Naar welke stad gaat jouw voorkeur?

1. Porto

Porto bijzonder 2020Gelegen aan zee, in het noorden van Portugal, ademt Porto een en al eigenheid. Ga hoog bovenop de brug over de rivier staan en je begrijpt waarom de stad op de Werelderfgoedlijst prijkt. Dit uitzicht moet absoluut bewaard blijven! Maar speur ook verder, want Porto heeft een paar extra originele kanten. Porto is een opkomende bestemming. Maar wat maakt een stedentrip naar Porto ‘helemaal 2020’?

  • Varen over de Douro

Een boottochtje over de rivier, dat kan toch in veel meer steden? Jazeker, maar in Porto ga je buiten de lijntjes. Volg de Douro maar een poos stroomopwaarts, dan kom je uit in de ongekend mooie Dourovallei. Ga op dagexcursie en geniet van vergezichten, en van smakelijk tafelen met streekgerechten. Natuurlijk proef je ook een glas van de allerbeste port.

  • Urban art

Duik diep in het hart van Porto en ga op zoek naar urban art. De stad is vermaard om zijn hoogwaardige straatkunst. Zeggen namen als Hazul Luzah en Frederico Draw je iets? Na je stedenreis naar Porto zul je deze inspirators nooit meer vergeten.

  • Port proeven op de markt

Je kunt natuurlijk in colonne achter de andere toeristen aanlopen naar de wijnkelders in de wijk Vila Nova De Gaia, maar waarom niet je eigen plan trekken? Ga liever naar de markt Mercado do Bolhão, waar de locals hun boodschappen doen, en bestel nonchalant een portje.

Actuele aanbiedingen Porto

 

2. Riga

RigaRiga is de hoofdstad van Letland en favoriet voor een net-even-andere stedentrip in 2020. Zeker als je niet teveel wilt uitgeven en toch alles wilt zien en meemaken, is Riga een interessante bestemming. Voor nog geen 30 euro per persoon kun je al prima een dag sightseeën, inclusief een hapje eten. Wat Riga zo mooi maakt? Het centrum boordevol authentieke architectuur, zoals het Huis van de Zwartkoppen. Hoe ga je nog een stapje verder en maak je je citytrip naar Riga helemaal uniek?

  • Aan tafel met de locals

Een goede manier om een stad te leren kennen is tafelen met de locals. Dat kan bij Lido, een nationale keten van restaurants. Verwacht geen romantische hoekjes en stemmig kaarslicht. Maar als je eenmaal geproefd hebt van het buffet vol Letse gerechten, ben je verkocht. En dat voor een spotprijs.

  • Corner House

Tijdens de Sovjetoverheersing zat in het Corner House het hoofdkwartier van de KGB. Met deze jongens viel niet te spotten, dat begrijp je wel als je hier rondwandelt. Het museum is op donatiebasis te bezoeken. Om 14.00 uur en 16.00 uur start een (betaalde) rondleiding die je naar de ondergrondse verhoorkamers en cellen brengt.

  • De buitenwijken ontdekken

Wie naar Riga op stedentrip gaat, zet uiteraard de toeristische spots op de agenda. Maar wil je het in 2020 allemaal een beetje anders doen? Neem dan een omweg naar de buitenwijk Moscow District. Al wandelend door hobbelige straatjes kom je verborgen schatten tegen: authentieke houten arbeidershuisjes en vergeten jugendstil.

Aanbiedingen Riga

 

3. Athene

Athene 2020Athene is een stad van paradoxen. Het hectische leven van alledag speelt zich er af tussen kostbare bouwwerken uit de Oudheid. Dat maakt het heel apart om hier rond te lopen. Wie in 2020 op stedentrip naar Athene gaat, brengt natuurlijk een bezoek aan de legendarische tempelplaats Akropolis. Maar maak ook eens een alternatieve dagindeling. Wat dacht je hiervan?

  • Het dak op bij zonsondergang

Eigenlijk zou het verplicht op iedere 2020-to-do-list moeten staan: een zonsondergang meemaken vanaf een dak in Athene. Kies een mooie avond uit en ga naar een van de rooftopbars. De kleurenpracht die je te zien krijgt is magisch. Dit zijn van die momenten die je bijblijven…

  • Vouliagmeni

In de badplaats Vouliagmeni, op 20 kilometer van Athene, wonen de rijke Grieken. Begrijpelijk dat dit een favoriete locatie voor de jetset is, want het is een lustoord. Bij het meer van Vouliagmeni kun je luieren en zonnebaden. En een heleboel nieuwe energie opdoen, want men zegt dat het water helende kracht bezit.

  • Film kijken in de open lucht

Pak midden in de oude wijk Plaka een bioscoopje in de open lucht. Bij Cine Paris draaien geregeld Engelstalige films, of films met ondertiteling. De sfeer is geweldig, de buitentemperatuur vaak heerlijk en het uitzicht fenomenaal. Als je een blik opzij werpt zie je dat je op een steenworp afstand van de Akropolis zit!

