Wat is hot in Warschau?

Volgens de legende is Warschau gesticht door twee geliefden, de visser Wars en het meisje Sawa. Het is een stad met bewogen verleden en een dynamische toekomst.

Er valt zoveel te ontdekken

De hoofdstad van Polen is een uitstekend voorbeeld van hoe dynamisch en bedrijvig en stad kan zijn. De geschiedenis van de stad kende enkele zwarte bladzijden. In Warschau bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste Joodse getto van Europa wat in 1943 compleet werd vernietigd. Ook de rest van de stad werd verwoest door oorlogsgeweld.
Doch het 'Wonder van Warschau', een nauwkeurige wederopbouw en restauratie van het oude centrum, zette Warschau weer op de kaart. Het staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van Unesco en trekt jaarlijks vele bezoekers.
Als tegenhanger is daarnaast een nieuw centrum verrezen, met moderne hoogbouw en wolkenkrabbers die nu de skyline van Warschau vormen.
Binnen deze 'twee werelden' vindt u een keur aan bezienswaardigheden, een rijke uitgaanscultuur en uitstekende mogelijkheden tot shoppen, variërend van tradtionele winkeltjes en markten tot trendy shopping malls en warenhuizen.

Er zijn voldoende redenen om verliefd te worden op Warschau. Wat is die van u? Ontdek het zelf!

Het hart van Warschau wordt gevormd door de zorgvuldig gerestaureerde Stare Miasto (oude stad) en Nowe Miasto (nieuwe stad), gelegen aan de rivier Wisla. Vanuit het centrale marktplein Rynek Starego Miasta met zijn kleurige huizen leiden gezellige straatjes en steegjes door de geschiedenis van de stad. Hier kunt onder andere meerdere gerestaureerde kerken en een kathedraal bezoeken. Tussendoor kunt heerlijk uitblazen op een terrasje of één van de vele gemoedelijke cafeetjes. In de zomer is de oude stad toneel van Open Air evenementen en optredens.
In de directe omgeving bevinden zich enkele voormalige paleizen en buitenhuizen omgeven door grote tuinen, waar u een wandeling kunt maken. Diverse musea en monumenten illustreren de bewogen geschiedenis van Warschau, met uiteenlopende onderwerpen als het Joodse getto, de Stalinistische periode, of één van de bekendste voormalige bewoners van de stad, Fryderyk Chopin.
Eén van de waartekens van Warschau, uitzichtspunt en tevens het hoogste gebouw van Polen is het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een in Stalinistische stijl opgetrokken wolkenkrabber die in de verte misschien een beetje aan het Empire State Building in New York doet denken.
Wie vertier zoekt kan ook zeker in Warschau goed uit de voeten. Bijvoorbeeld lekker shoppen: In het centrum vindt u gezellige marktjes, met o.a. kramen waar Russische en Oekraïense handelaren oude communistische souvenirs verkopen. Winkelen op niveau kan tegenwoordig in één van de enorme shopping malls op aan de rand van het centrum en elders in de stad. In stadsdeel Praga, aan de rechteroever van Wisla, bevinden zich veel alternatieve winkels, kunstgaleries en studio's, theaters en nachtclubs.

De hoofdstad van Polen is veelzijdig en biedt alle ingrediënten voor een geslaagde stedentrip. Ontdek de vele gezichten van Warschau!