The Royal Library (The Black Diamond)

The Royal Library, de koninklijke bibliotheek, bestaat als verzameling geschriften al sinds 1648 en is uitgegroeid tot de grootste bibliotheek van Scandinavië. De collectie boeken is zeer compleet in de meest letterlijke zin: van alle werken die in Denemarken sinds de 17e eeuw zijn gepubliceerd, wordt hier een exemplaar bewaard. Ook is er in de bibliotheek een grote verzameling kranten, pamfletten, dagboeken en foto’s ondergebracht, en bovendien is er een archief waarin alle info die op het Deense internet staat wordt bewaard.
The Royal Library bestaat uit verschillende gebouwen, waarvan het meest recente behoorlijk in het oog springt en als bijnaam ‘The Black Diamond’ heeft. En inderdaad, het gebouw heeft met zijn glimmende gevels van marmer en glas wel iets weg van een grote zwarte diamant. Het bouwwerk dient niet alleen als bibliotheek, er is ook een boekwinkel, een concertzaal, een restaurant en een expositieruimte te vinden.
The Black Diamond is via een glazen brug verbonden met de oorspronkelijke bibliotheek, dit gebouw stamt uit 1906. Natuurlijk heeft het een heel andere stijl. Vooral de tuin, omsloten door oude muren, is met zijn fontein in het midden een intiem plekje dat een weldadige rust uitstraalt. Er staat een mooi beeld van de Deense filosoof en cultuurcriticus Søren Kierkegaard. Deze oase in het hartje van de stad komt u binnen via de poorten van het Parlementsplein. Adres: Søren Kierkegaards Plads 1