Waarom wilt u naar Venetië?

De stedentrip om er uw hart te verliezen aan de zingende gondeliers, het glinsterende water dat overal is, de sublieme pleinen en palazzi, het heerlijke eten en Venetië is de stad van de romantiek.

Er valt zoveel te ontdekken

Venetië kan er niets aan doen, ze brengt gewoon iedereen het hoofd op hol. Nergens vind je een stad die zo bol staat van de romantiek. Wie met zijn teerbeminde in een gondel onder de Brug der Zuchten doorvaart en hem of haar precies op dat moment kust, zal voor eeuwig in de liefde verbonden zijn.
Maar… Venetië is ook doordrenkt van een mystieke onderstroom. Welke geheimzinnige zaken hebben zich hier in het verleden afgespeeld in de kringen van extreem welgestelde handelarenfamilies? Ze intrigeert en betovert, deze autoloze parel van Noord-Italië, waar iedereen de gondel, waterbus of watertaxi pakt om zich te verplaatsen. Pas maar op dat u uw hart niet verliest, ergens in een lieftallig steegje, of in het klotsende, bruisende water van het Canal Grande.

Wie de eerste keer in Venetië komt, staat perplex. U stapt recht in het decor van een wondermooi openluchtmuseum. Hoe heeft men deze stad, aan en ín het water, zo kundig weten te bouwen? Hoewel Venetië de meest toeristische stad van Italië is - gewoonlijk een reden om ergens weg te blijven - is het echt een fantastische ervaring om hier te zijn. Alles zindert van de romantiek en de stad is tot in de kleinste hoeken en gaten doordrongen van een rijke geschiedenis.

Bruggen en bruggetjes, ruim open water en smalle kanalen, een doolhof van kleine straatjes en stroompjes, gondeliers die vrolijk zingend hun passagiers de stad laten zien. Dat is Venetië. Maar ook: statige koopmanshuizen, de monumentale Rialtobrug, het wereldberoemde San Marcoplein met het machtige Dogenpaleis en de Brug der Zuchten. En als u helemaal vol zit met nieuwe indrukken en alles even moet laten bezinken, dan zijn daar de vele gezellige restaurantjes waar de vers gevangen vis zo vanuit de gondel de keuken in wordt geschoven. Of u pakt een terrasje aan het water, geniet onderuitgezakt van de gonzende bedrijvigheid om u heen. Kunt u er weer tegen? Doe dan inspiratie op in het Peggy Guggenheimmuseum voor moderne en hedendaagse kunst, of observeer in de Galleria dell’Academia hoe klassieke schilders het speciale licht hebben weten te vangen dat de atmosfeer van de waterrijke stad doordrenkt.

Sommige mensen boeken speciaal hun stedentrip Venetië rond carnaval. Het is in die tijd nog drukker in de stad dan gewoonlijk, maar het biedt wel een unieke kans om bijzondere parades voorbij te zien trekken en kennis te maken met buitenissige gebruiken. Ook op andere momenten van het jaar speelt de lange carnavalstraditie een rol: op elke straathoek is wel een bijzonder Venetiaanse masker te koop.

Venetië is het toonbeeld van schoonheid en poëzie, maar bedenk terwijl u aan het genieten bent ook eens hoe kwetsbaar deze waardevolle schat is. Het water stijgt en de stad zakt langzaam maar zeker steeds dieper weg. Deskundigen voorspellen dat Venetië uiteindelijk helemaal in het water zal verdwijnen, dus trek voordat het zover is uw goede schoenen aan en dwaal door de straten en stegen, loop over de bruggen en pleinen. Laat u drijven op smalle kanaaltjes in een schommelende gondel en ga full speed met de waterbus over de golven van het Canal Grande. Dit is leven!

Venetië is één groot hoogtepunt:

Venetië is enig in zijn soort, geheel gebouwd op eilandjes. De stad is autovrij en dat maakt dat alle authentieke details geweldig in het oog springen. En er is ontzettend veel te zien! U doet alles te voet, per gondel, waterbus of watertaxi en dat maakt het reizen van a naar b al een onvergetelijke ervaring. De meeste mensen spoeden zich direct na aankomst naar het San Marcoplein en daar is iets voor te zeggen. Op het moment dat u op dit wereldberoemde plein staat, voelt u zich meteen sterk verbonden met deze sprookjesachtige stad en verliest u er voor eeuwig uw hart. Ga meteen goed van start en bezoek de prachtige San Marcobasiliek op het plein, en het Dogenpaleis. Van hieruit werd de Republiek Venetië eeuwenlang bestuurd.

