Bekijk alle hotels

Lange Straat

De Lange Straat, in het Pools ‘Ulica Dluga’, lokt zowel toerist als local aan haar boezem. De straat loopt dwars door het centrum van Gdansk en trakteert u op een aaneenschakeling van schilderachtig versierde gevels, die aan ons eigen Amsterdam doen denken. De kleurrijke straat gonst al sinds de middeleeuwen van de activiteit; hier woonden de adellijke families en rijke handelaren. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel van deze huizen in de oude glorie hersteld en het resultaat is prachtig.
Een nog nagenoeg origineel middeleeuws bouwwerk is het 13e eeuwse stadhuis. In 1556 werd het wel door brand beschadigd en daarna gedeeltelijk vernieuwd, maar hierdoor is juist een interessante mix van bouwstijlen ontstaan. Leg in de Rode Zaal aangekomen uw hoofd een tijdje in de nek, want daar zijn de plafondschilderingen van de Vlaamse schilder Izaac van den Blocke van een betoverende schoonheid. Leuk om mee te pakken: iedere dag om twaalf uur ’s middags speelt het carillon in de toren een kwartier lang plezierige melodietjes.
Bekijk vlakbij het stadhuis de Neptunusfontein en fotografeer daar de god van de zee in actie met zijn legendarische drietand. Men zegt dat deze Neptunus ervoor gezorgd heeft dat het Goldwasser in Gdansk werd uitgevonden, de lokale kruidenlikeur met goudsnippertjes. De god werd op een dag zo boos om alle muntjes die door toeristen in zijn fontein werden gegooid, dat hij met zijn drietand op het water sloeg. Daardoor verpulverde het goud tot fijne snippertjes.
Slenter op uw gemak verder door de Lange Straat en kijk alvast waar u vanavond wilt dineren, want het wemelt hier van de leuke barretjes en restaurants.
Bekijk alle hotels in Gdansk