Plan uw trip naar KrakauWat is hot in Krakau?

Waarom Krakau door UNESCO is aangewezen als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld? Boek een stedentrip naar deze prachtige Poolse parel en ga het zelf zien, horen, proeven en voelen.

Bezoek, bekijk en ervaar de highlights

Krakau staat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De stad is één groot openluchtmuseum en u komt er ogen tekort. Waar gaat u eerst heen, naar het eeuwenoude kasteel en de kathedraal van Wawel? Of naar Rynek Glówny, het grootste marktplein van Europa? Het maakt niet uit wat er bovenaan uw lijstje staat, als u maar niet vergeet een bezoek te brengen aan de Lakenhallen voor een tasje vol leuke Poolse souvenirs, en aan de Mariakerk waar ieder uur een heuse schildwacht traditioneel een paar korte tonen uit zijn trompet perst. Ook de oude Jagiellonische Universiteit is een bezoek waard, want van grote historische waarde voor Krakau. Uit alle uithoeken van het land komen studenten naar de stad om aan deze prestigieuze academie te studeren. Wie zin heeft om de benen te strekken, kan een eindje gaan wandelen in het Planty Park, de mooie groenstrook die in een ring om het historische centrum ligt en die is aangelegd op de fundamenten van de oude stadswallen.
Krakau is sterk verbonden met de geschiedenis van de Joden. Al eeuwen geleden werd deze bevolkingsgroep verbannen naar een aparte wijk buiten het centrum, een buurt die nu bekend staat als Kazimierz. Later werd de buurt weer bij de stad getrokken en vandaag de dag kunt u er heerlijk ronddwalen door de smalle straatjes, er de mooie synagoge bewonderen en een heerlijk hapje eten in een van de gezellige eetgelegenheden.
Ook buiten Krakau is een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden te vinden. Zo mag u eigenlijk een bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen niet missen, waar zelfs vóór de Middeleeuwen al zout werd gewonnen. En op anderhalf uur rijden van de stad staat u oog in oog met een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van Europa, concentratiekamp Auschwitz, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen de dood vond.

Krakau, Krakau stedentrip

Waarom Krakau door UNESCO is aangewezen als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld? Boek een stedentrip naar deze prachtige Poolse parel en ga het zelf zien, horen, proeven en voelen.

Bezienswaardigheden

No text

Auschwitz

Het concentratiekamp Auschwitz is vanuit Krakau te bezoeken. Deze stille getuige van een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis ligt op anderhalf uur rijden van de stad.

Lees meer

Jagielloonse Universiteit

Aan de Jagiellonische Universiteit, een van de oudste academies van Centraal-Europa, studeren de meest getalenteerde Poolse bollebozen. Laat u rondleiden en snuif de sfeer van geleerdheid op.

Lees meer

Jordanow- en Landaupaleis

Het Jordanow- of Landaupaleis, gelegen in de wijk Kazimierz, is de nalatenschap van een Joodse familie. Een authentiek stukje Krakau waar een veelbewogen geschiedenis aan kleeft.

Lees meer

Kasteel en Kathedraal van Wavel

Het kasteel en de kathedraal van Wawel vormen samen een topattractie. Hier werden vele Poolse koningen gekroond en begraven. Dwaal er rond en laat uw fantasie op hol slaan.

Lees meer

Kazimierz

In de oude Joodse wijk Kazimierz zijn de nog sporen zichtbaar van een veelbewogen verleden. De Joden brachten de buurt, tegen de verdrukking in, tot grote bloei. Nu kunt u er heerlijk ronddwalen.

Lees meer
No text

Lakenhallen

In de Lakenhallen midden op het centrale marktplein, waar vroeger druk gehandeld werd, kunt u nog steeds uw geld uitgeven. Niet meer aan zout en dure zijde, maar aan lollige souvenirs.

Lees meer
No text

Mariakerk

Aan de Mariakerk op het marktplein Rynek Glówny kleeft een bijzonder verhaal. Ieder uur herinnert trompetgeschal aan de heldendood van een moedige soldaat, lang geleden.

Lees meer
No text

Planty park

Het kleurrijke Planty Park ligt in een beschermende ring om het oude centrum van Krakau heen. Strijk hier neer op een stadsbankje en maak in alle rust plannen voor de dag.

Lees meer
No text

Rynek Glówny Marktplein

Om het gigantische Rynek Glówny marktplein te bekijken, mag u bijna wel een hele dag uittrekken. Op, om en onder dit middeleeuwse plein wemelt het van het waardevolle cultuurgoed.

Lees meer

Wieliczka

Heeft u wel eens een zoutmijn van binnen bekeken? Dit is uw kans. De uitgestrekte Wieliczka zoutmijnen behoren tot de oudste ter wereld en het is een hele belevenis ze te bekijken.

Lees meer