Colosseum

Het Colosseum is te zien in de boeiende spektakelfilm "Gladiator" en is een van de meest tot de verbeelding sprekende overblijfselen van het Romeinse Rijk. Het amfitheater is gebouwd om te voldoen aan de behoefte van het volk aan "brood en spelen". Honderden gladiatoren en dieren vonden alleen al bij de opening (ca. 80 na Chr.) een gewelddadige dood. De opening duurde honderd dagen en nachten en de architect had een systeem bedacht waarbij alle 50.000 bezoekers binnen enkele minuten naar binnen of naar buiten konden.

Ontevreden bevolking
Rome heeft zijn Colosseum te danken aan Keizer Vespasianus. Hij wilde er voor zorgen dat hij geen last meer zou hebben van de morrende en ontevreden bevolking. Daarom gaf hij de mensen gratis brood zodat ze niet door honger in opstand zouden komen en gratis toegang tot volksspelen zodat ze werden afgeleid van hun problemen. Het Colosseum werd in vier jaar tijd gebouwd door zo'n 40.000 slaven. De strenge ordening van zuilengalerijen die elkaar ondersteunen en versterken heeft in later eeuwen grote invloed gehad op de architectuur.

Gedenkteken tegen de doodstraf
In de loop der eeuwen, toen het als theater in onbruik raakte, werd het Colosseum gebruikt als opslagplaats voor materialen en ook als gedenkplaats in verband met de christenvervolgingen. Ook is het bouwwerk sinds 1999 het internationale gedenkteken tegen de doodstraf. Eens in de zoveel tijd, als aan een terdoodveroordeelde ergens ter wereld gratie wordt verleend, baadt het Colosseum ceremonieel in een groen licht.

Adres: Piazza del Colosseo 1
Tel: 0639967700
Metro: Colosseo
Openingstijden: dagelijks vanaf 8:30 tot een uur voor zonsondergang
Prijzen: €12,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)