Fori Imperiali

Toen het Forum Romanum had afgedaan als stadscentrum en de keizers hun eigen stempel op de stad wilden drukken, begon men gedurende de laatste eeuw voor Christus aan het bouwen van nieuwe "fora" (een forum is een centraal gelegen plek, getooid met gebouwen en statussymbolen). Zo liet Julius Caesar een eigen tempel bouwen ter ere van de stammoeder van zijn geslacht en zijn geadopteerde zoon Augustus volgde 50 jaar later met een gebedshuis op zíjn persoonlijke forum.

Zuil van Trajanus
Iedere keizer wilde vanaf zijn eigen forum. Tussen het forum van Julius Caesar en dat van Keizer Augustus is het forum van Keizer Nerva aangelegd en toen leek de ruimte volgebouwd. Keizer Trajanus wilde toch ook een eigen forum laten bouwen en dat werd meteen de grootste en mooiste. Topattractie van dit Foro di Traiano is wel de Zuil van Trajanus, waar omheen in spiraalvorm de overwinningen van de keizer staan afgebeeld.

Schatten onder de weg
Delen van de oude fora liggen verstopt onder de later door Mussolini aangelegde weg er dwars doorheen, de Via dei Fori Imperiali. Men is van plan de weg open te leggen om te kijken welke schatten er nog onder begraven liggen en de fora voor eens en voor altijd met elkaar te verbinden. Het Foro di Vespasiano ligt zeker nog onder de weg verborgen. Om een goed beeld te krijgen van hoe de fora precies in elkaar steken kunt u het Museo dei Fori Imperiali bezoeken.

Adres: Via dei Fori Imperiali
Metro: Cavour
Openingstijden: Fori doorlopend, museum di-zo 9.00-19.00 uur
Prijzen: Fori gratis, museum €6,50 (openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)