Plan uw trip naar KrakauWat is hot in Krakau?

Waarom Krakau door UNESCO is aangewezen als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld? Boek een stedentrip naar deze prachtige Poolse parel en ga het zelf zien, horen, proeven en voelen.

Bekende, bijzondere én insider tips; de leukste restaurantjes

Voor een heerlijke maaltijd hoeft u in Krakau geen straatje om. De verscheidenheid qua aanbod is groot en eigenlijk zit er geen enkel restaurant tussen dat niet reuze betaalbaar is. In de historische binnenstad vindt u wat u zoekt rondom het grote marktplein Rynek Glówny, en ook in de omliggende straten struikelt u over de leuke eettentjes. Wie zich overdag vermaakt heeft met slenteren door de Joodse wijk Kazimierz, hoeft niet lang te zoeken naar een gezellige stek om de avond door te brengen met een hapje eten, een drankje en een goed gesprek. Al dan niet gelardeerd met live klezmermuziek.
De Poolse keuken is van huis uit een arme boerenkeuken waarin stevige kost op dampende borden prijkt, maar heeft in de loop der eeuwen ook andere smaken in zich verenigd. Zo zijn er overeenkomsten met bijvoorbeeld de Duitse en de Hongaarse keuken, maar ook met die van de Joden en de Russen. Door al deze invloeden is een gevarieerd menu ontstaan, waarvan vleesgerechten en rijke soepen de hoofdmoot vormen. De laatste decennia wint vooral ook de mediterrane keuken terrein.
Een traditionele Poolse familie zal de dag beginnen met een bammetje met beleg, een beetje zoals wij dat gewend zijn. Ook de lunch is een broodmaaltijd. Als avondeten schept men traditioneel eerst een bord soep op, bijvoorbeeld rode bietensoep, barszcz geheten, of grochówka, een stevige soep van erwten, linzen en aardappelen met worst. Vervolgens komt het hoofdgerecht van vlees, aardappelen en groenten op tafel. Zuurkool, of bigos, is daarbij een van de grote favorieten; het wordt op verschillende manieren in gerechten verwerkt. Vergeet niet te proeven van de smakelijke worsten en vleeswaren die overal in Krakau te koop zijn. De Polen zelf zijn er niet voor niets zo gek op.

Krakau, Krakau delicatessen

Waarom Krakau door UNESCO is aangewezen als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld? Boek een stedentrip naar deze prachtige Poolse parel en ga het zelf zien, horen, proeven en voelen.

Eten en drinken

Chata

Restaurant Chata krijgt van veel stedentrippers een dikke thumbs-up. Hier eet u heerlijke Poolse gerechten in een authentieke sfeer. Schrik niet van de rekening: u betaalt bijna niets.

Lees meer

Cyrano de Bergerac

Bij Cyrano de Bergerac gaat u op chique, alhoewel u het om de prijs niet hoeft te laten. Prik hier romantisch een vorkje en breng een toast uit op het goede leven.

Lees meer

Introligatornia Smaku

Het kleine restaurant Introligatornia Smaku in de Joodse wijk serveert eerlijke Poolse gerechten tegen een belachelijk lage prijs. Bestel er een lekker streekbiertje bij.

Lees meer

Old Town Restaurant Wine & Bar

In deze gezellige “huiskamer” doet u nieuwe energie op. Old Town Restaurant Wine & Bar is een van de betere zaken als het om de Poolse dis gaat.

Lees meer

Pimiento Restaurant

Stedentrippen maakt hongerig en gelukkig weten ze dat bij Pimiento Restaurant. Deze Argentijn schotelt royale porties vlees en andere heerlijkheden voor.

Lees meer