Groen reizen met de trein

Wat is groen reizen? Je kunt natuurlijk stellen dat groen, oftewel duurzaam reizen niet bestaat. Je zult immers altijd sporen achterlaten om je bestemming te bereiken. Echter, je maakt al een grote stap als je erbij stilstaat hoe jouw reis zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu. Zoals men dat noemt, reizen met een minimale footprint.

Reizen met de trein in Europa

De trein heeft nog altijd last van het imago dat het een langzame manier van reizen is. Maar niets is minder waar! Gelukkig beginnen steeds meer mensen het reizen per trein als comfortabel en milieuvriendelijk te beschouwen. Het is onderzocht dat je maar liefst 90% CO2 kunt besparen door met de trein te reizen. Automatisch denk je misschien altijd aan het vliegtuig, maar als je even bewust nadenkt en de duurzame opties onderzoekt,  kun je ook veel andere voordelen vinden in het reizen met de trein. Om te beginnen kun je een royale hoeveelheid bagage meenemen. Grote koffers kun je kwijt in aparte rekken vlakbij de toegangsdeuren en tassen of kleine trolleys kun je kwijt in de rekken boven de stoelen. En eenmaal op je bestemming heb je ook geen last van wachtrijen voor het afhalen van bagage na aankomst van de trein.

Vrijheid met de trein

Met de trein op stedentrip geeft een fantastisch gevoel van vrijheid. De treinreis is ontspannen, comfortabel én je bereikt in één keer je reisdoel, namelijk het stadscentrum. Je kunt rustig plaatsnemen, je hebt voldoende beenruimte en je kunt af en toe de benen strekken. Veelal is er WiFi aan boord, maar ook kun je gewoon genieten van het landschap dat aan je voorbij trekt of wegdromen met een goed boek. Wel eens nagedacht over een nachttrein? Zo kun je bijvoorbeeld met de ÖBB Nightjet naar Wenen. Deze trein vertrekt dagelijks om 19.00 uur uit Amsterdam en ca. 14 uur later sta je na een normale nachtrust in je bedje uitgerust en wel in Wenen. Een leuk detail over deze treinverbinding is dat de eerste reis bij wijze van proef werd uitgevoerd om de Oostenrijkse Eurovisie Songfestival ploeg naar Nederland te vervoeren. Wellicht ook een overweging tot duurzaamheid geweest.

Stedentrip per trein

Stedentrips zijn echt super geschikt om met de trein te maken. Er vertrekken vanuit Nederland dagelijks treinen naar internationale bestemmingen in heel Europa. In ca. 3 uur met Thalys naar Parijs, maar ook naar Antwerpen of Brussel. Met de Eurostar naar Londen  in ca. 4,5 uur. Met de intercity in ca. 6,5 uur naar Berlijn. Meerdere keren per dag een hogesnelheidstrein (ICC) naar Keulen en München. De eerdergenoemde comfortabele nachttrein naar Wenen, met doorreismogelijkheden naar Rome, Venetië, Florence en Milaan. Ooit geweten dat je zo gemakkelijk groene keuzes kunt maken?

Is groen ook voordelig?

Het is goed om te weten dat hoe vroeger je een treinreis boekt, hoe groter de kans is op een voordelig tarief. Nachttreinen kunnen zes maanden vóór de reisdatum geboekt worden, dagtreinen drie maanden en Eurostar-reizen vier maanden voor vertrek. Voor snellere treinen geldt doorgaans een hoger tarief. Dus als je tijd genoeg hebt, kun je kosten besparen op een een treinreis die wat langer duurt. Het loont echt de moeite om groen te denken. Je kunt de reis aanvangen op een station dicht in de buurt, dus je bespaart ook nog eens reis- en/of parkeerkosten.

 

Bewustwording van duurzaamheid is ook een proces wat we moeten leren. Als je gaat rekenen, zul je tot de ontdekking komen dat je gemiddeld per trein niet veel langer onderweg bent dan per vliegtuig, wanneer je de reistijd van en naar de luchthaven, de vliegreis zelf en de wachttijd op de luchthaven bij elkaar optelt.