Plan uw Stedentrip Reykjavik

Stedentrip Reykjavik

Pak uw degelijke wandelschoenen in, maar vergeet zeker de hippe lakmuiltjes niet. Want wie naar Reykjavik gaat, beleeft een stedentrip van warmwaterlagunes en het wilde nachtleven en schakelt steeds tussen verrassende uitersten.

Er valt zoveel te ontdekken

Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld, bevindt zich op de drempel van uitgestrekte, woeste natuur. Vulkanen, warmwaterbronnen en geisers zijn uniek voor IJsland en de meeste stedentrippers maken graag van de gelegenheid gebruik om deze natuurverschijnselen met eigen ogen te gaan zien. Wie denkt dat Reykjavik verder een slaperig oord op de rand van de Noordpool is, vergist zich. De stad is verrassend hip en modieus. Veel mensen doen Reykjavik aan op doorreis naar New York, want vluchten van Icelandair maken een tussenlanding op IJsland, bij Keflavik, op het schiereiland Reykjanes. Een buitenkansje om voor een redelijke prijs een bezoek aan twee topsteden te combineren. En nog een belangrijk weetje: laat de berenvellen maar thuis, want IJsland is lang zo koud niet als het klinkt!
Reykjavik stad
IJsland geyser
IJsland winter
IJsland Thingvellir
Om meteen maar even een misverstand uit de wereld te helpen: IJsland klinkt als “brrr, koud” maar is het niet. Dankzij de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan kent het land, ondanks dat het zo dicht bij de poolcirkel ligt, een zeeklimaat. Dat betekent koel in de zomer, met temperaturen even boven de 10 graden, en doorgaans nogal mild vriesweer in de winter. Daarnaast profiteert IJsland terdege van zijn natuurlijke aardwarmte, de geothermie. De aarde is er warmer dan bij ons en de IJslanders pikken daar voor de verwarming van hun huizen allemaal een graantje van mee.

Omdat het land dicht bij de poolcirkel ligt, is het er in de zomer lang licht en in de winter lang donker. In de maand juni gaat de zon in het noorden zelfs helemáál niet onder. Er zijn speciale excursies naar het eiland Grímsey op de poolcirkel, om de middernachtszon te beleven. En nog zo’n mooi fenomeen: van september tot april, als de nachten goed donker zijn, is regelmatig het groenige Noorderlicht te zien. Ook hiervoor kunt u een tour boeken.

In Reykjavik wonen ongeveer 200.000 inwoners, dat is twee derde van de bevolking van het land. De stad, die cultuur- en vooral ook natuurliefhebbers van over de hele wereld aantrekt, is niet groot. U hebt het gevoel in een flink dorp rond te lopen. Wel een heel modern dorp trouwens, want terwijl u het kleine centrum doorkruist passeert u hippe boetieks, trendy muziekwinkels, exclusieve bars, designhotels en eco-cafés.

Reykjavik is vooral ook een “doe-stad”. Op korte afstand zijn er volop mogelijkheden voor activiteiten, zoals het badderen in thermaalbaden en het boeken van arrangementen op maneges en golfbanen. Ook is een trip naar Reykjavik een uitgelezen kans voor vogelspotters, aangezien veel vogels het eiland als tussenstop gebruiken voor hun trek naar het zuiden. Een permanente bewoner is de legendarische papegaaiduiker, de puffin, een grappig beestje dat een kruising lijkt tussen een papegaai en een pinguïn.

Geen stedentrip is zo veelzijdig als een reis naar Reykjavik: een sensationele combi van natuur en cultuur.

Waar vindt u zowel interessante punten binnen- als buiten de stad?:

Naar Reykjavik vertrekken, betekent twee verschillende outfits in de koffer pakken. Eén voor binnen en één voor buiten de stad. Dwaal eerst een poosje rond door het centrum, tussen de felgekleurde vrolijke huizen, en verbaas uzelf erover hoe hip en modieus de IJslanders gekleed gaan. Een indrukwekkende bezienswaardigheid is de Hallgrimskirkja. Deze kerk, met zijn ijzige witte toren, steekt hoog af tegen de veranderlijke IJslandse luchten. U kunt met de lift naar boven en van daaruit uw blik over de stad en de omgeving laten dwalen.

