Tsjechische specialiteiten

De Tsjechische keuken is niet bijzonder uitgebreid maar wel bijzonder voedzaam. Als u uit eten gaat in Praag, is het leuk eens een van de volgende typisch Tsjechische specialiteiten te proberen.

Cesnekova polovka: een knoflooksoep met ham, bieslook en geroosterd brood.
Knedlíky: er zijn diverse variaties van deze aardappel- en zemelknoedels. De knedlíky worden geserveerd in de vorm van balletjes of in vierkante plakken.
Chlebicky: ook wel het “smörrebröd” van de Tsjechen. Het zijn broodjes die op veel verschillende manieren met salami, ham, kaas en salade tot mooie canapés worden gecombineerd. Canapés zijn kleine decoratieve toastjes.
Goulash: dit gerecht wordt bereid met heel veel uien. Verder gaat er natuurlijk rundvlees in en serveert men er de fameuze knoedels bij.

Lokale drankjes
Alcohol is in de Tsjechische cultuur niet weg te denken bij de maaltijd. Met name het bier vloeit rijkelijk tijdens het eten en de bevolking is daar ook trots op. Een weetje: er staan twee percentages op het Tsjechische bier aangegeven. Het lage percentage geeft het alcoholpercentage aan. Het hoge percentage, dat meestal ook groter op het etiket staat, geeft aan hoeveel mout en suiker er in het bier zit. Het bier wordt niet alleen gedronken maar ook gebruikt in de Tsjechische keuken.

Bestel tijdens uw stedentrip naar Praag in ieder geval een keer een van de volgende lokale dranken:

Pilsener Urquell: dit is een helder, goudkleurig bier dat gebrouwen wordt in het plaatsje Pilzen, dat zo'n 80 km van Praag ligt. Het bier heeft een sterke hop-smaak.

Budweiser Budvar: dit bier heeft een iets zoetere smaak dan het bier dat in Pilzen wordt gebrouwen. Deze biersoort komt uit Ceske Budejovice, dit plaatsje ligt zo'n 100 km van Praag.

Becherovka: dit is een typisch Tsjechische sterke drank. U kunt het vergelijken met kruidenbitter en het bevat ongeveer 34% alcohol. Het wordt geserveerd als aperitief maar ook als likeur. Om het wat minder sterk te maken wordt het soms gemixt met tonic.

Barovicka: dit drankje heeft zijn oorsprong niet in Tsjechië maar wordt er wel veel gedronken. Barovicka heeft de sterke smaak van de jeneverbes.

Slivovice: is een brandy die gemaakt wordt van pruimen. Het is een aparte, heldere en zeer sterke drank.

Becherovka: dit is een sterke likeur.


Koffie
De Tsjechen drinken graag koffie maar houden er ook hier andere gewoontes op na. Filterkoffie is niet erg populair. De "Ceska Kava" wordt op Turkse wijze gezet, hoewel de Tsjechische variant wel minder sterk is dan de echte Turkse. Wilt u een lekker bakkie drinken? Kies dan bijvoorbeeld eens een van de volgende soorten koffie.

Bila Kava: letterlijk "witte koffie" Een lekkere bak koffie met melk.
Videnska: dit kunt u vergelijken met de Wiener Mélange. Het is koffie met melk maar doet meer denken aan een cappuccino.
Alzirska Kava: koffie met een tik. Het is een Algerijnse koffie gecombineerd met advocaat en slagroom.