Sixtijnse kapel

Hier, op het grondgebied van het Vaticaan, vindt u de beroemdste plafondschilderingen aller tijden: die van Michelangelo. U vindt er tevens beroemde werken van Botticelli en Perugino.

Scheppingsverhaal
Michelangelo's fresco's op het plafond van de Sixtijnse Kapel zijn ongeëvenaard in de geschiedenis van de kunst. Vier jaar lang, van 1508 tot 1512, lag de schilder dag in, dag uit horizontaal op een stellage onder het plafond om zijn werk te doen. De fresco's vertellen het scheppingsverhaal en strekken zich uit over 40 meter lengte en 13 meter breedte. Het kleurgebruik is prachtig en de levendige personages lijken één te zijn met de hoeken en vormen van het welvende plafond. Wereldberoemd is de schildering waarin we de schepping van Adam zien: God en Adam reiken naar elkaar uit met hun wijsvingers.

Nieuwe paus
De Sixtijnse Kapel is de kapel waarin al eeuwenlang de pausen van Rome hun belangrijkste vieringen houden. Ook is dit de plek waar het conclaaf bijeenkomt als er een nieuwe paus gekozen moet worden. Op het dak van de Sixtijnse Kapel wordt voor die gelegenheid een extra schoorsteen geplaatst waaruit witte rook ontsnapt op het moment dat de kardinalen binnen het eens zijn over de te kiezen paus. De Sixtijnse Kapel maakt deel uit van de Vaticaanmusea en is een absolute must-see.

Adres: Viale Vaticano
Tel: 06 69884676
Metro: Ottaviano
Openingstijden: 9.00-18.00 uur (kassa tot 16.00 uur)
Prijzen: €15,- (openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)