Piazza Navona

Ongetwijfeld het mooiste plein van Rome is het Piazza Navona, met als onbetwist hoogtepunt de fraaie Vierstromenfontein, de Fontana dei Fiumi van Bernini. De fontein komt uitgebreid aan bod in het adembenemende boek van Dan Brown, het Bernini-mysterie. Hij werd in ongeveer drie jaar gebouwd, vanaf 1648.

Sportwedstrijden
Het plein vormt al heel lang het middelpunt van bedrijvigheid. Rond het jaar Nul was er een atletiekbaan en werden hier sportwedstrijden georganiseerd. Dat kan men zich nu nog goed voorstellen: het plein is langgerekt en ovaal van vorm. De kleurige huizen die er nu staan werden veel later gebouwd, na de val van het Romeinse Rijk, op de voormalige tribunes van het sportcomplex. Vandaag de dag vermaken de mensen zich op dit plein niet meer met sport maar vooral met... gezellig terrasbezoek.

Vier continenten
De Vierstromenfontein, Fontana dei Quatro Fiumi, vertelt een verhaal in steen. Vier mannenfiguren staan symbool voor de vier rivieren de Nijl, de Ganges, de Donau en de Rio de la Plata. Hiermee werd de vier continenten eer aangedaan: Amerika, Azië, Europa en Afrika. De obelisk in het midden, het Egyptische symbool voor licht, moet getuigen van de pauselijke macht. Om het geheel een christelijker tintje te geven, liet paus Innocentius X hem versieren met een duif en een olijftakje.

Waterspelen
Het plein telt nog twee fonteinen, de Fontana del Moro en de Neptunusfontein. De paus, groot machthebber halverwege de 17e eeuw, gaf in de bloedhete zomers opdracht het plein onder water te zetten en er waterspelen te organiseren. Edelen reden met hun karren door de plassen en het volk zorgde ook dat het nat werd om zo te profiteren van de broodnodige verkoeling.

Adres: Piazza Navona
Metro: Barberini