Puerta del Sol

Grote kans dat u op de dag van aankomst in Madrid als eerste naar de Puerta del Sol snelt. Dit plein, de "Zonnepoort", wordt gezien als het kloppende hart van de stad. Het is vernoemd naar de poort die hier vroeger toegang bood tot Madrid. Op de Puerta del Sol ligt het zogenaamde nulpunt van Spanje. Vanaf dit punt worden de afstanden gemeten van het wegennetwerk in het land. Het nulpunt is een tegel met gouden letters op de vloer van het plein, gelegen pal voor het oude hoofdpostkantoor Casa de Correos. Net zoals het gooien van het bekende muntje in de Trevifontein u zeker terug zal brengen naar Rome, is gaan staan op de steen op de Puerta del Sol het symbool voor een terugkeer naar Madrid.
Twee standbeelden zijn de blikvangers hier. Het eerste stelt koning Carlos de Derde te paard voor. Het andere, het beeld van de beer en de aardbeienboom, de madroño, is het symbool van Madrid en een belangrijk meeting point voor de locals. Vanaf hier beginnen ook twee wandelroutes, de Calle de Preciados en de Calle del Carmen.
Wie besluit om oudjaar in de Spaanse hoofdstad te vieren, gaat zeker naar de Puerta del Sol. Hier wordt traditioneel afgeteld tot twaalf uur, en alle blikken zijn daarbij gericht op de klok van het oude hoofdpostkantoor. Als de klok eenmaal begint te slaan, is het de bedoeling dat u op elke slag een druif eet. Dan weet u zeker dat u een fantastisch nieuw jaar tegemoet gaat, met hopelijk nog vele reizen en uitstapjes naar mooie steden.