Piazza di Spagna en de Spaanse Trappen

Vroeger was dit de wijk van de kunstenaars en schrijvers, vergelijkbaar met Montmartre in Parijs. Tegenwoordig is de buurt wat luxer, u vindt er de duurdere winkels en natuurlijk vormen de fraaie "Spaanse Trappen" het hoogtepunt van het plein. Iedereen moet, voordat hij Rome weer verlaat, op zijn minst een keer op deze trappen hebben gezeten en hebben gekeken naar de flanerende jonge mensen. Dit is het echte Rome: de unieke combinatie van oud en nieuw, van antiek en modern.

Half gezonken bootje
De Spaanse Trappen zijn de beroemdste trappen van de wereld. De 138 treden verbinden de kerk Trinità dei Monti met het plein Piazza di Spagna. De trappen zijn vernoemd naar de Spaanse ambassade die zich er vroeger vlakbij bevond. Op het plein ziet u de Barcacciafontein. Dit is een kunstwerk van vader en zoon Bernini en het staat symbool voor de overstroming van 1598. De rivier de Tiber trad toen buiten haar oevers en de bevolking moest zich in bootjes zien te verplaatsen. Het kunstwerk bestaat ook uit een stenen bootje, dat half gezonken in de fontein lijkt te liggen en waar water uit gaatjes in de romp sijpelt.

Romantische dichters
Als u zich hier aan de voet van de trappen in de gezellige drukte mengt, geef uw ogen dan goed de kost want de geschiedenis heeft hier zijn getuigen achtergelaten. Zo staat vlak naast de trap het Keats Shelley Memorial House, waar tweehonderd jaar geleden de romantische dichters Keats en Shelley woonden. Zij waren, net als hun collega-kunstenaars, vaak te vinden in het Antico Caffè Grecco even verderop, om te debatteren en filosoferen. Aan het plein staat ook het museum van de kunstenaar Giorgio De Chirico, die er na de Tweede Wereldoorlog zijn vreemde, metafysische schilderkunst ontwikkelde.

Adres: Piazza di Spagna
Metro: Spagna