Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pieterskerk is 136 meter hoog en een van de meest toonaangevende symbolen van Rome. De basiliek werd gebouwd op de plaats van het graf van Petrus en de duur van de bouw bedroeg ongeveer 120 jaar. De beroemdste architecten en kunstenaars ter wereld werkten mee aan de kerk en het plein, zoals Michelangelo en Bernini.
De koepel is toegankelijk voor het publiek en eenmaal "scheef" door de smalle gangetjes omhoog geklommen, is niet alleen het mozaïekwerk van Michelango overweldigend, maar ook het uitzicht over Rome.

Heilige Poort
Vijf poorten geven toegang tot de kerk. Eigenlijk kunt u maar door vier ervan naar binnen, want de vijfde is de Heilige Poort en deze wordt alleen geopend in een zogenaamd Heilig Jaar. De eerstvolgende keer is in 2025. Eenmaal in de kerk vallen de enorme afmetingen van het middenschip op. De Sint Pieter is immers de op één na grootste basiliek ter wereld met zijn lengte van 186, breedte van 123 en hoogte van 136 meter. De grootste kerk staat in het Afrikaanse Ivoorkust.

Pietà
Het interieur van de Sint Pieter is rijk versierd met beelden en mozaïeken. Het beeldhouwwerk met de grootste aantrekkingskracht op toeristen en pelgrims van overal ter wereld is de Pietà, het beeld van Maria met de gestorven Christus in haar armen. Dit beeld van Michelangelo vindt u vrijwel direct rechts als u de basiliek binnenloopt. Het meesterstuk staat tegenwoordig achter gepantserd glas, nadat er een serieuze poging was gedaan het te beschadigen.

Paus Johannes Paulus II
Niet alleen de apostel Petrus ligt, naar men gelooft, onder de Sint-Pieterskerk begraven maar ook een groot aantal pausen heeft er de laatste rustplaats. De pausen zijn zowel in de basiliek zelf als in de pauselijke gewelven eronder begraven. Het graf van Paus Johannes Paulus II, de laatst gestorven paus, is een populaire trekpleister onder toeristen, pelgrims en andere gelovigen.

Adres: Piazza San Pietro
Metro: Ottaviano-San Pietro
Openingstijden: Basiliek: dagelijks 7.00-19.00 uur, in de winter tot 18.00 uur. Koepel: dagelijks 8.00-18.00 uur, in de winter tot 17.00 uur.
Prijzen: basiliek gratis, koepel trap €5,- lift €7,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)