Athene, een metropool van paradoxen.

Ooit was Athene de thuishaven van de Griekse goden, en de tempelruïnes op de Akropolis zijn daarvan nog de stille getuigen. Vandaag de dag is een stedentrip Athene een kookpot van kolkende levenslust.

Er valt zoveel te ontdekken

Athene is een stad van tegenstellingen. Zo hebben de antieke overblijfselen uit de Klassieke Oudheid een respectabele plek in het straatbeeld, maar zindert de Griekse metropool tegelijkertijd van de jonge energie. Een uitbundig stadsleven bepaalt de sfeer, maar wel onder het toeziend oog van het Parthenon, de tempel op de heuvel Akropolis die gewijd was aan de godin Pallas Athene. Ook is de stad de bakermat van vele artiesten, cultureel knooppunt en wetenschappelijk centrum, en de plek waar Oost en West elkaar ontmoeten. Wie op de Akropolis staat en over dynamisch Athene uitkijkt, ervaart een diep respect voor de rijke geschiedkundige erfenis. En tegelijkertijd vraagt hij zich af of er een plek op aarde te vinden is waar de mensen meer van het leven genieten dan hier.

Athene is rijk aan historie. Om de haverklap staat u er oog in oog met ruïnes, gracieuze gebouwen en musea vol antieke artefacten. De Akropolis is het belangrijkste ijkpunt. Bovenop dit rotsplateau prijkt het majesteitelijke Parthenon, de tempel gewijd aan de godin Pallas Athene. Het bouwwerk heeft fraaie zuilen en een schitterend aanzicht dat van verre opvalt, zeker als het ’s avonds mooi verlicht is. In Athene komt u zeker aan uw trekken als u van musea houdt. In het Nationaal Archeologisch Museum, een van de grootste musea van Griekenland, worden ontelbare schatten uit de Oudheid aan het publiek getoond. Veel van deze vondsten kwamen uit de bodem omhoog tijdens de aanleg van de metro, vanaf 1992. Een aantal schatten wordt daarom als hommage tentoongesteld bij de metrohaltes.

Maar… Athene is meer dan antieke vazen en bronzen beelden, Athene is vooral ook Griekenland. En dat betekent: het ultieme vakantiegevoel! U begrijpt dat meteen als u koers zet naar Plaka, de pittoreske oude buurt met neoklassieke huizen in allerlei kleuren, lieve tuintjes en geplaveide steegjes. Plaka is een doolhof waarin verdwalen helemaal niet erg is. U tikt er de leukste souvenirs op de kop en kunt er heel gezellig eten en drinken, tegen spotprijzen.

Wie zich uitgebreid wil overgeven aan het winkelen, kan zijn hart ophalen in Ermou, dé winkelstraat van Athene, waar kledingwinkels en leuke boetiekjes elkaar afwisselen. Of shopt u liever op stand in de chique wijk Kolonaki? Loop dan ook even likkebaardend door de straat Tsakalof, waar een paar van de duurste winkels ter wereld de deur voor u open hebben gezet.

Tot slot is Athene de stad waarvandaan u per ferry, vanuit de haven Piraeus, al die fantastische eilanden kunt bezoeken die Griekenland zo aantrekkelijk maken. Op deze manier kunt u uw stedentrip slim combineren met een heerlijke strandvakantie! Wordt Athene ook úw uitdaging dit jaar?

Wat te doen in Athene?:

Athene barst uit haar voegen van cultuur en geschiedenis. U zult dan ook een groot aantal antieke tempels op de foto zetten, vaak staan deze overblijfselen uit een ver verleden gewoon middenin het hectische stadsleven. De meeste van deze bouwwerken zijn tot ruïne vervallen, niet alleen dankzij de tand des tijds, maar ook omdat de stad in vroeger eeuwen geplunderd werd. Gelukkig hebben de Grieken veel monumenten met eerbied weten te restaureren. De belangrijkste bezienswaardigheid is de legendarische Akropolis, eigenlijk hét symbool van Athene. Op dit rotsplateau staat u oog in oog met de ruïnes van tempelcomplexen uit de Oudheid. Omdat de Akropolis tachtig meter boven de stad ligt, is het uitzicht vooral bij zonsondergang en zonsopgang legendarisch te noemen. Andersom is de Akropolis zelf vanuit de stad goed te zien.

Ook een belangrijk symbool voor de Griekse hoofdstad is de Agora, het plein waar vroeger het sociale leven zich afspeelde. Stel u voor hoe hier de ernstige filosofen zaten te oreren in de schaduw van de zuilengalerijen. Bezoek natuurlijk de musea in Athene en maak daar in korte tijd een gang door de geschiedenis. In het Nationaal Archeologisch Museum kunt u vele Griekse artefacten en oeroude kunst bekijken, en in het Akropolismuseum wordt alles wat ooit op de Akropolis werd gevonden zorgvuldig tentoongesteld.

Een bezoek aan het Olympisch Stadion mag ook hoog op uw verlanglijstje. Hier werden honderden jaren voor Christus al sportevenementen georganiseerd en u kunt het zich helemaal voorstellen. Zwerf na afloop door de tuinen van het tegenovergelegen Nationaal Park, waar duizenden inheemse en uitheemse planten en bomen uitbundig in bloei staan. Laat hier al dwalend de indrukken bezinken, zodat u ruimte in uw hoofd krijgt voor nóg meer moois!

