De Metro in Barcelona

Iedere Barcelonees zal het beamen: de stad doorkruis je het snelst met ‘el metro’. De metro in Barcelona is goed georganiseerd en niet duur, en daarmee een gewilde vorm van openbaar vervoer. Er zijn twaalf metrolijnen, waaronder vier stadstreinen. Om uit de voeten te kunnen is het handig om een overzichtskaart op zak te hebben. Je kunt er gratis een halen op de grootste stations. Ook zijn er allerhande apps in omloop. Met de Barcelona Metro TMB Map kun je bijvoorbeeld bepalen hoe je het snelst bij het dichtstbijzijnde metrostation komt.

Een kaartje kopen voor de metro doe je zo

Een kaartje kopen doe je gemakkelijk bij de kaartautomaten op de stations. Dit kan met muntgeld, pin of creditcard. Voor een enkeltje betaal je €2,20. Een tienrittenkaart, waarop je met meerdere personen mag reizen, kost €10,20 en een dagkaart heb je voor €8,60 in je bezit. Met een kaartje kun je vrij reizen in zone 1. Deze zone beslaat bijna de hele stad en je hoeft je dus niet druk te maken bij het overstappen.

Let op: Voor je rit van en naar het vliegveld wissel je wél van zone. Je hebt dan ook een speciaal ticket nodig, namelijk een ‘Bitllet Aeroport’. Kosten: €4,80.

Met de bus

bus in barcelonaHet leuke aan op de bus stappen vinden wij dat je een inkijkje krijgt in het alledaagse leven. Op stedentrip in een grote stad kun je natuurlijk kiezen voor Hop on hop off-bussen, maar het heeft bijzonder veel charme om je met een standaard rode lijnbus tussen de gewone Barcelonezen van a naar b te laten rijden. Ingewikkeld, zo’n busritje plannen? Helemaal niet. Net als in Nederland vind je bij iedere halte een duidelijk overzicht van de lijndiensten.

Barcelona heeft een geïntegreerd kaartsysteem

Wat het reizen makkelijk maakt, is dat Barcelona voor het openbaar vervoer een geïntegreerd kaartsysteem heeft. Dit betekent dat alle kaartjes in zowel de bus, de metro als de tram geldig zijn. Kies je voor de bus? Stap voorin en stempel je ticket af bij de automaat. Mocht je nog geen kaartje op zak hebben, dan kun je het nu in je beste Spaans kopen bij de chauffeur.

Tip: Voor wie van een feestje houdt kan de nachtbus een uitkomst zijn, want de metro sluit om 0.00 uur (op vrijdag om 2.00 uur en op zaterdag rijdt hij de hele nacht door). De nachtbus heeft een frequentie van ongeveer 20 minuten en is te herkennen aan de ‘N’ op de voorkant.

Barcelona met de Tram

Alleen al omdat ze er zo prachtig uitzien zou je een keer voor de tram moeten kiezen in Barcelona. De moderne, groen-witte gevaartes rijden op stroom en zoeven geruisloos door de stad. Het tramnetwerk kent zes lijnen. Een overzichtskaart kun je meenemen als je bij het toeristenbureau bent, maar langs de haltes tref je ook borden waarop de routes uitgespeld staan. In de tram gelden de standaard kaartjes waarmee je ook in metro en bus terecht kunt. Je trekt ze simpelweg uit de automaten bij de tramhaltes.

Inchecken en (niet) uitchecken

Net als in Nederland kun je voor- of achterin of in het midden in de tram stappen. Vergeet niet om meteen daarna je kaartje te valideren bij een van de automaten die bij de deuren hangen. Op sommige lijnen is het de bedoeling dat je buiten al incheckt, dan zijn daar poortjes. Uitchecken hoeft nooit.

Handig: De tram is in Barcelona een nieuwe vorm van openbaar vervoer en goed ingericht op minder validen: er is volop ruimte voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Ook met een grote koffer zul je in de tram relatief makkelijk een comfortabel plekje vinden.

Barcelona Card en Hola BCN! Travelcard voor openbaar vervoer

In Barcelona gebruik maken van het openbaar vervoer is dus simpel. Hoewel een tienrittenkaart voor de meeste mensen een prima optie is, kun je ook besluiten een speciaal toeristenticket aan te schaffen. Er zijn twee mogelijkheden: de Barcelona Card en de Hola BCN! Travelcard. Beide kun je voorafgaand aan je reis via internet bestellen, maar moet je bij aankomst op het vliegveld nog wel valideren. De kaarten zijn geldig voor een bepaalde tijd.

Geldigheidsduur en prijzen

Geldigheidsduur Barcelona Card: 1 dag (24 uur), 3 dagen (72 uur), 4 dagen (96 uur) of 5 dagen (120 uur). De prijs ligt tussen de €18,00 en de €61,00 p.p. De Hola BCN! Travelcard heeft eenzelfde geldigheid, maar begint bij minimaal 48 uur. De prijs varieert van €15,20 tot €35,40. Zoals je ziet is de laatste kaart beduidend goedkoper. Maar met de eerste krijg je fikse kortingen bij een groot aantal bezienswaardigheden, of heb je zelfs gratis toegang. Het is dus even plussen en minnen welke optie jou het meeste voordeel gaat opleveren.

Fietsen in Barcelona met Stedentrips.nl!

Nog even iets anders: Boek je je reis naar Barcelona bij Stedentrips.nl? Dan krijg je er een leuk cadeautje bij, namelijk 4 uur gratis fietsen huren. Heerlijk, met de wind in je haren door een buitenlandse stad peddelen! Bekijk de actuele stedentripaanbiedingen Barcelona en ga voordelig een weekendje weg.fietsen in barcelona

Alle prijzen in dit artikel zijn op basis van de actuele prijzen tijdens het schrijven van dit blog.