Bekijk alle hotels

Eetgewoonten

De Spanjaarden hebben een ander ritme dan wij wat betreft eten. De lunch is de hoofdmaaltijd en zij gaan er dan eens even goed voor zitten om een uitgebreide warme maaltijd te nuttigen. Natuurlijk duurt het vervolgens 's avonds langer voor men weer trek krijgt, vandaar dat de Spanjaarden pas vanaf 21.00 uur aan het diner beginnen. Het is handig om rekening te houden met deze gewoonten als u in Barcelona bent. Bijvoorbeeld als u 's avonds uit eten wilt: hoewel men wel ingericht is op toeristen, kan het zijn dat u om 18.00 uur voor een dichte deur staat.

Het Spaanse ontbijt
"Desayuno", het ontbijt, bestaat normaal gesproken uit een cafe con leche, een kop koffie met melk, met een croissant of een andere lekkernij. Maar wie een echt typisch Spaans ontbijt wil proberen, eet churros met suiker en drinkt warme chocolademelk om deze in te dopen. Churros zijn gefrituurde deegstengels die vooral warm erg lekker zijn.

De lunch en het diner
De lunch, ook wel "comida" genoemd, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur genuttigd. Deze maaltijd is uitgebreider dan het diner en bestaat meestal uit meerdere gangen. De eerste gang is een voorgerecht, een salade of soep. De tweede gang is een vlees- of visgerecht. Het toetje is fruit of een flan op z'n Spaans. De “cena”, het avondeten, is minder uitgebreid dan de lunch. Het is vaak een lichte maaltijd. bijvoorbeeld tapas of een salade.

Hier volgt een opsomming van een aantal Spaanse en lokale specialiteiten, die de moeite waard zijn om te proberen tijdens uw stedentrip Barcelona. Vergeet daarbij ook de lokale drankjes niet!

Tapas: Kleine hapjes die worden gegeten als tussendoortjes of als lichte maaltijd. Het is allemaal begonnen in Sevilla en nu uitgegroeid tot een begrip zowel binnen als buiten Spanje. Een paar voorbeelden van tapas zijn: kleine belegde broodjes, gemarineerde olijven, stukjes worst en gefrituurde inktvisringen.

Paella: Dit is een Spaanse specialiteit, waarbij rijst wordt gekookt in bouillon en gemengd met vis, vlees of schaaldieren wordt opgediend. De typische Catalaanse paella heet arrôs negre en is bereid met zwarte inkt van de inktvis. In plaats van rijst worden er meestal noedels gebruikt.

Crema catalana: Dit is een nagerecht dat gemaakt is op basis van custard. Het doet denken aan crème brûlée.

Sangria: Een rode wijn waarin verschillende soorten fruit zijn verwerkt. Het is een zoete alcoholische drank waar soms mineraalwater aan wordt toegevoegd.

Horchata de chufas: Een traditioneel drankje, dat heel zoet en geurig is. Het wordt gemaakt van het sap van fijngestampte chufas, een knolgewas. Het recept is al honderden jaren hetzelfde, alleen de komst van de blender heeft het bereiden ervan makkelijker gemaakt.

Spaanse wijn: In Spanje verbouwt men vooral rode wijn. De bekendste Spaanse wijnsoort is de sherry. Er zijn veel verschillende soorten sherry waaronder de lichte en verfrissende manzalinnas. Ook de donkere en sterke olorsos zijn populair in Spanje. Tot slot is er de cava, de popuplaire Spaanse mousserende wijn.

Koffie:
Op het gebied van koffie zijn de Spanjaarden zeer secuur. De volgende soorten koffie worden vaak gedronken:
Cafe con leche: Deze koffie wordt vooral 's morgens veel gedronken. Het is een grote kop koffie met warme melk. Cappuccino kent men niet in Spanje, cafe con leche is een goed alternatief. Na 11.00 uur is het trouwens niet gebruikelijk om de con leche te bestellen, dit omdat deze koffiesoort niet zo sterk is. De Spanjaarden vinden dat men na elven een sterkere variant moet drinken...
Cortado: Dit is een sterk kopje koffie met wat warme melk. Kijkt u er niet van op als het in een glas wordt geserveerd.
Cafe solo: Een stevige espresso die wordt gedronken bij het ontbijt of na een warme maaltijd.
Cafe americano: Een espresso maar lang niet zo sterk als de cafe solo.
Carajillo: Een klein kopje met sterke koffie en whiskey, cognac of likeur naar keuze. Vooral populair onder de Spaanse mannen.
Cafe con hielo: Een kopje koffie met suiker waarbij een glas met ijs wordt geserveerd. De koffie wordt overgeschonken in het glas.

Bekijk alle hotels in Barcelona