Wat is hot in Edinburgh?

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, wordt door kenners beschouwd als één van de mooiste steden van Europa. Daar zijn de Schotten uiteraard zeer trots op.

Er valt zoveel te ontdekken

In de gemoedelijke Schotse hoofdstad domineren prachtige 16e en 17e eeuwse gebouwen het stadsbeeld. De stad is rijk aan talloze bezienswaardigheden en cultuurschatten van grote reputatie, zoals Edinburgh Castle, dat hoog boven alles uittorent, Holyrood Palace, the National Gallery of Scotland, the Royal Botanic Garden, diverse interessante musea en galerieën en niet te vergeten, voor de fijnproevers, het Whisky Heritage Centre.
Slagader van de oude stad is de Royal Mile of Castle Hill, die het schilderachtig gelegen slot verbindt met Holyrood House. Winkelen in Princes Street hoort natuurlijk erbij en de cultuurliefhebber kan in de voetsporen treden van beroemde schrijvers zoals Doyle, Scott en Stevenson. Eenmaal moe van uw verkenningstocht, kunt u op verhaal komen in één van de 700 pubs met een echte Schotse whisky.

Bijzondere trots van de Schotten en attractie nummer één is het Edinburgh Castle, gebouw boven op een oude vulkaan. Hiervandaan heeft u een mooi panorama over de stad. Hier vindt ook jaarlijks in augustus de Military Tattoo plaats, een grote en vermaarde militaire muziekparade waar legeronderdelen uit de hele wereld aan deelnemen. Binnen de muren zijn de Schotse kroonjuwelen te bewonderen. Meer over de Schotse vorsten vindt u in Holyrood Palace, een koninklijke residentie, waar de koningin van Engeland enkele weken in het jaar verblijft. Markant punt is Calton Hill, met het National Monument, een monument geïnspireerd door het Parthenon. Hierdoor wordt Edinburgh ook wel eens 'Athene van het noorden' genoemd.
Van het Edinburgh Castle tot aan Holyrood Palace loopt de Royal Mile, een reeks aaneengesloten straten in de 'Old Town', bekend om zijn gezellige restaurants, cafés en souvenirwinkeltjes waar u Schotse kilts en tartans kunt kopen. Tijdens het Edinburgh Festival en het Fringe Festival in augustus vinden hier optredens plaats in de vorm van straattheater. In de 'New Town' is Princes Street de grote levensader van de stad, waar u vele winkels en grote warenhuizen vindt, waaronder Jenners, 's werelds oudste zelfstandige warenhuis.
Wie Schotland zegt, zegt doedelzak en whisky. Voor het laatstgenoemde moet u beslist een bezoek brengen aan de Scotch Whisky Experience, gevestigd in het Whisky Heritage Center nabij Princes Street. Hier leert en proeft u de wereld van de Schotse whisky.
En een goede fles whisky vormt een uitstekend souvenir, een aandenken aan uw enerverende bezoek aan Edinburgh.