Madrid, stad van de contrasten.

Met haar oogstrelende architectuur, haar majestueuze pleinen en rijk cultureel leven straalt Madrid een waardigheid uit die moeilijk beschreven en alleen gevoeld en ervaren kan worden. Een stedentrip naar Madrid verrast u positief.

Bekijk alle hotels

Bij boeking van een vliegreis naar Madrid ontvangt u een voucher voor een gratis Churros, een heerlijke Spaanse lekkernij.

Er valt zoveel te ontdekken

'De Madrid al Cielo' zeggen ze wel eens, een spreuk die vergelijkbaar is met 'eerst Napels zien en dan sterven'. Vrij vertaald betekent het zoiets als 'na Madrid is er alleen nog maar de hemel'. Het is een mooi gezegde, waar een voelbare kern van waarheid in ligt. De Spaanse hoofdstad biedt een glorieuze aanblik met zijn statige gebouwen, die vaak plechtig symmetrisch zijn, en u zou zich zomaar kunnen voorstellen dat de toegang tot de hemeltrap ergens op een van de weidse pleinen te vinden moet zijn.

Madrid is statig en groots. Brede straten, weidse pleinen en goed onderhouden gebouwen bepalen het decor. Zodra de winter ook maar een beetje haar kille kleed heeft afgelegd, loopt de hoofdstad weer vol met enthousiaste levensgenieters, op zoek naar datgene waar het in het leven om draait: genieten van elkaar, van de omgeving en van het mooie weer. Madrid laat dan ook haar meest charmante gezicht zien in het voor- en najaar, als de terrassen op de pleinen rumoerig zijn van de vele stemmen, als de mensen weer genieten van het zo typische Spaanse buitenleven.

In de winter kan het er, net zoals bij ons, behoorlijk koud zijn en bent u eerder aangewezen op vermaak binnen. Niet dat dat een straf is, want als geen andere Spaanse stad staat Madrid symbolisch voor kunst en cultuur. Zo zijn er volop gerenommeerde musea gevestigd, zoals het wereldberoemde Prado Museum of het Thijssen-Bornemisza Museum, waar vele beroemde werken hangen van Mondriaan en Dalí. Samen met het Reina Sofía Museum staan deze musea te boek als 'De Gouden Driehoek'.

Madrid is niet alleen een weidse, maar ook een groene stad, met meerdere stijlvolle stadsparken. Het Parque del Buen Retiro, of Retiropark, is daarvan wel het meest in het oog springend. Het is prachtig aangelegd en u kunt er heerlijk mensen kijken en een beetje tot uzelf komen. Verder staat Madrid bekend om zijn imposante historische pleinen, zoals het Plaza Puerta del Sol, het Plaza Mayor en Plaza Santa Ana.

Natuurlijk kunt u in de luisterrijke Spaanse hoofdstad ook fantastisch uitgaan, lekker eten, naar het theater of de bioscoop, of gewoon een leuk café bezoeken. Madrid is de bijzondere Spaanse parel die met recht roept om uw bezoek.

Madrid is de stad van vele kunstwerken van diverse grootmeesters:

Madrid is een stad die zich kenmerkt door veelzijdigheid. Er zijn prachtige historische gebouwen te zien en bezoeken, zoals het indrukwekkende koninklijk paleis. Een van de mooiste pleinen van Spanje is het beroemde Plaza Mayor, met zijn rijke geschiedenis van stierengevechten, en nu vaak decor voor traditionele feesten. In de talrijke smalle kronkelstraatjes en op andere pleinen ziet u steeds de unieke symmetrische architectuur met de arcadebogen terug.

U vertrekt natuurlijk niet uit Madrid voordat u het Prado Museum en het Museo Reina Sofía vanbinnen heeft gezien en voordat u al slenterend en genietend het Parque del Buen Retiro heeft verkend. En waar u in Rome een muntje gooit in de Treviafontein om er zeker van te zijn dat u er ooit weer terugkomt, gaat u in Madrid naar het Puerta del Sol, het centrale plein en kloppend hart van de stad. De belofte is dat een ieder die hier voet zet, ooit weer terugkomt in waardig, statig Madrid.

Ga naar bezienswaardigheden

Madrid met de bekende openluchtrommelmarkt in de wijk La Latina:

Zoals overal in Spanje, sluiten in Madrid de meeste winkels tussen de middag. Men houdt dan siësta en het leven lijkt een beetje stil te vallen. Vanaf een uur of 14.00 komt alles weer op gang en mag er eerst graag uitgebreid gegeten worden. Daarna neemt het zinderende Spaanse straatleven weer een aanvang en kunt u 's avonds vaak wel tot 22.00 uur in de winkels terecht.

Wie van mode houdt, kan urenlang neuzen in de vele modezaken van bekende en minder bekende merken en ontwerpers. Hoog op het lijstje mag ook de wijk Malasaña staan, waar vintage van hoge kwaliteit te vinden is. Er zijn enkele grote warenhuizen, waaronder dat van El Corte Inglés, en verder wemelt het in Madrid van de levensmiddelen- en vlooienmarkten. Als dit allemaal geen mooie redenen zijn om nu een stedentrip Madrid in te plannen…

Ga naar winkelen

Waar kunt u lekker dansen in coole clubs?:

Neem maar een paar goede dansschoenen en een hippe outfit mee in uw koffer op uw stedentrip naar Madrid, of koop ze ter plekke in de Spaanse hoofdstad. Want Madrid is een wervelende uitgaansstad waar u niet snel uitgefeest hoeft te raken. Coole clubs en ongedwongen keldercafeetjes, hippe bars en gigantisch grote buitenterrassen zijn er in overvloed.

Voor wie niet zo van dansen en drinken houdt, maar wel graag een flinke portie cultuur opsnuift, staan in de avonduren de deuren van theaters, bioscopen en filmhuizen wijd open. Ook kunt u in Madrid terecht voor bekende grote musicals en genieten van opera.

Ga naar uitgaan

Waar vindt u de beste churros met chocoladesaus?:

Evenals mediterrane zus Italië, is ook Spanje hét land waar u heerlijk geniet van eten en drinken. Zowel de nationale als de internationale keuken is er goed vertegenwoordigd. Ga lekker Baskisch of Catalaans eten, stort u op tapas, paëlla, jamon serrano of jamon ibérico, en kies er uiteraard een van de verrukkelijke Spaanse wijnen bij. De beste flessen komen uit Galicië, Ribera del Duero, of Rioja.

Dein op uw stedentrip Madrid lekker een beetje mee op het zuidelijke ritme van eten. Doe als de Spanjaarden en neem de tijd voor de lunch, die uit drie gangen bestaat en waar de hele stad zo rond een uur of 14.00 aan begint. Maar laat u er niet van weerhouden om ook ’s avonds goed van een hap en een dronk te genieten, liefst lekker buiten op het terras van een van de vele charmante restaurants.

Ga naar eten en drinken

Top 5 Madrid