1.WENEN: lichtjes en warme wijn

Majesteitelijk Wenen is een stad voor levensgenieters. Het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken, maar zeker rond kerst. In de maanden november en december laat de Oostenrijkse hoofdstad zich van zijn allermooiste kant zien. Als het begint te schemeren – en dat is al aan het eind van de middag – worden overal de gezellige kerstlichtjes ontstoken. En dat niet alleen; imposante paleizen als Schloss Schönbrunn, de Hofburg en kasteel Belvedere staan avond aan avond trots in de schijnwerpers. Wie wil er op de foto bij de giga-kerstboom voor het stadhuis? Zo, jouw kerstkaart is alvast klaar ;-)

Kerstmarkten in Wenen

Wenen is groos op zijn kerstmarkten. Die bij Schloss Schönbrunn is een van de favorieten. Met misschien wel het mooiste paleis van Europa op de achtergrond is het een feest om hier rond te kijken, zoetigheid te snoepen en van warme wijntjes te nippen. Verder is de Wiener Christkindlmarkt ontzettend gezellig. Deze tref je op het plein voor het Raadhuis. Tot slot is de Weihnachtsmarkt am Spittelberg, in de wijk achter het MuseumsQuartier, populair. Hier zijn het vooral de relaxte sfeer, het kunstzinnige tintje en de wat minder voor de hand liggende cadeautjes die het publiek lokken. Bekijk hier onze beste Wenen-aanbiedingen voor een stedentrip met kerst.

2.LONDEN: kerst als in de film

We durven het bijna niet te vragen, maar ben jij nog nooit in Londen geweest rond de feestdagen? Dan moet je dat dit jaar echt doen, want een retourtje Londen in november of december is een van de allerleukste stedentrips met kerst. Alsof je in een kerstfilm loopt! Het is ieder jaar weer een verrassing hoe de winkelstraten Regent Street en Oxford Street zijn versierd en verlicht. Hoe het er dit keer uit gaat zien blijft nog even top secret, maar reken op iets bijzonders. Hetzelfde geldt voor de etalages van grote Londense warenhuizen als Harrods en Selfridges. Kerstliefhebbers van all over the world speculeren lang van tevoren over wat er achter de knusverlichte ramen te zien zal zijn. Dus ja, in Londen hoeft je eigenlijk niet eens bij een winkel naar binnen om van kerst te genieten.

De Londenaren en hun feestjes

Vanwege corona is het in Londen nog niet zeker welke kerstmarkten dit jaar doorgang vinden. Het kan zijn dat het megagrote Winter Wonderland, in Hyde Park, wordt geannuleerd. Andere markten doen er alles aan om wel open te gaan. Maar wat je even van de Londenaren moet weten: zij laten zich hun feestjes niet afsnoepen. Grote kans dus dat zij dit jaar zoeken naar goeie, creatieve, coronaproof oplossingen. Boek hier voordelig je stedentrip ‘Londen met kerst’.

3.BERLIJN: markt of mis?

Plan gerust je citytrip met kerst naar een van de grote Duitse steden. Ga bijvoorbeeld naar Berlijn! Als je hier over de brede Kurfürstendamm loopt, waan je je in een sprookjeswereld. De winkels pakken spectaculair uit en de sfeer is warm. Wel iets om rekening mee te houden: zo gezellig als het er in de aanloop naar kerst is, zo uitgestorven zijn de straten van Berlijn op de kerstdagen zelf. Iedereen zit knus thuis. Dat begint al op 24 december, op ‘Heiligenabend’. Uit eten gaan is dan niet echt een optie, want er is veel dicht. Ben je eigenwijs en wil je toch stipt met kerst in Berlijn zijn? Ga dan voor een unieke ervaring en bezoek net als veel Berliners de nachtmis. Echte avonturiers gaan nog een stap verder en spoeden zich naar het centraal station. Daar staat op kerstavond een megagrote, openbare kerkdienst op het programma. Warme jas aanbevolen.

