Koutoubia-moskee

De Koutoubia-moskee is de grootste moskee van Marrakech en bekend om de majestueuze, 69 meter hoge minaret, welk als inspiratie diende voor Giralda in Sevilla, die op zijn beurt weer model stond voor duizenden kerktorens in Spanje en Oost-Europa.

De minaret werd opgericht tijdens de regeerperiode van Almohad Kalief Yaqub al-Mansur (1184-1199), de moskee zelf is ouder dan de minaret maar moest opnieuw worden gebouwd mdat hij niet correct gericht was naar Mekka.

De naam van de moskee is ontleend aan het Arabische 'al-Koutoubiyyin' (bibliothecaris), omdat vroeger rondom deze moskee verkopers van manuscripten hun waren aanboden. Het gebedshuis is gebouwd in traditionele Almohad stijl en de toren is voorzien van vier koperen globes.

Volgens de legende waren deze oorspronkelijk van puur goud gemaakt, en zouden er in eerste instantie drie globes zijn. De vierde zou geschonken zijn door de vrouw van Yaqub el-Mansour als compensatie voor haar falen om ook maar één dag te vasten tijdens de Ramadan. Ze zou haar gouden sieraden hebben laten omsmelten om de vierde globe te maken.