Wat is hot in Moskou?

Moskou is een stad van scherpe tegenstellingen, ingewikkeld, maar bruisend en steeds moderner. De stad verandert elke dag, niets is meer zoals het vroeger was.

Er valt zoveel te ontdekken

Als u geregeld een nieuwsuitzending bekijkt, komt het u vast bekend voor: het Rode Plein, de suikertaartgebouwen zoals het Kremlin en de Vasiliuskathedraal. Dit zijn dan ook de eerste gedachten die de stad oproept, naast die van een revolutie, een stenen woestijn en Stalin. Het is een stad van scherpe tegenstellingen, met een geschiedenis van roem en tegenslag. Moskou verandert elke dag, niets is meer zoals het vroeger was. Gebouwen uit verschillende periodes staan vaak chaotisch naast elkaar. Deze nieuwe Wereldstad kunt u ook wel omschrijven als een groot openluchtmuseum. Daarom mag Moskou niet ontbreken bij Stedentrips.nl. From Russia with love.

Reeds honderden jaren is Moskou het middelpunt geweest van de Russische cultuur. Waar Sint-Petersburg meer op het westen gericht was, bleef Moskou bovenal Russisch. De stad bezit dan ook meerdere waardevolle culturele en architectonische monumenten.
Het Rode Plein vormt het hart van de stad en is het historische machtscentrum van Moskou en Rusland (en de voormalige Sovjet-Unie). Aan het plein bevindt zich o.a. de Vasilius- of Pokrovkathedraal, het Mausoleum van Lenin en het beroemde Kremlin van Moskou. Kremlin betekent vertaald 'versterke stadskern' en omvat naast de regeringszetel van Rusland tevens een theater, een museum en meerdere kathedralen en paleizen.
In en rondom het centrum zijn diverse staaltjes Stalinistische architectuur te vinden, zoals het Triomfpaleis en de Zeven Zusters, een verzameling wolkenkrabbers waarvan ook de Staatsuniversiteit deel uitmaakt. Het Triomfpaleis was tot 2007 met 264 meter hoogte het hoogste gebouw van Europa. Dat men in Rusland ook van records houdt bewijst, de Ostankino-televisietoren, met 540 meter de hoogste vrijstaande constructie van het Euraziatisch continent. Op 337 meter hoogte bevindt zich een panoramaplatform met restaurant.

Restaurants vindt u in alle soorten en maten. Hoewel ze vroeger niet echt geliefd waren, staat Moskou op het gebied van uit eten gaan weer op de kaart. Naast de Russische keuken kunt u ook kennis maken met bijvoorbeeld de Armeense of Georgische keuken. Maar ook vindt u een keur aan Indische, Chinese en Europees georiënteerde restaurants. En na zo'n goede maaltijd helpt een glaasje echte Russische wodka uitstekend voor de spijsvertering.
Na het eten duikt u gemakkelijk het Moskovitische nachtleven in. Bars en moderne nachtclubs zijn er legio. Daarnaast beschikt Moskou ook over meerdere theaters zoals het Bolsjoj-theater, waar u een opera of balletvoorstelling kunt bijwonen.

Winkelen kunt u uitstekend in het historische staatswarenhuis GUM tegenover het Kremlin, en Tverskaya Ulitsa, dé winkelstraat van Moskou.

Om Moskou te ontdekken zult u soms redelijke afstanden moeten afleggen. Dat is echter geen probleem met het uitgebreide metronetwerk. Een belevenis op zich: menig metrostation is rijkelijk gedecoreerd en daarmee één van vele attracties van Moskou!