Wat is het vakantieplan?

Ik wil tijdens mijn vakantie cultuur en natuur combineren en verblijven in een comfortabel hotel. In de steden zijn genoeg hotels met parkeergelegenheid. Eenmaal in de stad laat ik de auto lekker staan en ga ik de stad verkennen, zoals ik dat altijd doe. Te voet, per fiets of gebruik makend van openbaar vervoer. Daarnaast wil ik ook de natuur in kunnen. Daar gebruik ik natuurlijk wel de auto voor. Dus ik ga eens kijken wat er zoal te combineren valt. Steden in Duitsland De reis begint sowieso in Duitsland. Dat is een fijn land om in te rijden en het heeft een aantal steden die in mijn beleving de moeite waard zijn. Natuurlijk naar Berlijn! Die stad heeft zoveel geschiedenis, dat wil ik wel eens met eigen ogen aanschouwen. Berlijn ligt in Brandenburg, een deel van Duitsland met heel veel meren en bossen. Genoeg mogelijkheden voor een stuk ontspanning denk ik zo. Dan Dresden, dat ligt vlakbij National Park Sächische Schweiz met kuuroord Rathen. Dat wakkert mijn zin in vakantie ook wel aan. En Dresden is volgens mij één groot openluchtmuseum om doorheen te struinen. Ook München staat op de verlanglijst. Heel nieuwsgierig ben ik naar deze stad van Bratwurst en bierfestijnen, maar als ik daar in de buurt ben, wil ik ook kasteel Neuschwanstein in de bergen wel eens in het echt zien. Ik ken immers alleen maar Disney’s Sneeuwwitje uitvoering waar dit slot model voor stond. Steden aan de Donau "An der Schönen blauen Donau” ligt Wenen. Daar was ik al eerder, maar alleen al om deze wereldberoemde klanken wil ik deze stad beter leren kennen. Lekker fietsen langs de Donau, de bezienswaardigheden van de stad zien, een dagje chill in het Wienerwald of de Wachau-vallei ontdekken. Of naar Boedapest, die andere stad aan de Donau, waar ik ook ooit te kort was. De hoofdstad van Hongarije, land van tradities en folklore, van galopperende paarden op de poesta, van thermaalbaden en badcultuur, van koffiehuizen en goulash. Boedapest met haar monumenten die op Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zoals de Kettingbrug, het Parlement en de middeleeuwse wijk Buda… ook wel een heel verleidelijke optie. Ik kan wel weken op vakantie met zoveel inspiratie voor combinaties. Naar Tsjechië of Polen? Ik kan natuurlijk ook ergens met de auto afslaan naar Tsjechië en rijden naar Praag midden in Bohemen, een streek met berggebieden en meren. Bij Praag wil ik fietsen door de heuvels langs de Moldau. Het schijnt dat je vanaf de beboste Petrinheuvel een geweldig uitzicht hebt over de Burcht en de Oude Stad. Of  zal ik afslaan naar Polen, want ja, Krakau staat ook op mijn wensenlijst. Over Krakau heb ik al zoveel mooie dingen gehoord. Ben heel benieuwd naar deze stad, vooral ook omdat Krakau zo goed als ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen. En als ik voor deze bestemming kies dan moet ik natuurlijk ook een bezoek brengen aan Auschwitz, want daar ben je dan wel heel dicht in de buurt. Of naar Gdansk, die stad zou ik ook willen zien. Van deze Hanzestad, tegenwoordig studentenstad, aan de Oostzee heb ik een heel gezellig en levendig beeld gedurende de zomermaanden. En als het weer het toelaat, kan ik misschien wel “mondain baden” aan het strand in Sopot. Hoe wordt de route van de roadtrip? Ik kan wel van alles willen, maar ik kan natuurlijk niet alles doen. Mijn verlanglijstje is af. Nu is het een kwestie van een gaan bepalen welke route ik kan maken met de auto als ik ca. 10-14 dagen op reis ga. Om tijd en vakantie te hebben in de stad en omgeving vind ik dat ik er wel minimaal drie nachten moet verblijven. Mijn vakantie wordt dus 3 of 4 stedenbestemmingen deze zomer. De verlanglijst is klaar, nu gaan kiezen wat het wordt. Binnenkort de auto pakken en de roadtrip kan beginnen. Kan niet wachten!