Kerst op de Gendarmenmarkt

Kerstmarkten. Berlijn kent er tientallen, grote en kleine. Wellicht gaan dit jaar veel van deze markten open in een wat afgeslankte vorm. Want niemand wil natuurlijk de gezellige, nostalgische festiviteiten bij het Opernpalais en bij Schloss Charlottenburg missen. En ook over het kerstevenement op de Gendarmenmarkt, met kunst, hapjes en animatie, zeggen wij: door laten gaan! Kijk hier voor je stedentrip met kerst naar Berlijn.

4. ROME: kerststallen en lekker eten

Het is een ongewoon contrast: flonkerende kerstversiering in de antieke straten van Rome. De eeuwenoude stad ademt geschiedenis, maar de mensen leven er duidelijk ook bij de dag. In de laatste twee maanden van het jaar is het goed toeven in het centrum, rondom de winkels en restaurants. De Italianen houden van feestelijkheden, zeker als daarbij lekker eten te pas komt. Maar vergis je niet, Kerstmis kent in het katholieke Rome ook een serieuze kant. Alle kerken hebben een kerststal opgetuigd, de een nog mooier dan de ander. Natuurlijk spant het Vaticaan daarbij de kroon. Je vindt er maar liefst honderd verschillende stallen, uit alle Italiaanse regio’s en ook uit het buitenland. En toch … juist in de kleinste achterafstraatjes van Rome kom je soms de meest bijzondere kersttaferelen tegen.

Gepofte kastanjes

Als je per se naar een kerstmarkt wilt, is Rome niet de meest uitgelezen bestemming voor een citytrip met de feestdagen. De traditie leeft er niet zo, hoewel je op het centrale plein Piazza Navona toch nog je kerstmarktenhart kunt ophalen. Maar goed, wat doe je dan wel rond kerst, vinden de Romeinen? Naast stemmig stilstaan bij de geboorte van het kindje Jezus maakt men tijd voor lekker eten en samenzijn met familie. Een culinaire gewoonte die zo oud is als de weg naar Rome: het smikkelen van gepofte kastanjes, buiten aan de kraam vers voor je klaargemaakt. Ga op stedentrip naar Rome met kerst.

5. MÜNCHEN: kerstmarktenwalhalla

Duitsland spant in Europa de kroon als het om kerstmarkten gaat. Echte liefhebbers hebben dan ook al ruim op tijd een bus- of vliegticket op zak naar een van de Duitse steden. München, de hoofdstad van Beieren, heeft een aparte plek in ons hart. Er zijn niet veel kerstmarkten zo ‘gemütlich’ als de Christkindlmarkt rond de Marienplatz, voor het stadhuis. De sfeer, de live gezongen liederen, de lichtjes en de hapjes en drankjes; alles samen maakt dit plein tot een hotspot met kerst. Andere geliefde markten in München zijn bijvoorbeeld die aan de voet van de gotische Sendlinger Tor, of het Tollwood Winterfestival op de Theresienwiese. Op die laatste locatie worden elk jaar de Oktoberfeesten georganiseerd, maar vanaf november is het hele evenemententerrein in hogere sferen. Gaat dit jaar waarschijnlijk gewoon door, met de nodige aanpassingen.

Banjeren door de sneeuw

Wil je eens origineel uit de hoek komen met kerst? Trek de stad uit voor een bezoek aan kastelen in de omgeving. Vaak is het rond deze tijd namelijk een stuk rustiger op dit soort historische buitenplaatsen. Een aanrader is het bijzondere Schloss Neuschwanstein, op een krappe twee uur rijden van München. Je waant je er in een echt sprookjeskasteel! Uiteraard is alles hier rond de feestdagen extra mooi verlicht en sfeervol. We zullen alvast een paar vlokjes sneeuw voor je bestellen. Stedentrip met kerst: aanbiedingen voor München.