De mooiste bezienswaardigheden van Riga

Riga is een handelsstad met veel smalle straatjes, oude kerken en leuke pleintjes. U zult zich hier zeker vermaken en aan bezienswaardigheden ontbreekt het in ieder geval niet.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Riga?

Hanzestad Riga, de hoofdstad van Letland, is een parel. Zowel het oude centrum Vecriga als het nieuwere stadsdeel Centrs staan torenhoog op de Werelderfgoedlijst. Aan boeiende bezienswaardigheden in Riga dus geen gebrek! Centrs kenmerkt zich vooral door de kunststijl art nouveau, terwijl in de oude stad veel middeleeuwse elementen terug te zien zijn. Het Huis van de Zwartkoppen bijvoorbeeld, waar het koopliedengilde al in de 14e eeuw conclaaf hield. Het gebouw is een reconstructie van het origineel en dankt zijn naam aan zijn donkere Soedanese patroonheilige Mauritius. Typisch middeleeuws op het plein is ook het Rolandbeeld. Deze ridder met zijn geheven zwaard eert een legendarische vrijheidsstrijder.

Wijd uitkijken over Riga vanaf de St. Peterskathedraal

De Dom is een van de highlights van Riga. Heeft u dat ook, dat uw nieuwsgierigheid gewekt wordt als een kerk zo’n bonte allegaar van bouwstijlen is? Bezetting, reformatie, beeldenstromen en grote branden hebben door de eeuwen heen een wissel op de Dom getrokken. Toch staat zij er nog steeds, in al haar eenvoud en symmetrie. Binnen is het ontzagwekkende orgel een grote publiekstrekker. Een tweede kerk waarbij u een tijdje moet stilstaan is de St. Peterskathedraal, of Petrikerk. Er is altijd wel wat te beleven op het gebied van concerten, festivals en tentoonstellingen, maar het meest nog lokt de toren. Deze staat op de lijst van de hoogste kerktorens ter wereld en is zeker het hoogste uitkijkpunt over Riga. Neem de lift naar boven en speur een adembenemende 360 graden in het rond.

Bezettingsmuseum: inkijk in de aangrijpende geschiedenis

Letland heeft het als land niet makkelijk gehad. Na de overheersing door de nazi’s volgde een deprimerende tijd onder het bewind van de USSR. Veel bezienswaardigheden in Riga dragen nog littekens uit die gewelddadige periodes. Om de stad en zijn geschiedenis eer aan te doen, is een bezoek aan het Bezettingsmuseum eigenlijk verplichte kost. U wordt er ingewijd in de gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 1939 en 1991, waarna Letland eindelijk echt onafhankelijk werd. Kiest u liever voor een iets luchtiger aanpak? Zet dan het Nationaal Kunstmuseum op de agenda. Want wie de kunst van een land op zich in laat werken, krijgt letterlijk oog voor wat de mensen er door de tijden heen hebben beleefd.

Riga

Nog meer geweldige bezienswaardigheden