Een andere publiekstrekker is Perlan, een bijzonder complex van warmwaterreservoirs dat toegankelijk is gemaakt voor toeristen. Er is een museum en een kleine, kunstmatige geiser, en bovenop de warmwatertanks vindt u zelfs een restaurant. Wilt u de stap naar vroeger tijden maken, dan is het Arbæjarsafn Reykjavik Museum ontzettend leuk, het openluchtmuseum waar u voorbeeldhuizen uit het IJsland van weleer kunt bekijken. Trouwens, als u door Reykjavik banjert heeft u natuurlijk de Reykjavik Tourist Card op zak. Deze biedt toegang tot vele musea en galeries, diverse openbare zwembaden en hij geeft recht op onbeperkt gebruik van de stadsbus.

Wie naar Reykjavik gaat, weet dat die paar dagen niet alleen de stad centraal staat. IJsland is een geweldig land qua uniek natuurschoon en dat begint al op korte afstand van de bebouwing. Trek er daarom zeker op uit om vulkanische velden, gletsjers, geisers en watervallen te bekijken, of ga in de nacht de zee op, op jacht naar het mysterieuze noorderlicht. Wat betreft al deze uitstapjes zijn er mogelijkheden tot het boeken van tours.

De Golden Circle tour is bijvoorbeeld een excursie waarbij u in één lange dag een bezoek brengt aan de waterval Gullfoss, het geisergebied, en het Thingvellir National Park. Een unieke beleving is een bad nemen in de Blue Lagoon, vlakbij de luchthaven. In het mineraalrijke warme en heilzame water kunt u heerlijk ontspannen. Dus naast de wandeloutfit en het hippe pak, mag zelfs de zwembroek mee op reis naar Reykjavik.

Ga naar bezienswaardigheden

Waar treft u leuke rommelmarkten, grootse winkelcentra en souvenirsshops?:

De winkels die u in Reykjavik vindt zijn bijzonder sympathiek. Zo komt u er veel modeontwerpers tegen die hun collectie in kleine boetieks direct aan de man brengen. De belangrijkste winkelstraat is Laugarvegur, waar de meeste leuke winkels en souvenirshops te vinden zijn. Maar ook in de zijstraten en het gebied rond Austurstraeti en Hafnarstraeti kunt u gezellig winkel in, winkel uit. Vergeet niet bijtijds een pitstop te maken in een van de knusse bars en eettentjes, er zijn er genoeg.

Wilt u liever alles in één keer bij de hand, ga dan naar het grote winkelcentrum Kringlan. 60.000 m² aan vloeroppervlakte, daar vindt iedere shopper wel wat van zijn gading. Ook is het de moeite waard een bezoek te brengen aan de Kolaportid rommelmarkt op zaterdag of zondag. In een oude overdekte loods aan de haven staan hier rijen kramen met allerhande spullen uitgestald. Niet alleen toeristen, ook de IJslanders zelf komen er graag. Zij hopen er handige keukenspullen of ander huisraad op de kop te tikken voor weinig geld. Heel slim, want winkelen in IJsland is niet goedkoop.

Ga naar winkelen

De stad van de vele live bands:

Reykjavik is een van Europa’s “heetste” steden als het om het nachtleven gaat. Voornamelijk in het weekend barst het centrum uit zijn voegen, als het wordt overlopen door feestvierders en kroegtijgers uit de wijde omtrek van de stad. Maar niet alleen IJslanders trekken massaal naar Reykjavik, van over de hele wereld komen nieuwsgierige nachtbrakers toegestroomd om te feesten. Discotheken en clubs zijn alleen op vrijdag en zaterdag geopend, maar dan gaan ook werkelijk alle remmen los. Sta er niet van te kijken als er druk geduwd, getrokken en tegen u aangebotst wordt. Dit is een goed IJslands gebruik en het betekent niet meer dan dat men het vreselijk naar de zin heeft.

