Concentratiekamp Stutthof

Concentratiekamp Stutthof is minder bekend dan Auschwitz en het was ook minder groot. Toch heeft het een zeer destructieve rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Het kamp ligt bij het gelijknamige dorp Stutthof op dertig kilometer van Gdansk. Het is nu een museum en geopend voor bezoekers. In het concentratiekamp werden in de eerste jaren van de oorlog voornamelijk Poolse verzetsmensen gevangengezet en vermoord, later in de oorlog werd het kamp ook gebruikt bij de massaexecutie van joden. In de vijf jaar dat Stutthof bestond, groeide het van 3500 gevangen in 1940 naar 57000 mensen in 1944.
U kunt een rondgang door het kamp maken en veel over de geschiedenis ervan leren aan de hand van foto’s, films en voorwerpen, en door een bezoek te brengen aan de barakken. Zeer aangrijpend is het project ‘Last Witnesses’. Overlevenden van Stutthof zijn door de jaren heen zoveel mogelijk aangespoord om hun herinneringen vast te leggen, met als doel de verhalen voor de volgende generaties te bewaren. Op deze manier is een grote database ontstaan en deze groeit nog steeds.
Om alle informatie en emoties een plek te geven, kunt u na afloop van uw bezoek op het uitgestrekte omliggende landgoed een tijd rondlopen. Men heeft liever niet dat u kinderen meeneemt naar het kamp.