1. Riga

Riga is een van de goedkoopste steden van Europa en bijzonder origineel als bestemming. Het gebeurt immers niet elke dag dat je op reis gaat naar Letland! Hoofdstad Riga biedt spannende architectuur en prachtige jugendstil en meerdere musea waar je gratis toegang hebt. Bezoek in elk geval de kerken in de stad, daarvoor hoef je geen toegang te betalen. Sla vooral de Sint Petruskerk niet over. Laat je betoveren door het uitzicht als je bovenin de toren staat, waar je comfortabel met de lift heenzoeft. Tijd voor een hapje of een drankje? Let even op waar je gaat zitten, dan kun je voor een tientje al genieten van een warme maaltijd.

Budgettip:

  • Ga uitwaaien aan zee! Bij het kustplaatsje Jurmala loop je kilometers langs een heerlijk rustig strand. Het kost maar een paar euro om vanuit Riga met de bus of trein in Jurmala te komen.

2. Tallinn

Tallinn mag gezien worden. Sterker nog: de hoofdstad van Estland is eigenlijk gewoon een van de best bewaarde geheimen van Europa. Vanalinn, het ommuurde oude centrum dat stamt uit de middeleeuwen, is nog helemaal intact. Je schiet er de mooiste foto’s en kijkt er je ogen uit. De Sint Olavkerk beklim je voor een subliem uitzicht over de stad en over zee, en ook vanaf de hoge toren van het Raadhuis kun je heel ver kijken. Buiten het centrum ontmoet je een ander Tallinn, namelijk een mix van typische Sovjet-architectuur en hypermoderne gebouwen. In deze wijken kun je voor weinig geld eten en uitgaan.

Budgettip:

  • Geheel gratis is de beklimming van Linnahall. Dit evenementencomplex met vele trappen en verdiepingen verrees ooit ter ere van de Russische Olympische Spelen. Nu is het overwoekerd met wildgroei en staat het vol graffiti. Goed voor een unieke sfeer. 

3. Krakau

Vlieg een weekend naar het Poolse Krakau, een van de goedkoopste steden van Europa. Krakau heeft een oud centrum dat nagenoeg ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog kwam en nu op de Werelderfgoedlijst prijkt. Het is een goed idee om wat geld te reserveren voor een paar uurtjes wandelen met een gids. Dit soort stadstochten wordt vaak verzorgd door enthousiaste locals en je komt op plekjes waar je anders aan voorbij zou lopen. Eten is in Krakau niet duur, zeker als je voor een restaurantje in de Joodse wijk Kazimierz kiest. En tot slot: veel mensen gaan naar Krakau omdat ze een bezoek willen brengen aan Auschwitz, op anderhalf uur reizen met de bus. 

Budgettip:

  • Bezoek een melkbar, een ‘bar mleczny’. Deze eetgelegenheden zijn ouderwetse gaarkeukens uit de communistische tijd. Je krijgt er typisch Poolse gerechten voorgeschoteld tegen een zeer lage prijs.

4. Praag

Praag neemt een bijzondere plek in binnen deze top 7 van betaalbare bestemmingen. Sommige zaken zijn er nog steeds spotgoedkoop, zoals eten en drinken. Vraag aan een willekeurige voorbijganger waar je zijn moet en ontdek zo de leukste tentjes, terrasjes en kroegen. Op andere gebieden is Praag juist relatief prijzig: modeartikelen en elektronica kun je er beter niet aanschaffen. De beste strategie is je gewoonweg richten op wat er zo mooi is aan Praag. De Praagse Burcht, de romantische Karelsbrug, de mysterieuze slingerstraatjes, het Oude Stadsplein met het astronomische uurwerk, de Joodse begraafplaats en andere bezienswaardigheden.

Budgettip:

  • Voor een paar Tsjechische kronen onderneem je een originele activiteit: waterfietsen over de Moldau. In een klein uur heb je een leuk rondje gemaakt en het kost je bijna niets, behalve misschien een paar stijve spieren. ;-)

 

5. Warschau

In de Poolse hoofdstad Warschau kun je met een beperkt budget nog steeds prima terecht. Wat maakt deze bestemming zo uniek? Je stapt als het ware in een complete ‘make-over’ van een stad die in de Tweede Wereldoorlog bijna in zijn geheel verwoest werd. Het centrum is nadien met grote precisie herbouwd en dat roept een gevoel van bewondering op als je er rondloopt. Wandel door Stare Miasto, de ‘oude’ stad, en geniet van de ongedwongen sfeer. Ga naar het Koninklijk Paleis en bekijk de schat aan kunstwerken. Geniet iedere dag van gratis live muziek in gezellige kroegen. 

Budgettip:

  • In de food courts van grote winkelcentra kun je voor een habbekrats Poolse heerlijkheden proeven. Bestel eens een bord bigos, het nationale gerecht, een mix van allerlei soorten vlees.

6. Athene

Op nummer 6 met stip staat Athene. Een legendarische stad die enorm tot de verbeelding spreekt. Je vindt deze bestemming niet helemaal bovenaan de lijst van de goedkoopste steden van Europa, maar met een beperkt budget kun je toch een eind komen. Griekenland is geen duur land en eenmaal in Athene aangekomen bepaal je zelf wanneer je je euro’s laat rollen. Je kunt veel leuks doen tijdens een stedentrip Athene. Geen twijfel, belangrijke bezienswaardigheden als de Akropolis en de Agoraruïnes moet je natuurlijk zien. Er zijn gelukkig slimme combitickets te koop waarmee je meerdere highlights met korting bezoekt.

Budgettip:

  • Vanaf de Philopappos-heuvel heb je een adembenemend uitzicht over Athene. Stap uit bij metrostation Akropolis of de halte Thissio en wandel langs een avontuurlijk voetpad omhoog.

7. Boedapest

Boedapest is heel afwisselend en je kunt er heerlijk zwerven. Wandel langs de Donau, die de stad in tweeën deelt. Verken het oude stadsdeel Boeda en klauter naar het Vissersbastion op de Burchtheuvel. Trek flink wat tijd uit voor de musea in het Koninklijk Paleis. Steek daarna de rivier over en laat je verbazen door het moderne stadsdeel Pest. En verder? Je bent in een van de goedkoopste steden van Europa, dus houd je vooral niet in. Ga badderen in een traditioneel badhuis, drink koffie in een origineel Hongaars koffietentje en zet in de nachtelijke uurtjes de bloemetjes buiten.

Budgettip:

  • Heb je zere voeten gekregen van al dat wandelen? Wat zul je dan genieten van een tochtje met tramlijn 2. Reis samen met de locals voor een euro dwars door de stad en kijk je ogen uit. 

Welke van deze 7 goedkoopste steden van Europa roept jouw naam? Boek nu je stedentrip en geniet meteen van de voorpret!

(alle genoemde prijzen zijn onder voorbehoud)