Na deze overweldigende eerste kennismaking met de stad begint de rest van uw ontdekkingstocht. Laat u over de smalle waterweggetjes per gondel van de ene naar de andere bezienswaardigheid brengen. Als u het bredere, door de stad meanderende Canal Grande wilt afzakken, kunt u beter de vaporetto, de waterbus pakken. De tocht voert langs de meest prachtige plekjes. U vaart onder de oeroude Rialtobrug door, passeert rijen van kleurrijke koopmanshuizen aan weerszijden van de vaart. En aan het eind van de rit heeft u wederom een subliem uitzicht op het San Marcoplein. Om de stad van boven te bekijken kunt u zich het best naar het eilandje San Giorgio laten loodsen en daar de lift omhoog nemen in de klokkentoren van de kerk San Giorgio Maggiore. Het is hier minder druk dan bij het andere, meer centraal gelegen uitkijkpunt, de Campanile op het San Marcoplein.

Voelt u een onstilbare honger naar kunst en cultuur? Bezoek dan het Peggy Guggenheimmuseum voor moderne kunst - de invloedrijke dame ligt er begraven in haar eigen tuin - of geniet van de oude meesters in de Galleria dell’Academia. Op het eiland Murano leert u alles over de eeuwenoude Venetiaanse glaskunst en over de geheimzinnige privileges die het glaskunstenaarsgilde genoot.

Ga naar bezienswaardigheden

Ga op zoek naar de luxe modezaken bij het San Marcoplein:

Heerlijk aan het genieten van al het moois in Venetië? Neem af en toe ook even gas terug en geniet ontspannen van winkeltjes kijken, er zijn er een heleboel. Rondom het San Marcoplein bevinden zich de meest chique modezaken en onder de arcaden van het plein kunt u watertandend langs de etalages van gerenommeerde juweliers lopen.

Verder slenterend in de richting van de Rialtobrug, door de wirwar van smalle straatjes en steegjes die samen bekend staan als de Mercerie, kunt u uw tassen vullen met souvenirs, sierraden, Venetiaans glaswerk en schoenen.

Natuurlijk probeert men in deze buurt, waar de concentratie toeristen enorm is, ook allerlei prullen en prutserij aan de man te brengen. Wilt u niet de hoofdprijs betalen en toch ruim winkelkeuze hebben, loop dan vanuit het centrum de brede Strada Nuova in. Vergeet niet even sfeer te proeven, én een vers visje, op de oude markt rondom de Rialtobrug.

Ga naar winkelen

Ruime keuze uit toneel, ballet en het bekende La Fenice theater:

Een avondje uitgaan, dat doet u in Venetië door een kaartje te bestellen voor het theater. De kunststad biedt ruim keuze uit toneel, opera, ballet en aanverwant moois. Ga dan zeker naar theater La Fenice, een van de meest markante theaters van Europa. De magistrale zaal is helemaal opgetrokken in 19e eeuwse stijl, de rijkverlichte loges liggen hoog opgetast boven elkaar.

Is het mooi weer en heeft u veel meer zin om de zwoele avond in de buitenlucht door te brengen, laat het u dan naar de zin maken op een van de vele terrasjes die Venetië rijk is. Met een prosecco in de hand luisteren naar een straatorkestje, of onder het genot van een bordje antipasti genieten van het vallen van de nacht; het leven in de avonduren heeft in Venetië extra cachet. Hier en daar treft u een kleine club of een discotheek, maar om echt aan de boemel te gaan moet u de stad uit. Wel zijn er een heleboel barretjes en restaurantjes waar u de hele avond kunt nippen van een goed glas en genieten van een nog beter gesprek. Ook zijn er regelmatig leuke evenementen in Venetië, zoals het Festival del Teatro, het Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica (filmfestival) of het kunstfestival de Biënnale. En niet te vergeten het wereldberoemde Venetiaanse carnaval!

Ga naar uitgaan

Proef in Venetië in een echte bacari culinaire hapjes:

U bent in Italië en dat zult u niet licht vergeten. Ook niet als het op de inwendige mens aankomt. Zoals het een echte Italiaanse stad betaamt, biedt Venetië een ruime keuze aan restaurants, van betaalbaar tot prijzig en van snelle pizza tot chique diner. De Italianen waarderen hun eten en ze nemen er de tijd voor. ’s Middags wordt er warme lunch geserveerd en van vroeg tot laat in de avond kunt u overal terecht om te tafelen.

Wilt u lekker lang blijven zitten en genieten van de mooiste wijnen, breng dan een bezoek aan Antico Trattoria Poste Vecchie. In dit oudste restaurant van Venetië wordt de vis kakelvers uit de netten opgediend. Ook Da Pinto is een goede keuze voor de visliefhebber. U smult er van betaalbare visgerechten, schaal- en schelpdieren en zeer goede Venetiaanse wijnen, zoals de beroemde Soave.

Wie het simpel wil houden kan natuurlijk altijd voor de eerste de beste pizzeria kiezen, of even gaan zitten bij een ‘bacari’. Bacari’s zijn eenvoudige wijnbarretjes met betaalbare culinaire hapjes en maaltijden. Verder biedt Venetië de hele dag door tal van mogelijkheden voor de koffie, de borrel of de nazit. En naar echt Italiaans ijs hoeft u ook helemaal niet lang te zoeken…

Ga naar eten en drinken

Top 5 Venetië