Bars en pubs zijn de hele week door geopend, en daar kunt u wat rustiger zitten om te genieten van een fijn gesprek, een sympathiek live optreden, een lekker hapje eten en een goed glas. Omdat het voor IJslanders een gewoonte is om eerst thuis wat te drinken vanwege de hoge prijzen in de uitgaansgelegenheden, komt het Reykjavikse nachtleven pas wat later op de avond op gang. Wilt u alle ins en outs van het stappen hier leren kennen? Huur dan uw persoonlijke “nightlife guide” in. Deze gids neemt u mee naar de hipste plekjes en vertelt u geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Ga naar uitgaan

Waar kunt o.a. haaienvlees eten?:

In Reykjavik vindt u veel hooggekwalificeerde restaurants. Vooral vis is erg populair in de IJslandse keuken. Er wordt veel zalm, forel, heilbot en schol gegeten. Daarnaast is een populair gerecht hakarl, gefermenteerd haaienvlees. Het is nog niet zo makkelijk om dat te eten, want het ruikt niet bepaald lekker. Het wordt vaak in kleine porties geserveerd, omdat het én moeilijk te verstouwen is voor de smaakpapillen, én erg prijzig is. Dit soort delicatessen, die bij buitenlanders begrijpelijkerwijs niet meteen in de smaak vallen, stammen nog uit de tijd dat er op IJsland niet veel anders voorhanden was dan wat de zee en het schrale land te bieden had.

Vleesliefhebbers komen op IJsland ruimschoots aan hun trekken. Lamsvlees is een populaire vleessoort en het is ruimschoots voorhanden; op het eiland lopen aanzienlijk meer schapen rond dan mensen. Het lamsvlees wordt voornamelijk geroosterd of gerookt gegeten. Het nationale gerecht is hangikjöt, een maal van gerookt en gekookt lamsvlees.

De IJslanders ontbijten een beetje zoals wij, met yoghurt, brood, kaas en vleeswaren. Soms nemen ze er een haring bij. De lunch is eveneens een broodmaaltijd en er wordt vaak soep bij gegeten. ’s Avonds tijdens het diner komen pas echt de dampende schotels op tafel. Hoewel de IJslanders zelf nog hun traditionele keuken in ere houden, worden toeristen in de restaurants getrakteerd op gerechten die wat makkelijker te behappen zijn.

Als u uit eten gaat, is het verstandig om te reserveren. Vooral in het weekend is dit belangrijk, want dan gaan de IJslanders zelf in drommen de stad in. Eten en drinken is trouwens niet goedkoop in Reykjavik. Als u niet al te duur wilt dineren, moet u goed opletten of het restaurant tot de middenklasse behoort. U vindt in Reykjavik veel cafés en koffiehuizen. IJslanders zijn echte koffieleuten en ze weten goed hoe ze een geurig bakkie moeten zetten.

Ga naar eten en drinken

Hotelaanbod Reykjavik

Reykjavik

Hotel Fosshótel Lind

Goed verzorgd hotel met een gunstige ligging aan de oostkant van het centrum. Diverse bezienswaardigheden zoals de Hallgrímskirkja, evenals de winkelstraat liggen op loopafstand.

8,0
3 dagen vanaf
€ 370,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Fosshótel Barón

Dit prima gelegen hotel is genoemd naar een Franse baron, die dit gebouw oorspronkelijk bewoonde. Vanuit het hotel kijkt u uit op zee en op de markante Hallgrímskirkja. Ideale ligging!

7,0
3 dagen vanaf
€ 377,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Plaza

Een zeer modern hotel dat bestaat uit wel drie aaneengesloten huizen. Zeer geliefd en centraal gelegen, met een warme vriendelijke sfeer en mooi verzorgde kamers. Van harte aanbevolen!

8,0
3 dagen vanaf
€ 417,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik
Onze tip

Hotel Fron

Modern en prettig hotel gelegen aan de winkelstraat Laugavegur, met alle winkels en uitgaansgelegenheid binnen handbereik. Een centralere ligging kan haast niet! Van harte aanbevolen!

7,8
3 dagen vanaf
€ 356,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Klettur

Een hotel met een vleugje mystiek! Het hotel is gebouwd om een grote kei. Volgens de IJslandse mythen zouden in deze kei elfen wonen, wier behuizing met rust dient te worden gelaten.

7,2
3 dagen vanaf
€ 376,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Fosshotel Reykjavik

Dit grootste hotel van IJsland biedt vele faciliteiten. Centraal gelegen, vlakbij de boulevard en de grootste winkelstraat en restaurants. U kunt hier genieten van een prachtig uitzicht!