Stedentrips naar Athene

 

4. Sevilla

Sevilla trending 2020De Zuid-Spaanse stad Sevilla is vooral bekend om zijn sierlijke uiterlijk, de oosters aandoende straatjes en de islamitische azulejos-tegeltjes. En om het zomerse weer. Maar wil je in 2020 een extra originele stedentrip maken en een exclusieve kant van Sevilla zien? Kies dan heel precies je moment, of verleg je grenzen en rijd de stad uit. Een paar tips:

  • Semana Santa

Leg je reis nu vast voor begin april. Van 5 tot 12 april staat Sevilla namelijk in het teken van de Semana Santa, de Paasweek. Kerkelijke broeders lopen in indrukwekkende processie door de stad, gehuld in gewaden met stemmige puntmutsen. Doen: traditionele torrijas eten. Deze wentelteefjes zijn voor het bakken gedrenkt in honing, ei en witte wijn.

  • Feria de Abril

Van 26 april tot 3 mei worden de april-feesten gevierd. Sevilla staat dan bol van de gezelligheid. Je kunt zomaar op straat genieten van flamenco-optredens van kwaliteit, heerlijke Sevilliaanse hapjes en zonnige wijn. Groot voordeel: het is rond deze tijd al volop mooi weer in Zuid-Spanje.

  • Rijd de stad uit

Rijd Sevilla uit en bezoek sprookjesachtige plekken in de omgeving. De stad Córdoba is bijvoorbeeld een pareltje. De compacte oude kern met de vele highlights spreekt tot de verbeelding. Of koers vanuit Sevilla juist naar het zuiden, naar Cadiz – met strand! – aan de kust.

Aanbiedingen Sevilla

5. Edinburgh

Edinburgh upcoming 2020Edinburgh is upcoming. De hoofdstad van Schotland is geliefd om zijn gemoedelijkheid, maar ook om de nogal geheimzinnige sfeer. Edinburgh Castle torent hoog boven de stad uit en is goed voor heel wat uren sightseeën. Over de geschiedenis worden spannende verhalen verteld, met graagte aangedikt voor de toeristen. Hoe eng mag jóúw stedentrip naar Edinburgh in 2020 worden?

  • Ondergronds griezelen

Onder de stad is een imposant netwerk van gangen die vroeger gebruikt werden voor de handel. Echter, er hebben zich hier ook gruwelijke dingen afgespeeld en het schijnt er te spoken. Betreed de spelonken alleen met een gids. Ga nooit op eigen houtje ;-)

  • In de voetsporen van Harry Potter

De schrijfster van de Harry Potterboeken, J. K. Rowling, heeft inspiratie in Edinburgh opgedaan. Ze woonde zelfs in deze stad toen het idee voor de serie geboren werd. Fans van de legendarische tovenaarsleerling kunnen inschrijven op een Harry Pottertour door Edinburgh.

  • Kerkhof Greyfriars Kirkyard

Over de begraafplaats Greyfriars Kirkyard, waar de eerste graven dateren uit de 16e eeuw, doen vreemde verhalen de ronde. Het mooiste is misschien wel de geschiedenis van Bobby, de hond die veertien jaar lang op het graf van zijn baasje sliep. Bobby heeft hiervoor een eigen standbeeld gekregen op het kerkhof.

Aanbiedingen Edinburgh

 

6. Krakau

Krakau uniek 2020Goed voor een bijzondere stedentrip in 2020 is Krakau. Deze tweede stad van Polen is nog vrij onontdekt en je wordt nog niet overlopen door het grote publiek. Het Kasteel van Wawel en de kathedraal zijn belangrijke bezienswaardigheden, evenals het centrale plein Rynek Glówny. Aan een duistere bladzijde in de geschiedenis herinnert Auschwitz, niet ver van de stad. De historische joodse wijk Kazimierz in Krakau, waar de film Schindler’s List werd opgenomen, is inmiddels uitgegroeid tot een hippe buurt. Drie tips voor net-even-anders Krakau:

  • Ondergronds museum

Pal onder de drukte, middenin het centrum, daal je af naar een bijzonder museum. Rynek Underground leert je van alles over de stad en zijn geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen.

  • Nowa Huta

Als je naar de oostkant van Krakau koerst, kom je terecht in Nowa Huta. Deze arbeiderswijk werd na de oorlog door de communisten uit de grond gestampt. Wil je geen inside-info missen? Laat je dan rondleiden door een lokale gids, al dan niet op de achterbank van een ouderwets Trabantje.

  • Pitstop in stadspark Planty

Daar waar vroeger de stadsmuren rond het centrum stonden, is het nu groen en fleurig. Het vier kilometer lange stadspark Planty loopt in een slinger om de kern van Krakau. Een heerlijke uitvalsbasis voor een pitstop.

Stedentrip boeken Krakau

 

Welke van deze plannen voor een originele stedentrip in 2020 is jouw favoriet?