Wat is hot in Riga?

Een rijke historie, een knusse oude binnenstad rijk aan Art Nouveau architectuur en een lange muziektraditie. Dit is waar Riga zijn charme aan ontleent.

Er valt zoveel te ontdekken

Riga was één van de belangrijkste handelssteden aan de Oostzee. U vindt hier veel natuur, rust en ruimte. Tegenwoordig komen vele bezoekers af op de rijke historie, kunst en muziek. Riga is ook bekend om zijn vele muziekconcerten. In het oude middeleeuwse centrum 'Vecriga' vindt u nog de oude huizen die geschilderd zijn in allerlei kleuren, de smalle straatjes, oude kerken en gezellige pleintjes. Op het Domaplein is overdag en 's nachts veel te beleven, er zijn veel leuke restaurants, terrassen en cafés.

Geniet hier van de natuur, de rust en de ruimte! De knusse, oude binnenstad van Riga - 'Vecriga' - is compact, maar voorzien van veel groen. Dit merkt u al snel wanneer u door de binnenstad wandelt, onder meer langs de vesting Riga pils, de gracht rondom de binnenstad, of over het Livu laukums, het 'Plein der Lijven', genoemd naar het Baltische volk dat deze regio bewoonde. Dit centraal gelegen plein, dat met name in de zomer vol staat met terrasjes, wordt omzoomd door talrijke, historische en kleurrijke gebouwen. De stad, gelegen aan de Oostzee bij de monding van Daugava-rivier, was in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad tussen oost en west. Dit rijke verleden ziet u hier duidelijk terug.

Een latere bloeiperiode kende Riga eind 19e eeuw, waarbij de stad aanzienlijk uitbreidde. Uit deze periode stammen de talrijke en bijzondere gebouwen in neo-classisistische stijl en vooral Jugendstil. Riga is trots bezitter van een unieke en rijke verzameling Art Nouveau gebouwen. Dit was dan ook een reden voor Unesco om de binnenstad van Riga op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Toen Letland zich begin jaren '90 losmaakte van de Sovjetunie, werd deze afscheiding ook 'Zingende Revolutie' genoemd. En dat niet zonder reden. Want als er iets is wat de Letten graag doen, dan is dat zingen en muziek maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meerdere bekende operazangers, balletgezelschappen en musici uit Letland stammen. De bekende balletdanser Mikhael Baryshnikov en violist Gidon Kremer zijn beide in Riga geboren. Het hele jaar door en met name gedurende de zomer vullen optredens, concerten en festivals, van zowel amateurs als professionals en met diverse muziekstijlen het culturele programma van Riga. Het Jani-festival, gehouden rondom de midzomernachtsfeesten, is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt.

Riga, daar zit dus muziek in. Klinkt dat niet als muziek in uw oren'.