8,0
3 dagen vanaf
€ 431,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Midgardur

Dit moderne hotel heeft een uitstekende ligging, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Het hotel is van alle gemakken voorzien, een echte aanrader!

8,0
3 dagen vanaf
€ 447,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik
Voordeligste keus

Hotel Cabin

Als u op zoek bent naar een eenvoudig,maar verzorgd budgethotel en u het niet erg vindt dat u 15 min. moet wandelen naar het centrum, bent u in Hotel Cabin aan het juiste adres.

8,0
3 dagen vanaf
€ 350,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Arnarhvoll

Arnarhvoll ligt tegenover de unieke Harpa Concert Hall. Door deze ligging biedt het hotel, vooral vanaf het restaurant op de bovenste etage, een prachtig uitzicht over de baai.

3 dagen vanaf
€ 437,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Fosshotel Raudará

Dit gastvrije en gemoedelijke hotel ligt zeer centraal. Een prima uitvalsbasis voor uw bezoek aan deze stad.

7,0
3 dagen vanaf
€ 370,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Reykjavik Centrum

Modern hotel in het historische centrum van Reykjavik, dichtbij de boulevard. Het hotel is uniek vanwege het feit dat het deels is gebouwd bovenop de ruines van een Vikingwoning.

9,0
3 dagen vanaf
€ 431,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Appartement Room with a View

Moderne appartementen in het centrum van Reykjavik. Zeer geschikt voor families en groepen die prijsstellen op comfort en een cenrale locatie.

9,0
3 dagen vanaf
€ 427,- p.p.
incl. vlucht + hotel
Bekijk details
Reykjavik
Beste beoordeling

Hotel Room with a View

Moderne hotelkamers in het centrum van Reykjavik. Zeer geschikt voor families en groepen die prijsstellen op comfort en een centrale locatie. Er zijn ook appartementen.

8,5
3 dagen vanaf
€ 435,- p.p.
incl. vlucht + hotel
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Grandi

In het creatieve hart van Reykjavik, op loopafstand van de winkel- en uitgaansstraat Laugavegur en de haven. De inrichting van dit hotel is een mooie combinatie van klassiek en modern.

3 dagen vanaf
€ 446,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details
Reykjavik

Hotel Laugavegur

Zeer centraal gelegen hotel met gezellige bar/bistro en café Stökk met heerlijke take-away koffie en smakelijke sandwiches en soepen.

3 dagen vanaf
€ 405,- p.p.
incl. vlucht + hotel + ontbijt
Bekijk details

Maak uw reis compleet

Boek snel en makkelijk leuke extra's bij.

Relax at the Blue Lagoon

Ervaar het warme en heilzame water van de Blue Lagoon.

vanaf
€ 138,- per persoon
Jökulsárlón Glacial Lagoon & Diamond Beach

Een schilderachtige tocht langs de Zuid-kust van IJsland.

vanaf
€ 165,- per persoon
Golden Circle en Fridheimar

0ntdek de prachtige natuur van IJsland.

vanaf
€ 80,- per persoon
City Sightseeing Tour (hop on/hop off)

Ontdek het beste van beide werelden!

vanaf
€ 34,- per persoon
Golden Circle Direct

Bezoek aan de Gullfoss waterval en het Geysir-gebied.

vanaf
€ 73,- per persoon
Gullfoss, Geysir en Langjokull Sneeuwscooter Tour

Voel de vrijheid op de top van de gletsjer met dit onvergetelijke avontuur!

vanaf
€ 230,- per persoon
Noorderlicht Tour

Beleef dit spectaculaire natuurverschijnsel.

vanaf
€ 62,- per persoon
South Shore Adventure

Ideaal voor natuurliefhebbers van alle soorten!

vanaf
€ 102,- per persoon
Walvissen Tocht

Zoek de walvissen, dolfijnen, bruinvissen en zeevogels..

vanaf
€ 88,- per persoon
South Coast en Gletsjerwandeling

Altijd al over een gletsjer willen wandelen?

vanaf
€ 170,- per persoon
Golden Circle en Fontana Wellness

Combinatie van de Golden Circle en warmwaterbronnen.

vanaf
€ 113,- per persoon