Ga naar bezienswaardigheden

Ga in de wijk Plaka op zoek naar leuke souvenirs:

Hoewel de levensstandaard de afgelopen jaren gedaald is door de crisis, blijven de Grieken echte levensgenieters die de straten van de stad op ieder uur bevolken. Ze maken overal een feestje van, dus ook van een dagje winkelen. Daarom is het altijd gezellig druk in de winkelgebieden en geniet u niet alleen van kijken en kopen, maar pikt u tussendoor ook vrolijke shows mee van straatartiesten en muzikanten. Voor een dagje rondscharrelen tussen de leukste shops van Athene gaat u naar Ermou. Deze lange autovrije winkelstraat is de thuishaven van de bekende merken, maar ook struikelt u er over sympathieke lokale verkopers.

Bent u op zoek naar originele Griekse souvenirs? Dan vindt u in de oude wijk Plaka alles wat uw hartje begeert. Vooral in de lagergelegen straatjes koopt u borduurwerk, handgeweven tapijten, keramiek en flessen Griekse drank in cadeauverpakking. Wat u overal tegenkomt zijn de komboloi, de kralenkettinkjes die erg in de mode zijn, te koop in vele kleuren, maten en prijsklassen.

Waar in Plaka de souvenirshops zij aan zij zitten, wedijveren in de chique wijk Kolonaki de juweliers om uw aandacht. U vindt er peperduur design en heeft er enorme keus uit gouden en zilveren sieraden. Voor wie de andere zijde van het spectrum wil ontdekken: dagelijks biedt de Monastiraki rommelmarkt aan de rand van Plaka van alles wat en voor elk wat wils.

Ga naar winkelen

Geniet van vrolijke Griekse instrumenten in een oude taverne:

Als u in Athene aan de boemel gaat, krijgt u hoogstwaarschijnlijk de indruk dat de stad nooit slaapt. En daar kon u wel eens gelijk in hebben! De Grieken zijn namelijk een onvermoeibaar volk dat helemaal tot leven komt in de nachtelijke uren. Hoe ziet uw favoriete avond stappen op zijn Grieks eruit? U kunt naar het theater gaan om te genieten van authentiek drama, of een concert bijwonen in het oude Theater van Herodes Atticus. Daar zit u in de openlucht, op de tribunes van de ruïne waar eeuwen geleden al mensen genoten van muziek en toneel.

Bent u dorstig, zoek dan een gezellig café op. Over Athene verspreid vindt u honderden bars, waar u Griekse drankjes en cocktails drinkt en waar alle mogelijke muzieksoorten worden gespeeld, van rock tot jazz tot volksmuziek.

Heeft u genoeg energie over, stort u dan samen met de locals in het feestgedruis en stap binnen bij een bouzoukia. Deze typische nachtclubs zijn zeer populair. Al van oudsher komt men er zijn levenspijn sussen door te dansen en te zingen op de tonen van Griekse volksmuziek, die vroeger voornamelijk op de bouzoukia, een soort luit werd gespeeld. Deze muziek, “laika”, steekt inmiddels in een modern jasje en wakkert de zin om te swingen nog extra aan. Sowieso komt de echte nachtbraker in Athene prima aan zijn trekken, want er is een ruim aanbod aan dancings en clubs.

Ga naar uitgaan

Waar kunt u eten:

U hoeft nooit met een knorrende maag door Athene te flaneren, want op iedere straathoek kunt u wel iets eten. Wie er uitgebreid bij wil gaan zitten, hoeft ook niet lang te zoeken. Omdat de Grieken meestal het ontbijt overslaan, wordt u in de vele eettentjes al vanaf het middaguur op uw wenken bediend en dit gaat door tot ’s avonds laat. Strijk bijvoorbeeld neer bij een informele Griekse Taverna. In zo’n familierestaurant is het eten goedkoop en blijft iedereen lekker lang hangen om te genieten van de gastvrijheid. Bestel er smakelijke vleesgerechten; de Grieken staan er natuurlijk bekend om dat ze die met smaak weten te bereiden. Maar ook viseters hebben ruim de keuze.

Heeft u nog van alles op uw to dolijstje staan en weinig tijd om te eten? Koop dan voor een paar centen een hap bij de straatverkopers. Neem bijvoorbeeld koulouri, een knapperige ring van sesamzaadbrood, of galaktoboureko, een verrukkelijk vlokkig gebakje dat gevuld is met vla en bestrooid met glazuursuiker. En neem natuurlijk een keertje souvlaki, de Griekse kebab. Eigenlijk kunt u een volledige maaltijd eten door gewoon op straat te blijven. Maar toch…ook hier is Athene de stad van de tegenstellingen, want voor wie zin heeft in lang en romantisch tafelen, zijn er voldoende restaurants op bijzondere locaties te vinden. Bovenop het dak van een hotel, op de top van de Lycavittosheuvel of aan de haven: op al deze plekken heeft u een sensationeel uitzicht terwijl u nipt van uw chique wijntje.

Ga naar eten en drinken

Top 5 Athene