Perlan

Perlan is een merkwaardig gebouw dat dateert uit 1988, uniek in IJsland en in de hele wereld. Op de aan de oostzijde van de stad gelegen heuvel Oskjuhlid is een glazen koepel gebouwd, in het midden tussen zes grote tanks. In vijf van de tanks wordt middels geothermie verwarmd water bewaard voor de stad, de zesde is omgebouwd tot museum. In dit Saga museum brengen waxwork figuren het oude IJsland tot leven en vertellen ze de geschiedenis van het bijzondere land.
Vanaf het platform bovenop de tanks kunt u overdag mooie plaatjes schieten van de stad en de omgeving. Beneden in de koepel zijn winkeltjes gevestigd en er is, eveneens binnen, een kunstmatige geiser nagebouwd, die om de paar minuten warm water en stoom spuit. Als afsluiting van uw bezoek kunt u bovenin de koepel een vorkje gaan prikken in het restaurant, dat goed staat aangeschreven.
Trek maar een uurtje extra uit en de stevige schoenen aan, want het is heel leuk om een bezoek aan Perlan te combineren met het maken van een wandeling in de bosrijke omgeving. Rondom het complex kunt u genieten van een groot netwerk van wandelpaden, dat dwars door het grote woud gaat. U vindt er ook een kunstmatige geiser. Dit is een imitatie van de beroemde Geysirgeiser, waar het woord “geiser” vandaan komt, en die in de hooglanden van Zuidwest-IJsland zijn kunsten vertoont.
Adres: Sudurhlid. Openingstijden: dagelijks 10:00-22:00 uur