Parque del Retiro

Het Parque del Buen Retiro ofwel het Retiropark, dat oostelijk van het centrum van Madrid ligt, is een lustoord. Het park is echt prachtig aangelegd en onderhouden. Het is er heerlijk dwalen en verdwalen over de kriskraspaden, om steeds opnieuw weer uit te komen bij iets moois dat u de adem beneemt. Bijvoorbeeld de levendige vijver met daarachter een symmetrische zuilengalerij. Vanuit het midden van de galerij kijkt het beeld van Alfons de Twaalfde, koning van Spanje van 1874 tot 1885, uit over het water waar de parkbezoekers zich vermaken in gehuurde bootjes.
Verderop in het Parque del Buen Retiro staat het Palacio de Cristal, dat rond 1887 dienst deed als greenhouse voor het tentoonstellen van uitheemse planten. Nu worden er exposities gehouden. En er is nog meer mooie architectuur te zien: de twee gebouwen die zijn overgebleven van het vroegere koninklijk paleis, het Casón del Buen Retiro en het Museo del Ejército, nu beide ingericht als museum.
Last but not least is de aanblik van al dat bijzondere groen in de botanische tuinen een rustpunt voor uw ogen. Dwaal heerlijk door de rozentuin en snuif de geuren op van bijzondere variëteiten, of bewonder vol ontzag de oudste boom van Madrid.