Tapasbar

Een van de Spaanse gebruiken waar u niet omheen kunt en waarschijnlijk ook niet wilt, is het eten van... tapas. U kent het waarschijnlijk al, want in de loop der jaren heeft dit hapje ook de internationale keuken veroverd. Tijdens uw weekend Barcelona moet u eigenlijk tenminste één keer aanschuiven en een portie echte Spaanse tapas bestellen.

Hapje als bodem voor een glaasje
De tapa, enkelvoud van tapas, is oorspronkelijk een apperitiefhapje. Het verhaal wil dat het zijn oorsprong vindt in de late Middeleeuwen, toen Spaanse soldaten op doorreis iets te vaak bij de herberg stopten en dan te diep in het glaasje keken. Bij koninklijk besluit werden herbergen van toen af aan verplicht om kleine hapjes bij de alcoholische dranken aan te bieden, voor het leggen van de spreekwoordelijke bodem. Een gewoonte die de tand des tijds heeft doorstaan.

Tapas bereiden tot kunst verheven
Het woord tapas lijkt inmiddels een veel ruimere betekenis te hebben gekregen en synoniem te zijn geworden voor "klein hapje". Steeds vaker worden tapas als een volwaardig gerecht geserveerd en ook internationaal staat het op menige menukaart. Vandaag de dag is het bereiden van tapas tot kunst verheven en creatieve koks bedenken steeds weer nieuwe varianten en smaakcombinaties. Daarbij wil het oog ook wat en zorgt men ervoor dat een tapa ook leuk is om naar te kijken...

Marsmallow of aardappelommeletje
In Barcelona zult u zeker kennismaken met dit populaire gerechtje. Of u nu naar een duur restaurant gaat en daar de exclusieve variant eet aan de dis van een topchef, of dat u na een middagje Ramblas neerstrijkt op een terrasje en een portie tapas bij uw drankje bestelt. In het eerste geval eet u bijvoorbeeld een crêpe van pekingeend en een marshmallow met wolkjes van limoen en kokos. In het tweede is het iets in de trant van gemarineerde olijven of een aardappelommeletje. In beide gevallen: eet smakelijk!