1. Barcelona

Barcelona park Güell Een zonnige stedentrip maak je in april naar Barcelona. De Spaanse stad van de kleurrijke kunst van Gaudí komt dan helemaal tot leven. Wandel in je lente-outfit door Park Güell met zijn grappige bouwsels van mozaïek. Trek vervolgens voor een bezoek aan de legendarische kerk Sagrada Familia een vestje aan, dat zijn zo de kledingvoorschriften. Ga chique shoppen langs de Passeig de Gracia, of speur naar snuisterijen in kleine winkels in de wijk Barrio Gotico. Sluit af met een bord tapas, liefst aan een tafeltje in de zon.

Waarom een stedentrip in april naar Barcelona?

Waar de Spaanse zomers eigenlijk wat te heet zijn voor ons noorderlingen, is het in de lente paradijselijk in de steden. Bomen staan in het blad en bloemen in de knop. De terrassen worden opgetuigd en de bediening heeft er zin in zo aan het begin van het seizoen. Musea en andere publiekstrekkers zetten hun deuren na de winter weer wijd open. Slenter over de Ramblas helemaal rechtdoor naar het strand, bij mooi weer dé plek voor een zonnebad. Is het in april toch wat bewolkt? Dan is het langs de boulevard juist heerlijk vakantie vieren, want nog niet zo druk.

2. Valencia

turia park valencia Oei, nog zo’n heerlijke Spaanse bestemming voor een leuke stedentrip in april: Valencia! Ook hier is de combinatie van stad en strand ideaal. Ga eerst het oude centrum verkennen met zijn antieke stadspoorten, de kathedraal en de middeleeuwse zijdebeurs La Lonja. Wandel galerietjes met moderne kunst binnen, de een nog leuker dan de ander. Fijnproevers halen hun hart op aan de kramen van de overdekte markt Mercado Central, met kakelverse vis, specerijen, kruiden en specialiteiten uit de streek.

Stedentrip naar Valencia? Juist in april!

Valencia ligt aan de Spaanse oostkust en is een heerlijke plek voor cultuur én vertier, stad én strand. Juist als je jouw stedentrip naar Valencia in april boekt, kun je van dit alles optimaal genieten. Het weer is gunstig om flink actief te zijn en de stad tot in alle uithoeken te verkennen. Tegelijkertijd hoef je geen rekening te houden met kou bij het vullen van je koffer - hoewel een plu natuurlijk standaard op je paklijst staat. Zin in een duik in zee? Het water is in april rond vijftien graden en dus nog lekker fris… Op en top gezond!

3. Rome

Rome Colosseum Wil je op stedentrip naar Italië in april? Kies dan voor Rome dit jaar. Iedereen moet een keer in deze magische stad geweest zijn, dus pak je kans. Je maakt een reis terug in de tijd met een bezoek aan oeroude ruïnes, zoals het Forum Romanum en het Colosseum. Maar juist ook het moderne gezicht van Rome is leuk om te zien: in hartje stad struikel je over de hippe terrassen en de originele winkeltjes. Ga zitten op een van de treden van de Spaanse Trappen, daar komt heel Rome socializen.

April is dé feestmaand in Rome

Een stedentrip maken naar Rome in april is vragen om heerlijk weer. Je kunt met korte mouwen naar buiten en het is nog relatief rustig. Maar let op: tijdens de paasdagen is Rome juist extra in trek en komen Italiaan en toerist massaal naar de stad. Deze dagen staan in het teken van de Heilige Week. Voor wie de drukte niet schuwt is dit heel bijzonder om mee te maken, met evenementen en festiviteiten. Een andere tip voor de maand april: ieder jaar vieren de Romeinen rond de 21e dat de stad gesticht werd en is het groot feest.

4. Boedapest

Boedapest Doe het eens helemaal anders en boek een goedkope stedentrip naar Boedapest in april. Wie dit jaar wat minder te besteden heeft, kan er toch uitgebreid genieten. Al met een budget van rond de dertig euro per dag kom je een eind. De prachtige Hongaarse hoofdstad ligt aan weerszijden van de rivier de Donau, met op ieder van de twee oevers een geheel andere sfeer. Dwaal door de oude straatjes in het antieke Boeda en zet ’s avonds de bloemetjes buiten aan de overkant, in het bruisende stadsdeel Pest.

Stedentrip naar Boedapest, begin of eind april?

April doet wat ie wil tijdens jouw stedentrip Boedapest. Hongarije kent een landklimaat en de verschillen in temperatuur en weersomstandigheden zijn groot. Kan er begin april nog een vlok sneeuw vallen, aan het eind van de maand zijn zonnebrandolie en pet onontbeerlijke attributen in je dagrugzakje. Is het niet zulk mooi weer? Dan is een bezoek aan de magnifieke Széchenyibaden in hartje Boedapest een aanrader. Geniet er van een hele dag zwemmen en uitrusten, en laat je scrubben in de sauna. Zo, jouw voorjaarsschoonmaak zit er alvast op!

5. Nice

nice Alle Franse steden zijn het hele jaar door subliem, maar een zonnige stedentrip in april maak je het liefst naar het zuidelijke Nice . De stad is op en top chique. Het centrum ademt oude Franse ‘histoire’ en je ziet overal uitingen van de barokstijl terug. Een schitterend voorbeeld hiervan is de kathedraal Sainte-Réparate. Niet alleen een trekpleister voor toeristen, maar ook een populaire plek voor oprecht gebed. Verder is Nice duidelijk een stad van welgestelden, met dure kledingwinkels voor urenlang windowshoppen en mooie restaurants met menu’s om van te smullen. 

Zin in flaneren? Boek je stedentrip april naar Nice

Nice ligt pal aan de Middellandse Zee en profiteert daardoor van een zacht klimaat. In alle seizoenen is het er fijn. ’s Winters wordt het nooit erg koud en ‘s zomers niet smoorheet. In april zul je geen last hebben van teveel hitte, dan is het meestal nog koel in Nice. En mocht het zonnetje toch eens flink branden, dan is daar altijd de azuurblauwe zee op een steenworp afstand. Zin in uitgebreid flaneren? Langs de kilometerslange boulevard Promenade des Anglais haal je je hart op en waait je hoofd lekker leeg.  

Stedentrip in een andere maand?