Dit zijn de 7 goedkoopste steden van Europa

Heb jij nog nooit zoveel behoefte gehad aan een ontspannende stedentrip als nu, maar wil je wel je hand op de knip houden? Kies dan voor een van de 7 goedkoopste steden van Europa en je bent voor een prikkie uit en thuis. Hieronder per stad een extra budgettip.

1. Riga

Riga is dé bestemming voor een goedkope Europese stedentrip. De Letse hoofdstad biedt spannende architectuur en prachtige jugendstil, maar je vindt er ook veel hippe cafés en restaurantjes. Let even goed op waar je gaat zitten, dan eet je voor nog geen 10 euro een warme maaltijd met alles erop en eraan. Zo houd je geld over voor een avondje loungen in een van de rooftopbars, want ook die zijn er in Riga te over.

Budgettip:

  • Ga even uitwaaien aan zee! Bij het kustplaatsje Jurmala loop je kilometers langs het strand. Het kost maar een paar euro om vanuit Riga met bus of trein in Jurmala te komen.

2. Tallinn

Tallinn mag gezien worden. Sterker nog: de hoofdstad van Estland is een van de best bewaarde geheimen van Europa. Vanalinn, het ommuurde oude centrum, is prachtig intact. De St. Olavkerk beklim je voor een subliem uitzicht over de stad en over zee, en ook vanaf de hoge toren van het Raadhuis kun je heel ver kijken. Buiten het centrum ontmoet je een ander Tallinn, namelijk een mix van typische Sovjet-architectuur en hypermoderne gebouwen. In deze wijken kun je voor weinig geld eten en uitgaan.

Budgettip:

  • Voor 35 euro per persoon knoop je gewoon een tweede goedkope Europese stedentrip vast aan je reis naar Tallinn: pak de veerboot naar Helsinki. In twee uur varen ben je er. Je kunt op dezelfde dag weer terug.

3. Krakau

Vlieg een weekend naar Krakau, een van de goedkoopste steden van Europa. Krakau heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Ten eerste tref je er een oud centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat: deze stadskern kwam nagenoeg ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog en is adembenemend mooi. Ten tweede zijn eten en uitgaan in Krakau helemaal niet duur, zeker als je voor de Joodse wijk Kazimierz kiest. En tot slot: veel mensen gaan naar Krakau omdat ze een bezoek willen brengen aan Auschwitz, op anderhalf uur reizen van de stad.

Budgettip:

  • Een bezoekje aan een melkbar, een ‘bar mleczny’, is een boeiende belevenis. Deze bars zijn een soort ouderwetse gaarkeukens uit de communistische tijd. Je eet er een onvervalst Poolse dis voor rond de 3 euro.

4. Praag

Een andere goedkope stedentrip binnen Europa brengt je naar Praag. Door de grote belangstelling voor de stad zijn de prijzen de afgelopen jaren wel wat gestegen, maar ze liggen nog steeds een stuk lager dan bij ons. In de Tsjechische hoofdstad kun je net buiten het centrum voor een appel en een ei een hapje eten. En vergeet niet waaróm de stad zo populair is: de Praagse Burcht, de romantische Karelsbrug, de mysterieuze slingerstraatjes, het Oude Stadsplein… Ontdek ook de vele alternatieve kanten van Praag.

Budgettip:

  • Voor zo’n 7 euro kun je Praag op een ludieke manier verkennen, namelijk al waterfietsend. Op het eilandje Zofin middenin de Moldau zit een sympathiek verhuurbedrijfje.

 

5. Warschau

Warschau valt onder de goedkoopste steden van Europa. In de Poolse hoofdstad kun je met een klein budget prima terecht. Wat er zo bijzonder is aan Warschau? Je loopt in een complete make-over van een stad die in de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal verwoest werd. Je zult zien dat het centrum met grote precisie is herbouwd. Bezoek Stare Miasto, de ‘oude’ stad, en het Koninklijk Paleis met een schat aan kunstwerken. Doe dat laatste op zondag, dan betaal je geen entree.

Budgettip:

In de food courts van grote winkelcentra als Arkadia en Zlote Taracy kun je voor een habbekrats Poolse heerlijkheden proeven.

6. Athene

Zie hier een legendarische wereldstad! Je vindt Athene niet direct bovenaan de lijst van de goedkoopste stedentrips van Europa, maar met een beperkt budget kun je toch een heel eind komen. Griekenland is immers niet duur en eenmaal in Athene aangekomen, bepaal je zelf wanneer je je euro’s laat rollen. Je kunt heel veel leuks doen in een weekendje Athene. Geen twijfel: belangrijke bezienswaardigheden als de Akropolis ga je natuurlijk langs. Er zijn gelukkig slimme combitickets waarmee je een serie highlights met korting bezoekt. Ter plekke te koop.

Budgettip:

  • Vanaf de Philopappos-heuvel heb je gratis een adembenemend uitzicht over Athene. Stap uit bij metrostation Akropolis of de halte Thissio en wandel over een avontuurlijk voetpad omhoog.

7. Boedapest

Boedapest is heel afwisselend en je kunt er heerlijk zwerven. Wandel langs de Donau, die de stad in tweeën deelt. Verken het oude stadsdeel Boeda en klauter naar het Vissersbastion op de Burchtheuvel. Trek flink wat tijd uit voor de musea in het Koninklijk Paleis. Steek daarna de rivier over en laat je verbazen door het groots opgezette stadsdeel Pest. En verder? Je bent in een van de goedkoopste steden van Europa, dus houd je vooral niet in. Ga badderen in een traditioneel badhuis en drink koffie in een origineel Hongaars koffietentje.

Budgettip:

  • Heb je zere voeten gekregen van al dat wandelen? Wat zul je dan genieten van een tochtje met tramlijn 2! Voor een euro rijdt hij je door de stad.

Welke van deze 7 goedkoopste steden van Europa roept jouw naam? Boek nu je stedentrip en geniet alvast van de voorpret!

(alle genoemde prijzen zijn onder voorbehoud)