Schitterende reis naar St. Petersburg

Wandelend op stedentrip door St. Petersburg ademt u cultuur in bij iedere teug lucht. Deze bijzondere stad van slechts driehonderd jaar oud wekt ontzag.

Er valt zoveel te ontdekken

Het prachtige en statige Sint-Petersburg spreekt bij velen tot de verbeelding. Dit 'Venetië van het noorden' lijkt verdacht veel op ons eigen Amsterdam, waar Tsaar Peter de Grote dan ook inspiratie opdeed voor zijn stad. De unieke architectuur kreeg vorm onder Elizabeth en Katharina II. Als 'venster naar Europa' en hoofdstad van het Russische Rijk van 1712 tot 1917, werd Sint-Petersburg de bakermat voor kunst en literatuur.

Russische architectuur en de Hermitage

Wie in het centrum van St. Petersburg arriveert, heeft eerst wat tijd nodig om van de verbazing te bekomen. Hoe is het mogelijk dat een stad van slechts driehonderd jaar oud zo’n rijk cultureel aanzicht heeft? Overal ziet u architectonische hoogstandjes van Russische snit, waaronder schitterende paleizen en kerken. Peter de Grote, die van 1682 tot 1725 tsaar van Rusland was en die St. Petersburg gesticht heeft, had duidelijk een doordacht plan. Een stedentrip naar St. Petersburg brengt u allereerst naar de Hermitage, na het Louvre het grootste kunstmuseum ter wereld. De Hermitage herbergt werken van alle grote meesters, waaronder kostbare schilderijen van Rembrandt. Het majestueuze Winterpaleis is een onderdeel van het museum.
Een andere grote publiekstrekker is de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Deze kleurrijke, typisch Russische kathedraal is precies op de plek gebouwd waar tsaar Alexander de Tweede werd vermoord.

Ga naar bezienswaardigheden

Gevarieerd winkelen langs lange lanen

Aan het centrum van St. Petersburg is te zien dat het stadsplan van de tekentafel komt. De vijf kilometer lange hoofdstraat Nevski Prospekt is bijna kaarsrecht. Niet alleen is het leuk om er te winkelen bij internationale ketens en Russische boetieks. Tussen de bedrijven door heeft u langs deze laan namelijk toegang tot prachtige kerken van verschillende gezindten. De Russisch-orthodoxe Kazankathedraal is de meest noemenswaardige. Slenter na een bezoek verder naar het winkelcentrum Gostinyj Dvor dat er niet ver vandaan zit. Binnen deze lange zuilengalerij is het aanbod aan winkels en de variatie groot. Geen zin om te voet met zware tassen terug te keren naar het hotel? Gelukkig beschikt de stad over een efficiënt metrostelsel. Bij veel van de metrostations treft u vrolijke vlooienmarkten aan.
Bent u een liefhebber van dwalen langs kramen en stalletjes? Dat komt goed uit. Uw stedentrip naar St. Petersburg brengt u naar charmante markten als Koeznetsjni, waar streekproducten van kwaliteit voor weinig geld van de hand gaan.

Ga naar winkelen

Op stap in de stad van de Witte Nachten

Een stedentrip naar St. Petersburg leidt u recht naar het hart van de Russische cultuur. Waar het theater, dans en klassieke muziek betreft, behoort de stad echt tot de top van de wereld. St. Petersburg ontstond in de hoogtijdagen van de podiumkunsten en heeft een voortrekkersrol gehad in de verspreiding daarvan. Het Russisch ballet, dat diende om het oog van de tsaar te behagen, ontwikkelde zich hier tot een zeer verfijnde dans. U kunt in St. Petersburg nog steeds volop genieten van beroemde producties als Het Zwanenmeer. Wie een plekje wil bemachtigen op het pluche van beroemde theaters als het Mariinsky, moet begrijpelijkerwijs een tijd van tevoren kaarten bestellen. Wat ons betreft een aanrader!
Meer in voor modern vermaak? St. Petersburg kent een levendige uitgaansscene. Alle clubs van naam zitten rond het centrum. Geniet tijdens de zomermaanden van de befaamde ‘Witte Nachten’. Door de ligging van de stad gaat de zon in die tijd bijna niet onder en is het extreem lang licht.

Ga naar uitgaan

Hip happen in culinair St. Petersburg

De Russische eetcultuur is niet onder één noemer te vangen. Hoe kan het ook anders in een land dat zo immens groot is en dat een rijke geschiedenis heeft van contact met andere culturen? Natuurlijk zult u tijdens uw verblijf wel eens kiezen voor een schaal blini’s of een bord borsjtsj, de geliefde bietensoep van de Russen. En misschien probeert u voor de fun een restaurant uit waar kaviaar wordt opgediend. Ga verder gewoon lekker mee met de tijd, zoals de mensen hier dat ook doen. Schuif aan bij hippe tentjes en laat u verrassen door de creaties van jonge, moderne koks. Houdt er rekening mee dat de Russen echte vleeseters zijn; vegetarische maaltijden staan niet vanzelfsprekend op de kaart.
Een nationaal drankje proberen? Tja, dan zit u al snel aan de wodka. Vraag om een brouwsel van distilleerder Liviz, dan heeft u een echte wodka uit St. Petersburg te pakken.

Ga naar eten en drinken