en de fraaie gebouwen. Wandel door de smalle steegjes, breng een bezoek aan de synagoge, of blaas lekker uit in de tuin van een van de smaakvol ingerichte cafés. Ook kunt u in Kazimierz terecht voor een smaakvol hapje eten, waar u bijna niets voor betaalt
Krakau is een stad van oude verhalen en mythen, maar zij is ook een moderne universiteitsstad. De inwoners zijn apetrots op hun Jagiellonische Universiteit die, op de universiteit van Praag na, de oudste van Centraal-Europa is. Studenten komen uit heel Polen naar Krakau omwille van deze prestigieuze academie. Veel jongeren wonen in de kelders die van oudsher bij de historische panden in de stad horen. Als deze ruimtes niet zijn omgebouwd tot studentenkamer, dan toch zeker wel tot kroeg of discotheek: er zijn dus ook volop uitgaansmogelijkheden in Krakau. Groot bijkomend voordeel van een stedentrip naar weergaloos Krakau is dat u uw euro’s inwisselt voor Poolse zloty’s… die u met een gerust hart kunt laten rollen.