Vier St. Patrick’s Day 2021 vanuit je eigen woonkamer

Heb je altijd al eens in Dublin of Belfast St. Patrick’s Day willen vieren? Maar kwam het er nooit van? Dit jaar kun je Ierland in je huis halen en het feest van St. Patrick’s Day samen met de Ieren thuis vieren.

Meefeesten met de Ieren

Ierland komt naar je toe dit jaar! Een geluk bij een ongeluk misschien… dat we nu deze ervaring thuis kunnen beleven? Dit jaar kun je op 17 maart je stedentrip thuis organiseren en meefeesten met traditionele muzieksessies en klassieke Ierse recepten, zo kun je de dag beleven als een echte Ier door online aanwezig te zijn. Ierland brengt met trots door middel van haar virtuele evenementen de wereld samen. Op 17 maart kun je van 20.00 tot 21.30 uur intunen op YouTube #StPatricksDayAtHome om de gehele show mee te beleven. Als je het feest helemaal compleet wilt maken trek je iets groens aan en ontsteek je een kaars in je raam.

Over St. Patrick

St. Patrick was de beschermheilige van Ierland. Het verhaal achter de mythe is dat St. Patrick als jongen werd gevangengenomen vanuit Wales of Schotland (hij is dus niet in Ierland geboren) en als slaaf naar de Slemish Mountain in county Antrim werd gestuurd. Hij hoedde de schapen op deze stille berg voordat hij wist te ontsnappen en terugkeerde naar huis. Daar kreeg hij een visioen, waarin hem werd geopenbaard dat hij terug moest naar Ierland om het christendom te verspreiden. Hij heeft zijn stempel op Ierland gedrukt en Croagh Patrick in county Mayo is voor velen een bedevaartsplaats.

Waarom 17 maart?

De nationale feestdag van Ierland, dat is St. Patrick’s Day. 17 Maart 461 was de sterfdag van St. Patrick en op deze dag wordt ieder jaar zijn leven herdacht. Volgens de legende gebruikte hij het klavertje als metafoor voor de heilige drie-eenheid toen hij voor het eerst het Christendom in Ierland verkondigde. Op 17 maart kleurt alles en iedereen groen. Op deze dag vind je wereldwijd in het groen geklede, feestvierende mensen, want deze herdenking is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een groot feest. Niet alleen in Ierland, het wordt ook uitbundig gevierd in New York en andere delen van de Verenigde Staten, Australië en Europa. In ons eigen land kleurt ter gelegenheid van St. Patricks Day het ruim 8,5 meter hoge beeld Kissing Couple XXXL langs de fietsroute tussen Amsterdam en Zaandam groen.

Ierland wordt wakker!

Awaken Ireland! (Dúisigh Éire) is het thema en de hele wereld is uitgenodigd om de winter van zich af te schudden en vooruit te kijken naar betere, lichtere dagen. De evenementen vieren alle aspecten van het Ierse leven: storytelling, poëzie, muziek, maar ook eten, ambachten, dans en humor. Het festival is overal ter wereld toegankelijk en wordt in realtime gestreamd. Kortom, hoewel niet live …. we kunnen toch samenkomen om te feesten.

 

Het zou zomaar eens een fantastische smaakmaker kunnen zijn voor een stedentrip naar Dublin of New York