Plaza Mayor

Imponerend groot is het Plaza Mayor, het ‘grote plein’. Het ligt midden in Madrid en u kunt er gewoonweg niet omheen. Het is maar liefst 129 meter lang en 94 meter breed, is strak en groots van opzet en telt negen toegangswegen. Wie hier woont, in een van de mooie, oude appartementencomplexen die het Plaza Mayor omringen, zit echt op de eerste rang. Plaza Mayor zoals het er nu uitziet, werd geconstrueerd in 1790, nadat het oorspronkelijke plein een paar keer in de as was gelegd bij grote branden. Nu wandelen er jaarlijks tienduizenden toeristen over het immense oppervlak. Het beeld dat op het plein staat, is een bronzen beeld van Filip de Derde op zijn paard.
Al sinds jaar en dag is Plaza Mayor het middelpunt van allerlei activiteiten. Zo heeft er in vroeger tijden menige publieke executie plaatsgevonden en werden er in een nog niet zo ver verleden stierengevechten georganiseerd. Minder bloederig waren de markten en zijn nu nog steeds de feesten, zoals de festiviteiten ter ere van de beschermheilige van de stad, Isidorus van Madrid. Heel mooi om mee te maken als u in de maand mei een stedentrip naar Madrid boekt!
Rondom het plein, op de begane grond van de woonhuizen, zitten leuke winkeltjes en restaurantjes, en u kunt er lekker op een van de terrassen buiten gaan zitten. Tenminste, als er plek is. Want het overdag geweldig druk op het Plaza Mayor. Kom wat later op de avond nog eens terug, als de winkels gesloten zijn. Niet dat het er dan bepaald uitgestorven is, natuurlijk!
Adres: Calle de Gerona 4