Geliefd Gdansk met vele bezienswaardigheden.

Het centrum van Gdansk doet denken aan een Nederlandse stad met veel gevelhuizen en ligt bezaaid met bezienswaardigheden. Gdansk biedt een aantal interessante musea en vele evenementen.

Bezienswaardigheden Gdansk: een herbouwde stad

Stap op het vliegtuig naar Gdansk, de Poolse stad aan de Oostzee, en ga een boeiende stedentrip tegemoet. Bijna alle belangrijke bezienswaardigheden van Gdansk zijn gerestaureerd of gereconstrueerd na de Tweede Wereldoorlog. Het voordeel is: u krijgt een perfect beeld van hoe de stad er door de eeuwen heen heeft uitgezien. Zo getuigen de kleurrijke koopmanshuizen in het centrum van een rijk verleden als Hanzestad, toen Gdansk handel dreef met de Lage Landen. Waarom de geveltjes zo oerhollands aandoen? Met de koopvaardijschepen kwam heel wat expertise van Nederlandse en Vlaamse architecten mee. Wilt u veel verder terug in de tijd? Wandel dan naar de Artushof aan de Lange Markt, ooit een centrale ontmoetingsplek voor middeleeuwse ridders.

Kerken: de Kathedraal van Oliwa en de Mariabasiliek

Ook de twee mooiste kerken van de stad stammen uit de middeleeuwen. Met haar hoge torens en drieëntwintig altaren is de Kathedraal van Oliwa een van de highlights van Gdansk. Aan de kerk werd gewerkt tussen de 13e en de 18e eeuw en ze is daardoor uiteindelijk een verzameling van bouwstijlen geworden. De Mariabasiliek, een enorme kerk helemaal van baksteen, heeft haar oorsprong in de 14e eeuw. De basiliek raakte helaas zwaar beschadigd in de oorlog, maar kreeg dankzij ingrijpende restauratiewerkzaamheden een nieuw leven. Van kort ná de middeleeuwen dateren de legendarische stadspoorten. De Groene Poort uit de 16e eeuw en de Gouden Poort uit de 17e eeuw zijn beide reconstructies.

Op Westerplatte bij Gdansk is de oorlog begonnen

Heeft de meer recente geschiedenis uw interesse? En wilt u de bezienswaardigheden ontdekken die vertellen welke rol Gdansk in de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld? Dan bent u vast onder de indruk van Westerplatte. Via deze landtong vielen de Duisters Polen binnen op 1 september 1939. Die gebeurtenis markeerde het startpunt van de oorlog. Bezoek op Westerplatte het museum, oude militaire barakken en het Nationale Monument dat nog steeds symbool staat voor de vrijheid van Polen. Naast de confrontatie met een indrukwekkend stuk geschiedenis, is er op Westerplatte ook ruimte voor ontspanning. Op het strand van het eiland kunt u lekker wat drinken of een hapje eten.

Gdansk

Nog meer geweldige bezienswaardigheden