Wie gaat er mee naar de pub?

Aan het einde van de werkdag zie je groepjes collega’s of vrienden gemoedelijk kletsend voor de pubs staan, half hangend in de deuropening of aan een statafel met een glas in de hand. Op vrijdagmiddag is de stemming helemaal uitbundig in de stad. De mannen met colbertjes nonchalant over één schouder geworpen, de knoopjes van het overhemd wat losser.

De dames op hun hoge hakken blijven in hun lady look rol en stiften de lippen nog even extra bij. Op feestelijke wijze wordt het weekend ingeluid. Eigenlijk bestond de vrijdagmiddagborrel al in Londen als iets vanzelfsprekends, lang voordat wij de vrijmibo als iets speciaals gingen introduceren. Jammer genoeg weten we nog niet of we deze zomer weer ‘los’ kunnen gaan in deze ongedwongen gezelligheid, maar zelfs met beperkingen zal de zomerse sfeer niet aan vrolijkheid inboeten. Het is zo heerlijk om je tussen de Londenaren te begeven met een ‘pint’ of een ‘G&T’ en te genieten van het schouwspel om je heen.

Vakantiegevoel in Londen

Weet je wat zo’n lekker vakantiegevoel geeft? Dat je neerstrijkt in Hyde Park in het gras en daar je vers gekochte lunch verorbert. Overal waar je gaat of staat in de straten grenzend aan het park, word je omringt door take-away zaakjes waar je heerlijkste vers bereide sandwiches, wraps, soepjes, salades, sushi, noedels – en bedenk het maar – kunt kopen. Vergezeld van een coffee2go, smoothie of ander drankje installeer je je in het park en het grote genieten kan beginnen. Er is van alles te zien. Schoolkinderen (duidelijk te herkennen in hun schooluniform) tijdens hun ‘break’ of buitengymles, joggers, lunchende collega’s, zonaanbidders en natuurlijk de honduitlaters. Denk niet dat de grappige eekhoorns die om je heen rennen schuw zijn. Zo doen ze wel, maar ze zijn de laatste jaren steeds brutaler geworden. Ze schromen niet om je op te zoeken en zelfs soms op je te klimmen als ze hun zinnen hebben gezet op een hapje van je lunch. Je zou bijna vergeten dat je midden in de stad zit.

Wandel in de Londense zomerzon

Zonder tekort te willen doen aan ‘the places to be’ in het hart van de stad, zoals Piccadilly Circus, Leicester Square, Covent Garden, wil ik je toch eens even meenemen naar andere plekjes in de stad waar het, bij uitstek gedurende de zomermaanden, heel goed toeven is. Het openbaar vervoer in Londen is geregeld, met de iconische dubbeldekkers en met de metro kom je echt overal in no-time! Maar doe ook vooral een paar goede stappers aan de voeten, want de stad beleven doe je toch het beste wandelend. Vanaf metrostation Tower Hill sta je oog in oog met de Tower of London en de Tower Bridge. Terwijl de meeste toeristen druk bezig zijn met het fotograferen van deze bekende bezienswaardigheden, zou ik eens even een andere richting kiezen. Aan de noordkant van de brug heb je namelijk de levendige jachthaven St. Katherine’s Docks  en als je de over de brug gaat, heb je aan de zuidkant Butlers Wharf. Dit was ooit een geliefde locatie voor tal van griezelige film, maar nu zijn de verbouwde pakhuizen en hun ijzeren loopbruggen in de smalle straatjes een lust voor het oog.

Take a walk on the south side

Tijd voor een wandeling langs zuidkant van de Thames. Als je over de Tower Bridge naar rechts gaat (westbound zoals ze in Londen zeggen), dan loop je de Londense antiekwijk Bermondsey binnen. Als je antiekliefhebber bent, is het een must om hier even rond te neuzen. Veel Londense handelaren zoeken hier hun spullen om die vervolgens weer op andere markten verkopen. Je bent hier dus letterlijk bij de bron. Verder westwaarts kom je ter hoogte van The Shard (niet te missen) bij Borough Market. Hier moét je echt even naar binnen. Is het niet om te kopen, dan zeker om te kijken. Het water loopt je in de mond bij het zien van een groot assortiment biologische producten die gretig aftrek vinden onder de marktbezoekers. Ik weet het zeker … je zult de verleiding niet kunnen weerstaan en er iets heerlijks te eten kopen om op te smikkelen. De route vervolgt zich langs het water en dan kom je langs Tate Gallery of Modern Art. Al houd je niet van kunst, het is absoluut de moeite waard om binnen te gaan kijken om je te vergapen aan de immense opzet van deze kunsthal in een voormalige energiecentrale. En … niet onbelangrijk, entree is gratis. Je kunt hiervandaan de Millennium Bridge oversteken naar St. Pauls Cathedral, maar ik zou zeker ook weer teruggaan en de route vervolgen langs het water en terwijl je talrijke straatartiesten passeert, die in zomerse sferen onder het oog van genoeg belangstellenden hun kunsten vertonen, kom je uiteindelijk uit bij de Londen Eye. Zo ben je weer aanbeland in het bekende toeristische gedeelte van de stad. Weet je wat ook super chill is, om hiervandaan de boot te pakken en terug te varen naar de Tower Bridge, waar je je wandeling bent begonnen. Met je snoet in de zon lekker op het water. Zo heerlijk is Londen in de zomer.   Laten we hopen dat we binnen enkele maanden met een gerust hart weer naar Londen kunnen reizen om de batterij eens flink op te laden.